Geüpdatet: 29 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is het verschil tussen wieg en ledikant?

04 April 2019

Als slaapplaats voor je pasgeboren baby heb je de keuze uit een wieg of een ledikant. Tijdens het inrichten van de babykamer zal je hierin een keuze moeten maken. Wij hebben in deze blog het verschil tussen een wieg en een ledikant voor je op een rijtje gezet zodat de keuze misschien wat makkelijker voor je wordt. Je hebt namelijk al genoeg om over na te denken in deze periode.

Wieg of ledikant

Laten we voorop stellen dat de keuze voor een wieg of een ledikant een puur persoonlijke keuze is. Het gaat erom waar je je als ouder prettig bij voelt en wat voor jou het fijnste is. Je kunt vanaf de geboorte voor beide opties kiezen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Het grootste verschil tussen een wieg of een ledikant zit hem toch wel in het formaat. Een wiegje is namelijk een stuk kleiner dan een ledikant en dus alleen geschikt voor de eerste 3 maanden. Een wieg kun je door het kleine formaat makkelijk verplaatsen en bijvoorbeeld de eerste paar maanden naast je eigen bed zetten. Het voelt echt veel prettiger om in het begin je kleintje dichtbij je te hebben. Het voelt veilig en is een goede manier om je baby, en zijn/ haar maniertjes, snel goed te leren kennen. Ook wel lekker dat je bij sommige wiegen niet eens ‘s nachts uit bed hoeft om je baby te kunnen troosten of voeden. Daarnaast heeft de nabijheid ook nog eens een positieve werking op de hechting met je kleintje.Dan het slapen overdag. Wanneer je zelf bezig bent, wil je de dreumes in je buurt hebben. Je kunt je kleintje dus laten slapen in de box of op de bank, wat natuurlijk net wat minder goed slaapt. Het alternatief is, als je een ledikant hebt, om je kleintje boven in bed te leggen want een ledikant even makkelijk verplaatsen gaat zeker niet lukken. In dat geval komt het kleine formaat van een wiegje echt van pas! Deze pak je makkelijk even op en kun je dus in een handomdraai verplaatsen naar bijvoorbeeld de woonkamer. Zo heb jij je handen vrij voor andere zaken maar heb je toch je kindje dicht bij je in de buurt.

Andere voor- en nadelen van een wieg of een ledikant

Een ander voordeel van een wieg is dat deze door het kleine formaat nét even wat veiliger aanvoelt voor je pasgeboren baby. Het is comfortabeler en vertrouwder dan een – in verhouding – groot ledikant. Daar komt bij dat er in een wiegje veel minder plaats is om te rollen en verstrikt te raken tussen het beddengoed. Vandaar dat veel ouders de eerste maanden toch voor een wieg kiezen.

Zodra je kindje iets groter is en écht om kan rollen, is het verstandiger om over te gaan op een ledikant. Ten eerste omdat je kindje zo langzamerhand wel uit de wieg gegroeid is maar ook omdat het kindje zich nu dusdanig zou kunnen draaien dat hij of zij in een wieg met de mond en neus tegen de zijwanden kan komen te liggen waardoor de ademhaling belemmerd kan worden.Als je je kindje vanaf de geboorte meteen in een ledikant legt, is het van het grootste belang dat je het ledikant juist opdekt. Doe je dit namelijk verkeerd, zou je kindje vast kunnen komen te zitten tussen de spijlen. Dat is uiteraard wel het laatste wat je wilt.

Van een ledikant heb je wel het langst plezier. Doordat de bodem verstelbaar is, kan je je kindje hier zeker wel een jaar of twee in laten slapen. Kies je dus meteen voor een ledikant heb je de uitgave voor een baby / kinderbedje maar één keer. Dit scheelt dus vaak een hele hoop geld.Zoals al aangeven is de keuze voor een wieg of een ledikant een hele persoonlijke keuze. Beide opties zijn mogelijk, mits je met bovenstaande zaken rekening houdt. De verschillen tussen een wieg en een

Bekijk hier hoe je een wiegje of ledikant opmaakt


Top Wieg aanbiedingen


Top Ledikant aanbiedingen


Gerelateerde pagina's