Geüpdatet: 24 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe kies ik de juiste scheenbeschermers?

17 April 2019

Of je nu gaat voetballen, hockeyen of misschien wel kickboksen, goede scheenbeschermers zijn niet alleen van essentieel belang om blessures te voorkomen maar ze zijn ook nog eens verplicht. Je zult je wellicht afvragen hoe je de juiste scheenbeschermers kiest. Er zijn een aantal zaken die hierin belangrijk zijn. Allereerst is de sport die je beoefend van belang, maar ook je lichaamsbouw speelt een rol.

Er zijn sporters die scheenbeschermers al een noodzakelijk kwaad zien, maar dat is ten onrechte. Er zijn zelfs sporten waarbij het gebruik van scheenbeschermers verplicht is gesteld. Als je gekozen hebt voor de juiste scheenbeschermer, zul je deze nauwelijks voelen en veel zekerder (misschien wel minder bang voor blessures) zijn als je gaat sporten. Je wilt toch immers het beste voor je lichaam en dan in dit geval met name voor je schenen. Loop je namelijk hier blessures aan op zijn deze vaak langdurig, vervelend en extreem pijnlijk. Hoogste tijd voor voorzorgsmaatregelen dus. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Verschillende soorten scheenbeschermers voor voetbal of hockey

Tot een aantal jaar geleden had je eigenlijk maar één soort scheenbeschermer voor veldsporten als voetbal en hockey. Eéntje die je heel eenvoudig met een klittenbandsluiting om je kuit kon vast maken. Bij deze scheenbeschermers gebeurde het regelmatig dat na verloop van tijd deze banden begonnen uit te rekken en de scheenbeschermers daardoor niet meer op de juiste plek bleven zitten. Inmiddels zijn de elastische banden doorontwikkeld en zijn de klittenbandsluitingen dusdanig verbeterd dat dit niet langer het geval is.

Daarnaast zijn er tegenwoordig scheenbeschermers op de markt met een soort sok, zodat de beschermers op je been zitten met een compressie sok die de shell op zijn plaats houdt. Hiermee kan je de scheenbeschermer eigenlijk niet verschuiven en loop je ook niet de kans dat je deze verliest. Dit wil je echt niet hebben al je met een fantastische actie bezig bent.

Tot slot kun je kiezen voor een scheenbeschermer die je in je sok plaatst, maar met een soort van band op z’n plaats houdt. Dit is weer een handige keuze als je het niet prettig vindt om een “extra” sok te dragen als je aan het sporten bent.

De meest moderne scheenbeschermers voor veldsporten

Hoewel je het wellicht niet van de buitenkant af ziet, worden er diverse geavanceerde technologieën toegepast in de meest moderne scheenbeschermers. Hierbij kun je denken aan de Reactive Protection Technologie, waarbij een eventuele klap wordt opgevangen over de gehele (rubber) beschermer. Een bescherming van carbon heeft een uitstekend draagcomfort, je voelt er immers vrijwel niets van. Het zijn echter wel de meest dure scheenbeschermers die op de markt zijn, maar iedere cent waard.

Daarnaast is het formaat van groot belang. Je kunt kiezen voor een scheenbeschermer die alleen bescherming biedt aan je schenen, maar ook aan een optie die bescherming biedt aan een groter deel van je onderbenen. Tot slot is het belangrijk dat je kiest voor de juiste scheenbeschermers voor kinderen die in de groei zijn. Te grote of te kleine scheenbeschermers kunnen nare gevolgen hebben!

Scheenbeschermers voor vechtsporten

Uiteraard zien de scheenbeschermers voor vechtsporten er anders uit dan de bovengenoemde scheenbeschermers. Scheenbeschermers voor vechtsporten zijn vaak gemaakt van synthetisch leer (ook wel skintex/synthetisch of PU genoemd). Leren scheenbeschermers zijn veel duurder terwijl de kwaliteit vrijwel gelijk is.

Ook hierbij zijn de vechtsport scheenbeschermers die je moet hebben afhankelijk van de sport die je beoefend of gaat beoefenen. Daarnaast speelt de gevoeligheid voor kneuzingen een rol. Als je tegen een bokszak, pads of trapkussens gaat trappen, zijn eenvoudige kickboks-scheenbeschermers die om je scheenbeen passen voldoende. Een kickbokser of MMA-vechter kan beter voor een voorgevormde scheenbeschermer kiezen. Het is van belang dat de scheenbeschermer goed aansluit op het scheenbeen om het verschuiven te voorkomen. De scheenbeschermers moeten tot iets onder de knieschijf komen om een goede bewegingsvrijheid te garanderen. Tot slot is de juiste hardheid van de materialen van belang. De scheenbeschermers moeten uiteraard voldoende impact absorberen om blessures te voorkomen, maar niet te hard zijn. Je schenen kunnen dan niet wennen aan de impact van een traptechniek waardoor het kan gebeuren dat je niet in de gaten hebt hoe hard je trapt. Dat is uiteraard niet handig in een sport waarin een volledige lichaams beheersing van groot belang is.

Het is dus van belang om veel zorg te besteden aan de keuze van je scheenbeschermers, voor welke sport je deze bescherming ook gaat gebruiken.

Bekijk hier een review


Top scheenbeschermer aanbiedingen


Top Voetbalschoen aanbiedingen


Gerelateerde pagina's