Geüpdatet: 29 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Tips voor het kiezen van een parasol

01 Maart 2018

Een parasol kopen is vaak minder makkelijk dan je in eerste instantie zou denken. Het is natuurlijk heerlijk om op een hete zonnige dag lekker onder je parasolletje in de schaduw te kunnen zitten. Een parasol beschermt je immers tegen de felle zon en ziet er vaak ook nog leuk uit in je tuin, (dak) terras of balkon. Je doet er echter verstandig aan om voor de aanschaf een goed na te denken wat je precies wilt. Wij geven we tips voor het kiezen van een parasol.

Er zijn tegenwoordig namelijk erg veel soorten, maten, kleuren en materialen. Daarnaast is het handig om te bedenken hoe groot de parasol moet zijn en met hoeveel mensen je eronder wilt kunnen zitten. Hierbij speelt de afmeting van je tuin, balkon of (dak) terras natuurlijk ook een rol. Welke kleur en uit van welk materiaal moet de parasol gemaakt zijn? Hoe is de windrichting? Krijgt de parasol de volle laag of staat hij redelijk beschut? Kun je er nog omheen lopen? En zo zijn nog veel meer vragen te bedenken voordat je een parasol aanschaft. Wij willen in onderstaand artikel zo veel mogelijk vragen alvast voor je beantwoorden, zodat jij zorgeloos je keuze kunt maken.

Bekijk de parasol tips:


Soorten parasols

Allereerst is het handig om te bekijken wat voor soort parasol je wilt aanschaffen. Er zijn namelijk 3 soorten, te weten:

Een stokparasol

Een stokparasol is de oude huis, tuin en keuken parasol zoals we die al een tijdje kennen, maar ook deze zijn tegenwoordig in vele kleuren en maten verkrijgbaar. Je kunt deze parasol in een losse standaard of voet plaatsen. Als deze gevuld wordt met water of zand blijft het geheel goed staan, ook als er een beetje wind staat. Aangezien je bij een parasol van zo’n 3 meter doorsnee al gauw moet denken aan een standaard of voet van 30 kg zijn deze ook te verkrijgen op wieltjes. Dit maakt het verplaatsen van de stokparasol een stuk gemakkelijker. Je kunt een stokparasol tegen de zon in kantelen zodat je altijd in de schaduw zit. Dit is vooral handig als de zon aan het einde van de dag wat gaat zakken. Een andere optie bij deze parasol is dat je hem door een gat in de tafel van je tuinset steekt zodat je lekker buiten in de schaduw kunt eten.

Een zweefparasol

De naam zegt het eigenlijk al, de zweefparasol zweeft als het ware boven je hoofd. Het frame waaraan de parasol bevestigd is, kun je naast je (eventuele) tuinset zetten waardoor je verder geen last hebt van de stok in het midden, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de stokparasol. Je kunt de ruimte onder de parasol dus volledig benutten. Daarnaast kan de zweefparasol 360° om zijn as draaien en heeft hij veel kantel mogelijkheden. Zowel naar links en rechts als naar achteren. Waar je wel even op moet letten bij deze parasols is dat ze vrij windgevoelig zijn doordat ze natuurlijk “los” hangen. Zodra er wat wind opsteekt gaat de parasol heen en weer en moet je zorgen dat het frame waaraan de parasol hangt stevig vast gezet is. Anders kan de parasol vrij snel omvallen.

Een muurparasol

Een muurparasol is een goede keuze als je weinig ruimte op je balkon of (dak) terras hebt. Het frame van deze parasol wordt namelijk door een bevestigingsplaat met bouten aan de muur bevestigd, waardoor het verder geen ruimte in beslag neemt. Een muurparasol heeft een lange “arm” waarmee je minimaal een straal van 280cm kan overbruggen. Het doek kun je kantelen waardoor je het precies tegen de zon kunt richten. Een ander voordeel van deze parasol is dat je het doek volledig van de “arm” af kunt halen. Bij flinke wind of slecht weer kun je het dus naar binnen halen en opbergen. Zo blijft je parasol langer mooi en onbeschadigd. Om deze parasol te beschermen tegen een regenbui dan hoef je de parasol niet te verwijderen, er wordt immers standaard een beschermhoes bijgeleverd. Je kunt de parasol helemaal tegen de muur aan hangen aangezien het doek van een rits voorzien is. Losritsen, hoes erover en je parasol hangt veilig en droog.

Waar moeten parasoldoeken aan voldoen?

Voor veel mensen het belangrijkste deel van de parasol is natuurlijk het doek. Het doek zorgt immers voor de uitstraling van de gehele parasol, de schaduw en de UV-bescherming. Let echter bij het kopen van het doek niet alleen op het uiterlijk maar ook op materiaal. Ieder materiaal heeft namelijk andere eigenschappen. Enkele van deze eigenschappen zijn:

  • De dikte van het doek wat bepaalt of de zon er niet alsnog doorheen kan komen.
  • De kleurvastheid, sommige parasols verkleuren namelijk als ze lang in de volle zon staan.
  • De mate van ademen van het doek voor het comfort als je onder het doek zit als de zon er wat langer op staat.
  • Is het doek water- en vuilafstotend.
  • Is het doen met of zonder volant verkrijgbaar: volant is het stuk doek dat over de rand van de parasol hangt. Deze optie is vooral handig bij een laaghangende zon.

Het materiaal van de parasoldoeken

Parasoldoeken zijn vervaardigd uit diverse materialen Ook dit is van groot belang om hier even goed naar te kijken om de juiste keuze te maken. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende materialen:

Polyester doek

Polyester is een kunststof en een stevig materiaal. Het is weersbestending en biedt zelfs wat bescherming tegen de regen. Slijtage kom je bij dit materiaal weinig tot niet tegen. Het enige nadeel is dat de stof erg snel verkleurd in de volle zon. Als je de parasol dus niet gebruikt kun je hem het beste beschermen met een hoes. Deze stof wordt vaak voor de wat goedkopere parasols gebruikt.

Sunbrella

Sunbrella is een merk gespecialiseerd in stoffen en doeken voor parasols. Deze doeken zijn gemaakt om je zo goed mogelijk tegen de zon en het UV te beschermen. Ze zijn bewerkt met een antischimmel laag en door en door geverfd. Daardoor verkleuren en schimmelen deze doeken niet of nauwelijks. Tevens hebben de doeken een ademende eigenschap waardoor het niet gauw broeierig en benauwd wordt onder de parasol .

Acryl of Drylon

Veel parasol doeken zijn gemaakt van Acryl. Dit materiaal is water en vuilafstotend en slijt nauwelijks. Het is weersbestendig en onderhoudsvriendelijk. Als de parasol echter lang buiten staat of gewassen wordt, kan het zijn dat het doek na verloop van tijd wat gaat verkleuren.

Olefin

Het materiaal Olefin is samengesteld uit verschillende synthetische stoffen. Daardoor is dit materiaal zéér UV afstotend, doordat zo’n 98% van de UV stralen worden weerkaatst. Daarnaast is dit materiaal zeer kleurvast, waardoor je dus lang van een mooie parasol kunt genieten. Het materiaal is water- en vuilafstotend en slijt nauwelijks. Een bijkomend voordeel van dit materiaal is dat het snel droogt en schimmel hierdoor dus zo goed als geen kans krijgt om te ontstaan.

Textileen

Textileen is semi-transparant en laat dus wat zonlicht door. Daardoor blijft het eigenlijk altijd wat licht onder deze parasols. Het materiaal is duurzaam en sterk en geheel onderhoudsvrij. Ook de kleuren van deze doeken blijven lang behouden.

Kleuren

De parasols zijn in zo goed als alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Het is echter ook belangrijk om naar de kwaliteit en eigenschappen van de kleur te kijken. Je hebt in dit artikel de term kleurvast al eens voorbij horen komen. Per doek en materiaal is het namelijk verschillend hoe kleurvast het is en hoe snel het dus zal verkleuren. Bij (vaak) goedkopere parasols is de eerste verkleuring al na 20 volle dagen in de zon zichtbaar, maar bij de kwalitatief betere en vaak ook wat duurdere parasols kan dit oplopen tot zo’n 700 dagen. De verkleuring is afhankelijk van het materiaal van het doek, het garen waarmee het doek gemaakt is en de dikte. Hoe dikker het doek, hoe minder snel het zal verkleuren.

Top Parasol aanbiedingenTop Parasolvoet aanbiedingen


Gerelateerde pagina's