Geüpdatet: 30 Mei 2023

Dagaanbiedingen blog

Koopadvies voor bladblazers

09 Januari 2018

Als je een tuin hebt wil je die natuurlijk netjes onderhouden. Soms gaat hier best wel wat tijd en moeite in zitten, zeker in de herfst als de blaadjes gaan vallen. Deze moeten natuurlijk allemaal netjes worden opgeruimd om een mooie aanblik van de tuin te garanderen. Een bladblazer kan heel handig zijn voor dit soort werkzaamheden. In dit artikel een volledig koopadvies voor bladblazers.

Een bladblazer is zeer handig en functioneel om alle afgevallen bladeren bij elkaar te blazen. Dit tuingereedschap is niet alleen handig voor in de tuin, maar ook voor de stoep of oprit. Gemak dient immers de mens! De hark en de bezem kunnen bijna, naast de stoffer en blik, in de kast blijven staan!

vergelijken van drie bladblazers

Blazen en/of zuigen en versnipperen

Met een bladblazer kun je snel en efficiënt de bladeren bij elkaar blazen om het ruimen te vergemakkelijken. Er zijn zelfs modellen met een zuigfunctie zodat ook die taak letterlijk uit handen genomen wordt. De opgezogen bladeren komen terecht in een afvaldepot (vaak een zak), die eenvoudig te legen is. De uitgebreidere modellen beschikken daarbij ook over een versnipperaar in vorm van een rotor, zodat takjes direct worden gebroken en zo op de juiste maat worden gebracht. Bladblazers zijn te krijgen in een koffer- of rugzak model. De lichtere modellen kun je makkelijk dragen met de hand, de zware modellen zijn op de rug te dragen. Deze laatste modellen zijn voorzien van een blaaspijp en kun je met knoppen op het handvat bedienen.

Verschillende soorten bladblazers

Er zijn grofweg twee verschillende soorten bladblazers te onderscheiden: een bladblazer met een benzinemotor en een bladblazer met een elektrische motor. Een bladblazer met een benzinemotor is te overwegen bij een grotere tuin en is verkrijgbaar met en tweetakt- of een viertakt motor. Deze bladblazer is robuuster en krachtiger maar wel zwaarder dan de “E-versie”. Een nadeel van het werken met een bladblazer met een benzinemotor is dat de motor vaak wat heet kan worden. Dit is minder het geval bij een bladblazer met een elektrische motor. Deze bladblazers worden vaker gekozen bij particulier gebruik. Het voordeel van deze bladblazers is dat deze veel minder herrie maakt. Het geluid van een bladblazer kan immers wel oplopen tot wel 70 dB.

Bladblazers met een elektrische motor kunnen aangesloten worden op netspanning (230 Volt) of aangedreven worden met een accu. Een bladblazer met een accu is over het algemeen minder krachtig maar geven wel meer bewegingsvrijheid tijdens het werk “in het veld”. Er zijn diverse soorten accu’s waaruit je kunt kiezen. Een Nikkel Cadmium (Ni-Cd) accu is voordelig maar zal “onthouden” op welke stand deze is opgeladen en tot op die hoogte weer aangeven dat deze moet opladen. Als deze accu niet volledig wordt leeg gebruikt of “ontladen” verlies je capaciteit met deze accu. De accu gaat dus steeds minder lang mee als je hier niet op let. De Nikkel Metaal Hydride (Ni-MH) accu heeft deze nare eigenschap niet. Je kunt hem zeker bijladen. Deze accu kun je juist beter niet helemaal leeg te maken om zeker te zijn van een optimale levensduur.

Hoe moet ik bladblazers vergelijken?

Het is raadzaam om de accucapaciteit van de bladblazers te vergelijken. Dit wordt uitgedrukt in Ah (Ampère/ uur) in combinatie met de spanning die uitgedrukt wordt in Volt. Daarbij is het goed om de blaascapaciteit en eventueel zuigcapaciteit te vergelijken. De blaascapaciteit wordt uitgedrukt in km/u en de zuigcapaciteit in liter per uur. Ook in dit geval is hoe hoger hoe beter van toepassing. Bij de wat uitgebreidere bladblazers kun je het toerental instellen zodat je dat kunt afstemmen op je werk. Voor een kleine tuin kan prima gekozen worden voor een elektrische bladblazer met een capaciteit van 250 km/u. Voor een middelgrote tuin kunnen zowel de elektrische- als de benzine versies gebruikt worden waarbij een capaciteit tussen de 250 en 300 km/u een goede optie is. Voor een grotere tuin of veel blad is een professionele bladblazer (aangedreven door een benzinemotor) met een capaciteit van 300 km/u of hoger het juiste tuingereedschap.

Accessoires van een bladblazer

Om je het werk nóg makkelijker te maken, zijn er diverse accessoires die je bij een bladblazer kunt gebruiken. Denk hierbij aan een extra handvat om je werk beter te kunnen sturen, een verlengkabel voor buitengebruik, een draagriem om ook een koffermodel op je schouder of rug te dragen of een hark aan het uiteinde van de blaaspijp om vastgeplakte bladeren wat los te maken. Daarnaast is het goed om te denken aan je persoonlijke veiligheid zoals handschoenen en een veiligheidsbril.

Top Bladblazer aanbiedingen


Gerelateerde pagina's