Geüpdatet: 30 Mei 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe onderhoud je een loungeset?

11 December 2017

Om langer plezier te houden van je loungeset is het goed om deze tuinmeubels goed te onderhouden. Hierdoor blijven je tuinmeubels langer mooi en intact. Hoe onderhoud je een loungeset? Hieronder een paar tips zodat je langer kunt genieten van je tuininterieur.

Tuinmeubelen zijn gemaakt van materialen die goed bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden. Het tuininterieur is immers gemaakt van materialen die van hoge kwaliteit zijn. Daardoor kan je loungeset prima tegen een buitje regen, wind en koelere temperaturen. Daarnaast kunnen de tuinelementen ook tegen die andere (prettigere) omstandigheden, want flinke zonneschijn en hoge temperaturen zullen de loungeset geen schade toebrengen. Het is daarom helemaal niet nodig om de meubels na ieder gebruik binnen te halen, maar het is wél verstandig om je loungeset te onderhouden.

De noodzaak van loungeset onderhoud

Het is heerlijk om op je loungeset in je tuin of op je balkon te genieten van het mooie weer, maar helaas is onderhoud wel noodzakelijk om langer van je tuinmeubels te kunnen genieten. Het is niet altijd het leukste klusje, maar het hoort erbij. Als je dit met enige regelmaat doet, is het echt niet zo’n grote klus. Dat wordt het wél als je het een lange tijd niet doet. Weet jij hoe je jouw tuinmeubels het beste kunt onderhouden?

Loungesets kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Loungesets van kunststof en van hout komen in de meeste tuinen en balkons voor. De verschillende materialen vragen een andere behandeling.

Kunststof tuinmeubels onderhouden

Kunststof tuinmeubels zijn bijna onderhoudsvrij. Je hoeft er weinig aan te doen. Het is voor kunststof van belang dat je het wel af en toe schoon moet houden. Als je dat niet doet, trekt het vuil er letterlijk in en is het niet meer schoon te poetsen. Denk maar aan een wat oudere doffe witte tafel dat helemaal groen geworden is en niet meer in de oorspronkelijke kleur terug te krijgen (poetsen) is. Kunststof kan door zonlicht verkleuren en het zal in de loop der jaren iets brosser worden.

Je kunststof loungeset onderhouden is eigenlijk niet veel meer dan de set af en toe schoon maken. Dit kan met een milde zeepoplossing (soda, groene zeep), waarbij je eventueel een zachte borstel bij kan gebruiken. Nadat je de set hebt afgespoeld kun je de set droog maken (of het laten drogen, je kunt immers de wind en de zon het werk te laten doen). Er zijn eventueel speciale schoonmaakmiddelen voor kunststof op de markt, maar het is niet noodzakelijk om dat te gebruiken. De ouderwetse huis-, tuin- en keuken middelen volstaan. Gebruik voor het schoonmaken van je kunststof loungeset in ieder geval geen agressieve schoonmaakmiddelen of chloor.

Houten tuinmeubels onderhouden

Je houten tuinmeubels hebben meer onderhoud nodig. Hout is immers een natuurproduct en hout werkt dus. Het schoonhouden van je loungeset kan met een zachte borstel en een doek. Hiermee blijft een eventuele waslaag in tact. Als je dit regelmatig doet, voorkom je dat het vuil dieper doordringt. Eventueel kun je wat groene zeep of soda in lauw water gebruiken. Je kunt dit overigens het beste doen na een regenbui, dan is het vuil al wat losgeweekt.

Je mag overigens nooit je houten loungeset met een hogedrukspuit schoonmaken. In de poriën van het hout van je loungeset zitten stoffen die voor een natuurlijke bescherming zorgen en dat verwijder je door die hoge druk die je erop loslaat. Dat is dus zeker niet goed voor het hout!

Als het hout uitdroogt, kan je het opnieuw schuren en in de lak, olie of ander impregneermiddel zetten. Hiervoor moet je loungeset schoon en droog zijn om kringen en andere oneffenheden te voorkomen. Het kan zijn dat het hout na verloop van tijd scheurtjes gaat vertonen. Dit zegt niets over de kwaliteit van het hout, het is een van de eigenschappen van dit natuurproduct. Je kunt de set licht opschuren in de richting van de nerf. Besef wel dat je dan een kleurverschil kunt krijgen als je het daarna niet in de lak of olie zet. Geschilderde houten loungesets kun je met beits of verf een beschermlaag geven. Om te voorkomen dat vocht kan optrekken via de grond kun je de poten beschermen met voetjes van rubber of kunststof.

Tuinmeubel onderhoud tips

Tot slot: het is overigens altijd beter om de loungeset af te dekken met tuinmeubelhoezen of een zeil van waterbestendig polyester, zeker in de wintermaanden en als de set onder bomen staat. De bladeren doen een set geen goed. Let hierbij wel op dat de hoes kan ademen. Dit om condensvorming en de schimmel als gevolg hiervan te vermijden.

Met deze tuinmeubel onderhoud tips kun je nog langer genieten van je comfortabele loungeset. Als je heerlijk in je tuin of op het balkon aan het genieten bent tijdens de warme zomerse dagen of tijdens de heerlijke zwoele zomeravonden, zul je beseffen dat het onderhoudswerk het waard is geweest.

Top Tuinset aanbiedingen


Gerelateerde pagina's