Geüpdatet: 3 Oktober 2023

Dagaanbiedingen blog

Waar moet ik aan denken bij de aankoop van een tuinset?

11 December 2017

Een tuinset kopen lijkt in eerste instantie geen moeilijke klus maar er is meer keuze dan dat je van te voren zult beseffen. Er zijn een aantal zaken waar je zeker op moet letten om lang plezier te hebben van je tuinmeubels en dit gaat verder dan de keuze hoe je tuininrichting eruit moet zien. Wij geven je een aantal tips.

Een tuinset is in veel variaties verkrijgbaar. Als je een tuinset koopt heb je onder andere keuze in de maatvoering, de hoeveelheid stoelen, of de rugleuning verstelbaar moet zijn, veel mogelijkheden in materiaal en de kwaliteit hiervan.

Benader tuinmeubelen als een investering

Tuinmeubelen zijn een grote aankoop waarvan je jarenlang plezier hoopt te hebben. Het is verstandig om deze investering voor een langere termijn ook als zodanig te benaderen, zeker gezien het feit dat de tuinset een grote invloed heeft op de tuin of het balkon. Er zijn vele aanbieders die tuinmeubels tegen een wel zéér voordelige prijs aanbieden.

De prijs-kwaliteit verhouding van tuinmeubels moet in orde zijn om lang van de tuininrichting te kunnen genieten. In dit geval is het beter om iets meer te betalen voor een langdurig gebruik dan enkel op de prijs af te gaan. De keuze voor een kwalitatief goede tuinset van weerbestendig materiaal (eventueel met een goede coating) is in dit opzicht een betere keuze voor duurzaam gebruik en is onder aan de streep voordeliger.

Kies voor duurzaamheid

De materiaalkeuze is van groot belang voor de duurzaamheid van de tuinsets. Vanzelfsprekend gaat een tuinset van een goede kwaliteit kunststof erg lang mee maar dit heeft weer niet de natuurlijke uitstraling die vaak gewenst wordt in een tuin of balkon. Materialen als rotan, riet en hout hebben wel deze uitstraling en worden gezien als duurzaam en milieuvriendelijk. Het is echter wel van belang om deze tuinmeubels goed te onderhouden door het materiaal van een goede coating of lak te voorzien. Dit is best even wat werk maar het is het wel waard. Verder mag steigerhout niet onbenoemd blijven in dit rijtje. Steigerhout is immers een nieuwe trend in tuinmeubilair maar ook dit materiaal heeft onderhoud nodig.

Tuinmeubelen van staal gaan lang mee, maar blijven niet mooi doordat dit materiaal op den duur toch gaat roesten. Als je kiest voor duurzaamheid is Wicker zeker een optie. Wicker is van dusdanig goede kwaliteit dat dit jarenlang zal meegaan. Veel mensen kiezen voor een mix van Wicker en aluminium. Dit is lichter van gewicht en daardoor makkelijker te verplaatsen. Bovendien zijn sets van deze materiaalmix weersbestendig, al is het altijd goed om je tuinset af te dekken als deze langere tijd niet wordt gebruikt.

Wat voor een tuinset heb je nodig?

Het is verstandig om goed te bepalen hoe groot de tuininrichting moet zijn. Ga je voor een loungeset of een tuinset of een combinatie hiervan? Een loungeset is meer een bank, een tuinset is een combinatie van tafels en stoelen. Hoeveel ruimte heb je en hoeveel zitplaatsen heb je nodig? Dit moet wél even afgewogen worden.

Als de tuinset té groot is, is dit niet alleen zonde van het geld maar ook van de ruimte. Een hoekbank heeft bijvoorbeeld het voordeel dat je hier met meerdere mensen op kan zitten als er eventueel bezoek komt. Het is goed om in dit kader te denken in mogelijkheden voordat de beschikbare ruimte wordt volgebouwd met meubels die niet gebruikt worden.

De kleur inrichting van de tuin of balkon

Ook de kleurstelling van de meubels is belangrijk. Een tuinset met lichte kussens zijn gevoeliger voor vervuiling die niet meer weg te krijgen is. Hierbij is het ook niet verstandig om de set zelf in modieuze felle kleuren aan te schaffen. De mode van nu kan morgen ouderwets zijn en niet meer in de smaak vallen. In dit kader is het goed om voor de hoofd meubelen (de tafel en de stoelen) te kiezen voor rustige en neutrale kleuren zoals zwart, grijs, wit of een donkerbruine natuurkleur. Voor de accessoires kunnen modekleuren gebruikt worden omdat deze zaken minder geld kosten en eenvoudiger te vervangen zijn. Hiermee hoeft de tuin of balkon er absoluut niet saai uit te zien. Laat het mooie weer maar komen!

Top Tuinset aanbiedingen


Gerelateerde pagina's