Geüpdatet: 25 September 2023

Dagaanbiedingen blog

Wat zijn de beste wijnkoelkasten?

29 Juli 2019

De populariteit van wijn is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Om te voorkomen dat je wijnrek gaat uitpuilen en de losse flessen in verschillende keukenkastjes gepopt moeten worden, is een wijnkoelkast eigenlijk onmisbaar! Wat de beste wijnkoelkast is, zal echter voor iedereen verschillend zijn. De smaak van een fles wijn wordt namelijk beïnvloed door vele factoren, bijvoorbeeld door beweging, licht, warmte en zuurstof. Wij gaan er in dit artikel meer over vertellen en daarnaast hebben we een overzicht van de beste wijnkoelkasten voor je opgesteld.

Waar we vroeger eigenlijk alleen een glaasje wijn rond borreltijd of bij het eten dronken is dat in de tegenwoordige tijd echter heel anders. Steeds meer mensen verdiepen zich in de smaken van de diverse wijnen. Voor veel mensen is wijn inmiddels een hobby geworden. Er worden niet alleen veel verschillende wijnen geproefd, maar ook veel aandacht gegeven aan de beste omstandigheden om de verschillende wijnen te bewaren.

Verschil wijnkoelkast en wijnbewaarkast

Als je een opslagplaats voor je wijnen gaat aanschaffen, zul je al gauw ontdekken dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen wijnkoelkasten en wijnbewaarkasten. Welke kast voor jou het beste is, is afhankelijk van wat je plannen zijn met de wijn. Wil je deze namelijk opslaan en laten rijpen, dan is een wijnbewaarkast de beste keuze. In een wijnbewaarkast wordt namelijk het klimaat van een traditionele wijnkelder nagebootst. In deze rustige, donkere, koele en stabiele omgeving kunnen wijnen optimaal tot bloei komen. Omdat de ideale bewaartemperatuur voor alle soorten wijn 12°C is, heeft een wijnbewaarkast meestal geen groot temperatuurbereik.

Wil je echter je wijnen bewaren op de ideale serveertemperatuur (zodat je altijd het perfecte glas wijn kunt serveren op het moment dat je deze wilt drinken, dan is een wijnkoelkast (ook wel wijnklimaatkast genaamd) de betere keuze. Door de wijn op de juiste temperatuur te serveren, komen alle aroma's het beste tot hun recht. Het temperatuurbereik ligt meestal tussen de 8 en 18°C.

Temperatuurzones van de wijnkoelkast

Omdat witte en rode wijn verschillende serveertemperaturen hebben, zijn veel wijnkoelkasten voorzien van twee temperatuurzones. Beide zones kunnen op een andere temperatuur worden ingesteld, zodat je zowel rode- als witte wijn op de ideale temperatuur kunt serveren. Waar in vroeger tijden de wijnkelders werden gebruikt om wijnen langere tijd op de juiste temperatuur te houden, doen tegenwoordig de wijnkoelkasten het werk. Hierdoor kun je dus ook zonder kelder genieten van een goed glas wijn die altijd op de juist temperatuur is wanneer je die fles wilt opentrekken.

Waar op letten bij aankoop van een wijnkoelkast?

Als je een wijnkoelkast gaat aanschaffen, zijn er een aantal zaken waar je even op moet letten. Eén van die dingen is natuurlijk de overweging hoeveel flessen je in de wijnklimaatkast wilt bewaren. Er zijn namelijk verschillende maten op de markt, variërend van 12 flessen tot zo’n 200 flessen opslag. De vraag is ook of je al je wijnen gekoeld wilt hebben, of dat je liever plant welke wijnen je de aankomende tijd gaat drinken.

Geluidsniveau wijnkoelkast

Een ander punt is het geluidsniveau van de wijnkoelkast. Als je namelijk voor ogen hebt om de koelkast in de woonkamer te plaatsen, zit je natuurlijk niet op een constant zoemend geluid te wachten. Het geluidsniveau hangt af van het type koeling dat er in de wijnkoelkast zit. Wordt er namelijk met een compressor gekoeld, dan heb je ongeveer hetzelfde geluid als bij een gewone koelkast. Als je dit storend vindt, dan is deze wijnkoelkast zeker niet de juiste keuze voor je. In dat geval kun je beter kiezen voor een thermo-elektrische wijnkoelkast.

Doordat een thermo-elektrische wijnkoelkast minder bewegende delen heeft, produceert deze koelkast ook minder geluid. Het nadeel van deze vorm van koelen is echter dat er minder lage temperaturen kunnen worden bereikt. Dit kan vervelend zijn als je graag koude dessert wijnen drinkt. In dat geval kun je het beste kiezen voor de nieuwe techniek en gaan voor een wijnkoeler met absorptietechnologie. Deze koelkast maakt zo goed als geen geluid en is dus ideaal om in een woonkamer te plaatsen.

Wat zijn de beste wijnkoelkasten?

We hebben hieronder een lijstje voor je opgesteld met 10 topmodellen die zeker een optie zijn als je op zoek bent naar de beste wijnkoelkasten. We hebben ervoor gekozen om de wijnklimaatkasten te selecteren uit diverse prijsklassen om je een compleet beeld te geven. Het lijstje is dan ook in willekeurige volgorde weergegeven.

Bekijk hier: Wat zijn de beste wijnkoelkasten?


Top Wijnkoelkast aanbiedingen


Top Wijnkoeler aanbiedingen


Top Wijnrek aanbiedingen


Gerelateerde pagina's