Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Tips bij het kopen van je eerste racefiets

01 Maart 2018

Als je voor het eerst een racefiets gaat kopen, zul je diverse termen en keuzemogelijkheden tegen komen. Weet jij wat de beste keuze voor jou is? Dit is wel belangrijk om een goede aankoop te kunnen doen. Wij helpen hierbij door het geven van tips bij het kopen van je eerste racefiets.

Fietsen op een racefiets is zeer populair in ons land. Er zijn hier veel voorzieningen voor in Nederland, waardoor je vele gezonde kilometers kunt maken. Het is een hobby waarbij zowel jongeren als oudere mensen lekker op hun eigen niveau kunnen toeren. De echte wielrenners gebruiken de racefiets voor sportieve doeleinden, de recreanten gebruiken de fiets meer om heerlijk te ontspannen en bij het maken van hun kilometers.

Bekijk de racefiets tips:

Prijs-kwaliteitverhouding in racefietsen

Welk niveau je ook hebt, het is van belang om een goede racefiets te kopen om er op een veilige wijze gebruik van te maken. Racefietsen zijn voor ieder budget verkrijgbaar maar hebben wel een duidelijke prijs-kwaliteitverhouding. De hele voordelige fietsen zijn aanmerkelijk minder van kwaliteit dan de duurdere modellen.

Het materiaal waaruit het frame van een racefiets vervaardigd is

Daarnaast zijn er vele andere facetten die het verschil maken. Denk hierbij aan de keuze voor het materiaal waaruit het frame vervaardigd is. Veel mensen die voor het eerst een racefiets kopen, kiezen voor een aluminium frame. Dit is een voordelig frame van een goede kwaliteit. Daarnaast is aluminium een redelijk licht en stijf materiaal. Hiermee is dit materiaal vergelijkbaar met carbon. Carbon wordt vaker gebruikt door ervaren fietsers. Dit materiaal zal trillingen beter dempen en is te vervaardigen in diverse vormen. Daarnaast is carbon roestvrij, maar minder stootvrij. Racefietsen waarvan het frame van staal is, zullen veel zwaarder zijn. Staal is een sterk materiaal waarmee je comfortabeler zult fietsen. Titanium is een uitstekende combinatie hiervan. Dit materiaal is net zo licht als aluminium, zo sterk als staal maar wel uitstekend geschikt om comfortabel op te fietsen. Titanium is dan ook de duurste optie als frame materiaal.

De juiste maat van de racefiets

De juiste framemaat voor de fiets is van groot belang om goed bij de pedalen en het stuur te kunnen maar ook voor meer veiligheid bij het fietsen. De juiste framemaat is eenvoudig te bepalen: vermenigvuldig de binnenbeenlengte in cm (van de vloer tot het kruis) met 0,68 en je hebt de ideale framemaat. Mocht dit niet helemaal uitkomen, dan kun je dit met de zadelhoogte iets bijstellen, echter is dat vanzelfsprekend wel beperkt. Mocht je tussen twee maten inkomen is het aan te raden om de kleinere maat te kiezen bij sportieve doelstellingen.

De afmontage van de racefiets

Met de afmontage van de fiets worden zaken als remmen, versnellingen en wielen aangeduid. Hierin zijn drie grote merken te onderscheiden te weten Shimano, Campagnolo en SRAM. Veel beginnende fietsers kiezen voor het eerst genoemde merk. In kwaliteit zit er weinig verschil tussen de merken, echter wel in het gebruik hiervan. Er zijn wielrenners die een specifieke voorkeur hebben voor een bepaald systeem. Gevorderde wielrenners geven een voorkeur aan het elektronisch schakelen maar dit is vaak nog te prijzig voor de beginnende wielrenner. Met betrekking tot het versnellingssysteem, is er de keuze tussen een compact, dubbel of triple systeem. Hierbij heeft het compact systeem in populariteit gewonnen ten opzichte van het triple systeem waarvoor in het verleden veel gekozen werd. Bij de compact heeft de fietser de beschikking over 2 bladen voor en 11 bladen achter. Dit systeem is uitstekend geschikt voor het fietsen in de bergen. Er is voldoende keuze en het schakelen van de hoge naar lichte versnellingen gaat eenvoudig. Met een groot tandwiel is er weinig weerstand bij het trappen, een klein tandwiel is uitstekend geschikt om snelheid te maken.

De wielen van de racefietsen

Naast het frame zijn ook de wielen erg belangrijk bij het maken van een goede keuze voor een geschikte racefiets. Hierbij speelt het gewicht een belangrijke rol. Voordeligere fietsen worden vaak voorzien van wat zwaardere wielen, waardoor het zwaarder is om bergop te fietsen. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van voordeligere naven en velgen. Ook hierbij is aluminium een populaire optie voor beginners. Wielen van carbon zijn duurder in aanschaf en remmen veel minder goed als je geen gebruik maakt van schijfremmen. Daarnaast speelt de velghoogte een rol bij geoefende fietsers die een hoog tempo rijden. Hoe hoger deze velghoogte hoe meer aerodynamisch effect dit heeft. Daarnaast kiezen de geoefende fietsers vaak voor bredere velgen en iets dikkere banden. In het verleden werd er vaak gekozen voor 23 mm maar tegenwoordig is 25 mm of de comfortabele 28 mm een keuze die meer gemaakt wordt. Dit is van invloed op de duurzaamheid, de lekbestendigheid en het comfort. Veel wielrenners kiezen voor tubeless banden waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een binnenband. Dit beperkt de kans op klapbanden, de rolweerstand is minder en kleine gaatjes worden automatisch gedicht. Het nadeel is wel dat het wisselen van de band veel bewerkelijker is.

De remmen van de racefiets

Een racefiets is voorzien van schijfremmen of velgremmen. Remschijven remmen beter in natte omstandigheden en remmen goed bij carbonwielen. Dit systeem maakt het mogelijk om de remdruk beter te doseren. Een nadeel is dat het de fiets iets zwaarder maakt. Daarnaast vragen remschijven iets meer onderhoud. De blokjes van een schijfrem moeten sneller vervangen worden dan de blokjes van een velgrem. Velgremmen zijn iets voordeliger in aanschaf.

De pedalen van een racefiets

Tot slot de pedalen van een racefiets. Hierin zijn er twee keuzes te maken: een platform systeem of een kliksysteem. Een platform systeem heeft een brede en stabiele basis en is geschikt voor iedere schoen. Een kliksysteem kan uitgevoerd zijn in een 2 punts- of 3 punts systeem. Dit laatste systeem wordt veel toegepast bij racefietsen. Je voet blijft op het pedaal vast zitten en is goed in- en uit te klikken. Het lopen op deze speciale schoenen is echter wel ongemakkelijk.

Accessoires voor het wielrennen

Naast de aankoop van een goede fiets zijn er zeer veel accessoires te koop voor het wielrennen. Denk hierbij aan fietskleding, fietsschoenen, zonnebrillen, fietshelmen, bidons, reparatiemateriaal en navigatie.

Top Racefiets aanbiedingen


Top Fietshelm aanbiedingen


Gerelateerde pagina's