Geüpdatet: 23 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is het verschil tussen eau de cologne, eau de toilette en parfum

20 Maart 2019

Parfum is in verschillende varianten verkrijgbaar. Namelijk in eau de cologne, eau de toilette en eau de parfum. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze varianten? Een geurtje is een geurtje toch…….? Niet helemaal. Wij gaan je in deze blog het verschil tussen parfum, eau de toilette en eau de cologne uitleggen.

Waaruit bestaat parfum?

Parfum wordt vaak als verzamelnaam gebruikt voor allerlei geuren. Een geurtje bestaat altijd uit geurbestanddelen, alcohol en water, kleurmiddel en fixatiemiddelen. Hoe meer geurbestanddelen er in een geur zitten, hoe langer de geur blijft hangen en hoe sterker deze ruikt. De alcohol in het luchtje verdampt altijd snel. In de alcohol zitten de geurbestanddelen als het ware ‘verpakt’ en deze blijven vervolgens hangen op je huid. Als je dus in de parfumerie en nieuwe geurtjes aan het uitproberen bent, wacht dan na het opspuiten van een nieuwe geur dus even met ruiken. Dit geeft je arme neus ook even de gelegenheid om wat bij te komen en te acclimatiseren.

Wat is het verschil tussen eau de cologne eau de toilette en parfum

Zoals al aangegeven bestaat een geurtje uit verschillende bestanddelen, waaronder, alcohol, water, kleurmiddel, geurbestanddelen en fixatiemiddelen. Hoe meer geurbestanddelen de geur bevat, des te intenser deze ruikt. Dit is ook meteen het verschil tussen een eau de cologne, parfum en eau de toilette. We leggen het je hieronder uit.

Eau de cologne

Veel mensen denken bij het horen van alleen al de woorden eau de cologne meteen aan 4711. Niet verwonderlijk want 4711 is één van de oudste en bekendste eau de cologne merken ter wereld. Wie kan zijn of haar oma niet herinneren met een flesje 4711 op de wastafel of de doekjes in de tas. Eau de cologne heeft een lichte, verfrissende geur, met een lage concentratie aan geurstoffen. Het wordt vooral gebruikt om jezelf op te frissen. De doekjes 4711, waar we het eerder over hadden en waar je oma vroeger bij zwoor, zijn nog steeds verkrijgbaar en zijn ideaal voor bijvoorbeeld in het vliegtuig om even je handen of je nek wat op te frissen. Niet alleen ruiken ze aangenaam maar door de alcohol worden ook nog eens eventuele bacteriën gedood. Vroeger bestond het uit 85 procent alcohol maar tegenwoordig is dit allemaal wat minder. Eau de cologne bevat een vrij laag percentage aan geurbestanddelen waardoor deze ook niet zo heel lang blijft hangen. Namelijk 3 tot 5 procent.

Eau de toilette

Eau de toilette is eigenlijk de geur variant tussen eau de cologne en parfum in. Het bevat ongeveer 5 tot 10 procent geurbestand delen en is wat goedkoper dan parfum. De geur van eau de toilette is dan ook niet te overweldigend en blijft maar een paar uur hangen. Dit zal gemiddeld zo’n 4 uur zijn. Gedurende de dag zul je dus moeten bij spuiten om langer plezier van de geur te hebben. Van oudsher is eau de toilette bedoeld als een verfrissing voor je lichaam.

Parfum

Als laatste in het rijtje komt parfum. Parfum bevat het hoogste percentage aan geurbestanddelen, namelijk 10 tot 20 procent. Hierdoor blijft parfum eigenlijk de hele dag (gemiddeld zo’n 8 uur) hangen. In tegenstelling tot eau de toilette ben je met parfum dus goedkoper uit omdat je hier niet mee hoeft bij te spuiten. Parfum is met betrekking tot aankoopprijs vaak wel wat duurder dan eau de toilette.

Nu je de verschillen weet kun je dus op naar de parfumerie. Je kunt per luchtje een beetje bekijken of en welke vorm het beste bij jou past. Geurtjes ruiken namelijk bij ieder persoon anders. Spuit het luchtje op en wacht bijvoorbeeld even een uurtje om te kijken hoe het dan ruikt. Je kunt in de tussentijd wat gaan winkelen en later terug komen naar de parfumerie als je weet welke het beste bij jou past. Uiteraard kun je het geurtje ook gewoon online bestellen.

Bekijk hier het verschil in een kort filmpje.


Top Eau de Cologne aanbiedingen


Top Eau de Toilette aanbiedingen


Top Parfum aanbiedingen


Gerelateerde pagina's