Geüpdatet: 26 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je een spoelbak het beste schoon?

14 Juni 2019

Je hebt gekookt, opgeruimd, het aanrecht schoon gemaakt, snel wat kruimels en andere zaken in de spoelbak geveegd, dus nog even de spoelbak naspoelen en klaar, toch……..? Niet helemaal, volgens diverse internationale studies is de gootsteen de op één na smerigste plek in de keuken. Als je regelmatig kiest voor de bovenstaande werkwijze en je spoelbak dus niet regelmatig grondig reinigt, zie je op den duur een bruine aanslag ontstaan in het putje. Dat is eigenlijk een duidelijk teken dat je té lang gewacht hebt met de spoelbak grondig reinigen. Wij gaan je dus in deze blog vertellen hoe je een spoelbak het beste schoonmaakt, omdat dit dus zeker wel van groot belang is.

Bah!

Zoals aangegeven is de spoelbak de op één na smerigste plaats in de keuken. Logisch natuurlijk, als je er eens goed over na gaat denken. Je gebruikt deze voorziening iedere dag zeer intensief: je wast er je handen in, je bent met etenswaar in de weer, sommige mensen gooien hun dweilwater door de spoelbak, poetsen er hun tanden en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Vaak “vergeten” (of misschien is het gemakzucht, dat laten we in het midden) we voor het gemak aan het eind van een lange dag om de spoelbak even grondig te reinigen en de etensresten weg te halen. Daardoor kan het op den duur een broedplaats van bacteriën worden. Dit klinkt vies, maar zo is het wel. Bah!

Het is dus verstandig om je spoelbak (gootsteen) één keer per week grondig te reinigen. Ben je echter met rauw vlees, kip of vieze aardappelschillen in de weer geweest, dan is het zaak om meteen na het eten de spoelbak grondig te reinigen. Hygiëne is immers zeer belangrijk in de keuken!

Hoe maak je een spoelbak het beste schoon?

Om de spoelbak goed schoon te maken, kun je het beste beginnen met het flink boenen met water en zeep of afwasmiddel. Vergeet hierbij de randen niet. Daarna is het belangrijk om de spoelbak na te spoelen met schoon water. De volgende stap is de spoelbak onder handen te nemen met schoonmaakazijn en een spons. Ook hier even flink mee boenen en zo’n 10 minuten in laten trekken. Tegen de wat penetrante azijngeur kun je het beste even een raam open zetten. Na 10 minuten naspoelen met schoon water en je bent klaar voor de volgende en laatste stap. Giet een flinke scheut dikke bleek in de gootsteen en strooi hier wat baking soda bij. Het lijkt een herhaling van stappen maar ook nu moet je even flink boenen om het middel vervolgens even 10 minuten in te laten trekken. Als je het idee hebt dat het papje wat ontstaat niet genoeg schuimt, dan kun je een heel klein scheutje water toevoegen. Door het schuimen van de baking soda bruist als het ware het vuil en de etensresten los. Zodra je klaar bent kun je de spoelbak na spoelen met kokend water en je bent klaar.

Je hebt nu weer een glanzende en bacterievrije spoelbak, klaar voor het volgende gebruik. Dit lijkt een wat rigoureuze en intensieve methode, maar wel een belangrijk klusje. Je wilt immers niet dat je keuken een verzamelplaats wordt voor viezigheid als je zo intensief gebruik maakt van deze voorziening!

Vlekken verwijderen uit spoelbak, bekijk het hier:


Top Spoelbak aanbiedingen


Top Allesreiniger aanbiedingen


Gerelateerde pagina's