Geüpdatet: 13 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een stoomreiniger schoonmaken?

03 Januari 2019

Een stoomreiniger is een heel handig apparaat dat zeer veel intensieve schoonmaaktaken een stuk lichter voor je kunnen maken. Je zult de stoomreiniger zelf natuurlijk ook wel af en toe schoon moeten maken. Hoe je dit doet, lees je hier. Het schoonmaken van stoomreinigers in gelukkig eenvoudiger als je zelf in eerste instantie zou denken. In deze blog geven we je ook inzicht wat je zeker niet moet doen als je de stoomreiniger wilt schoonmaken. Neem dat ook even door, dit is van belang voor de levensduur van je apparaat.

Een stoomreiniger werkt uitstekend...mits je deze zelf wel goed kunt onderhouden. Hiermee voorkom je dat het stoom uit jouw oren komt omdat dit apparaat niet meer goed werkt. Het is verstandig om het apparaat na gebruik (uiteraard als je stoomreiniger is afgekoeld) even schoon te maken. Dit kan vrij eenvoudig met een microvezeldoekje en wat allesreiniger. Hiervoor hoef je zeker géén agressieve middelen te gebruiken. Dit zou zelfs een slechte keuze zijn. Dit doe je alleen maar om te voorkomen dat het aangetrokken vuil zich weer zal verspreiden als je de volgende keer met dit handige apparaat aan de gang gaat. Het is uiteraard verstandig om het waterreservoir na ieder gebruik leeg te maken en deze goed te laten drogen.

Het ontkalken van stoomreinigers

Aangezien een stoomreiniger gebruik maakt van water, zul je deze regelmatig moeten ontkalken. De kalk die in water zit, kan de elementen van een stoomreiniger aantasten. Voor het ontkalken van stoomreinigers gebruik je ontkalkingssticks. De inhoud van deze sticks (vaak in korrelvorm) los je op in een vastgestelde hoeveelheid warm water. De ontkalkingsvloeistof die hierdoor ontstaat doe je in het waterreservoir van de stoomreiniger. Dit laat je 8 uur inwerken.

Ondertussen heb je dus ruim de tijd om de stoom dop en de borstels goed schoon te maken en het schroefdeel van de dop in te smeren met een beetje vaseline. Nadat de inwerkingstijd van de ontkalkingsvloeistof verstreken is, kun je het uit het waterreservoir laten lopen. Daarna kun je het beste ervoor kiezen om het reservoir twee of drie keer even uit te spoelen voordat je de stoom dop weer vast zet. Je stoomreiniger is weer klaar voor gebruik en zal weer snel op stoom komen!

Wat je juist niet moet doen bij het schoonmaken van je stoomreiniger

Tot slot een aantal tips over wat je juist niet moet doen bij het schoonmaken van je stoomreiniger. Veel mensen denken bijvoorbeeld bij het ontkalken en reinigen van hun stoomreiniger aan het gebruik van azijn of andere schoonmaakmiddelen. Dit is géén verstandige keuze. Deze middelen zijn juist slecht voor dit apparaat.

Daarnaast is het ook niet goed om te kiezen om gedestilleerd water in de stoomreiniger te gebruiken. Gedestilleerd water heeft immers een hoog natriumgehalte en ook dit is niet goed voor apparaten als een stoomreiniger. Het is heel belangrijk om hiermee rekening te houden. Een stoomreiniger is immers een heel handig apparaat die je direct zal missen als je misgrijpt.

Bekijk hier het gemak van een stoomreiniger


Top Stoomreiniger aanbiedingen


Gerelateerde pagina's