Geüpdatet: 2 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar gebruik je een telelens voor?

14 Juni 2019

Een groot voordeel van spiegelreflex camera's is dat je de lenzen kunt verwisselen. Voor iedere doeleinde zijn er tenslotte voorzieningen waarmee je de mooiste foto resultaten kunt behalen. Er zijn veel verschillende lenzen beschikbaar en één daarvan is een telelens. Voor veel mensen is de grote vraag echter waar je een telelens voor gebruikt? Wij gaan het je in deze blog vertellen.

Wat is een telelens

Een telelens is een zogenaamde zoomlens waarmee je onderwerpen uit de verte dichtbij haalt. Telelenzen hebben een brandpuntsafstand vanaf ongeveer 70 mm die op kan lopen tot wel 600mm. Daarnaast hebben ze een relatief kleine beeldhoek. De beeldhoek bepaalt hoeveel de lens ‘ziet’ en de brandpuntsafstand is simpel gezegd de afstand in millimeters tussen de sensor en het midden van de lens. Deze combinatie van brandpuntafstand en beeldhoek zorgen ervoor dat op grote afstand bepaalde objecten beeldvullend kunnen worden vastgelegd. Hoe groter deze afstand, hoe dichterbij je het beeld met de lens haalt. Lenzen met 24 mm of kleiner worden groothoeklenzen genoemd. Vanaf 70 mm of groter is het een telelens.

Waar gebruik je een telelens voor?

Met telelenzen kun je onderwerpen die verder weg zijn dichterbij halen. Een telelens is echter erg prijzig en daarbij ook enorm groot en zwaar. Even uit de hand fotograferen wordt dus zeker een uitdaging. Beter gezegd, met een telelens kun je eigenlijk niet meer zonder statief. Telelenzen zijn vooral geliefd onder natuurfotografen. Je kunt zo vanaf een grote afstand toch dat ene vogeltje of dat angstige hertje beeldvullend vastleggen. Telelenzen met een minder extreem bereik kunnen erg nuttig zijn om bijvoorbeeld bij evenementen mensen vast te leggen zonder dat je anderen hierbij hindert.

Een voordeel van telelenzen is dat ze een kleine scherptediepte geven. Hierdoor is het gemakkelijk om je onderwerp losstaand van de achtergrond te krijgen. De achtergrond wordt al snel onscherp. Veel telelenzen beschikken over beeldstabilisatie om deze bewegingsonscherpte tegen te gaan. Een dergelijk optie is dan ook zeker aan te raden op een goede telelens.

Wat kun je fotograferen met een telelens?

Nu je weet wat een telelens is en waar je deze voor gebruikt, wil je natuurlijk ook weten wat je er precies mee kunt fotograferen. Blijft dat bij wild als je safari gaat of zijn er nog andere zaken waarvoor je een telelens kunt gebruiken? Hieronder vind je een klein lijstje:

 • Wildfotografie
 • Om te beginnen natuurlijk de meest logische. Dit is natuurlijk de mogelijkheid bij uitstek om je telelens in te zetten. Zeker als je in een jeep met open dak zit kun je met je telelens alle kanten op en de meest prachtige foto’s maken. Je kunt de rand van het dak gebruiken als statief. Ga je op safari naar Afrika of vogels spotten in Costa Rica, dan heb je op zijn minst een 300mm telelens nodig. Ga je voor een 400 mm of groter, dan wordt het formaat ook flink groter dus dat is iets om wel even rekening mee te houden, zeker als je op een georganiseerde trip gaat. Niet al je medereizigers zullen het kunnen waarderen dat jij altijd vooraan in de safari jeep zit omdat je je lens op de rand wilt kunnen leggen of dat je heel veel ruimte in neemt met je statief. Een 300 mm telelens is op zo’n moment dan ideaal.

 • Vliegtuigfotografie
 • Het is een wat vreemde benaming die we even uit zullen leggen. Soms kun je vanuit het vliegtuig namelijk hele mooie foto’s maken. Denk daarbij aan besneeuwde bergtoppen, zonsopgang, prachtige wolken of kleine eilanden en als het vliegtuig de daling heeft ingezet zelfs koraalriffen en prachtige oerwouden. Als je je camera met telelens klaar voor gebruik hebt, kun je regelmatig ver genoeg inzoomen om het onderwerp voldoende naar voren te halen of juist net dat vlekje op het raam of de motor of vleugel omzeilen. The sky is the limit. Letterlijk deze keer.

 • Portretfotografie
 • Voor het nemen van echte portretfoto’s heb je minimaal een 70 mm lens nodig. In veel gevallen werkt een 150 mm of 200 mm zelfs beter. Je kunt dan iets meer afstand nemen van je onderwerp en toch nog steeds een mooi beeldvullend resultaat krijgen.

  Welke telelens heb je nodig, bekijk het hier:


  Top Telelens aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's