Geüpdatet: 29 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken?

02 Juli 2021

Schone was met de juiste dosering: minder moeilijk dan je denkt

Natuurlijk vindt iedereen het fijn om zijn was lekker schoon, zacht en heerlijk geurend te hebben. Om deze reden gebruiken mensen net iets vaker dan nodig teveel wasmiddel. En dat is niet alleen slecht voor het milieu; je portemonnee wordt er ook niet vrolijker van. Daarnaast is het ook niet goed voor je kleding, omdat teveel wasmiddel je kleding op den duur aantast. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking gebruikt teveel wasmiddel. En dat is natuurlijk zonde, maar ook te begrijpen. Eigenlijk is het heel gemakkelijk om de juiste dosering wasmiddel toe te voegen, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe.

Vier verschillende factoren bepalen de dosering

De juiste dosering wasmiddel voor jouw was hangt af van verschillende factoren, 4 in totaal. De eerste factor gaat over het gewicht van jouw kleding en andere was, de tweede factor over het soort wasmiddel dat je gebruikt, de derde factor over hoe vuil je kleding en andere was is en de vierde factor over het soort was dat je wilt wassen.

Aan de slag met de weegschaal

Om tot de juiste dosering wasmiddel te komen, is het belangrijk om te weten hoeveel je kleding en andere was weegt. Sommige kleding zoals shirts, rokken, jurken, ondergoed en sokken zijn licht van gewicht. Voor dit soort was heb je dus veel minder wasmiddel nodig dan in het geval van zwaardere was zoals spijkerbroeken, truien en beddengoed.

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel

Er zijn natuurlijk hartstikke veel verschillende soorten wasmiddel die je kunt gebruiken om jouw was te wassen. Het meest standaard wasmiddel, waarbij je het wasmiddel ook zelf dient te doseren, zijn vloeibaar wasmiddel en waspoeder. In het geval van andere soorten wasmiddelen kun je deze vaak niet zelf doseren, waardoor je al snel teveel toevoegt. Kijk op de verpakking van het waspoeder of wasmiddel hoeveel er wordt gerekend bij een bepaald gewicht. Daarnaast zijn er handige cupjes die hoeveelheden per milliliter aangeven. Deze kun je goed gebruiken om je waspoeder of vloeibaar wasmiddel mee af te meten.

Vieze was, dus meer wasmiddel?

Een logische gedachte is om een flink grote dosis waspoeder of wasmiddel toe te voegen als je was er vlekkerig uitziet. Dan wordt het lekker schoon, toch? Nee, eigenlijk werkt dat niet zo. Het zorgt wel voor meer schuim, maar zorgt er niet per se voor dat de vlekken uit je kleding en andere was gaan. Als je last hebt van vlekken in je kleding, is het een beter plan om deze vlekken los te behandelen.

De stoffen van jouw wasgoed

Natuurlijk doet het er ook toe van wat voor stoffen jouw kleding en andere was gemaakt gemaakt zijn. Op deze manier kun je het wasprogramma kiezen dat het beste bij jouw was past, zodat je niet alleen de juiste temperatuur kiest maar daarbij ook geen onnodig water verspilt. Ook dat is gunstig voor de portemonnee en het milieu.

25 wasfouten die u maakt, zie ze hier:

Top 15 Wasmiddel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's