Geüpdatet: 24 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe bewaar je koffiebonen?

07 Mei 2018

Koffie is eigenlijk het lekkerst als je een nieuwe zak opent. Wanneer koffiebonen vers gebrand zijn, worden deze onder gecontroleerde omstandigheden direct verpakt. Hierdoor blijven zo veel mogelijk aroma’s behouden. Zodra je een zak koffiebonen opent, vervliegt een deel van de aroma’s, dit herken je dan als de kenmerkende koffiegeur. Vaak gebruik je niet in één keer de hele zak, hoe zorg je ervoor dat deze geur (en dus het aroma) niet verloren gaat? Kortom, hoe bewaar je koffiebonen nou het beste? Wij gaan het je in dit artikel vertellen.

Instructievideo hoe moet ik koffie bewaren:

Factoren die de aroma’s van koffiebonen aantasten

Zodra de zak geopend is doe je een deel van de koffiebonen in de koffieautomaat of de handmolen. Maar wat doe je met het andere deel van de zak? Deze wil je natuurlijk bewaren, maar wel op een manier dat je de koffiebonen kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf. Alleen op die manier blijven de aroma’s immers behouden. Er zijn over het algemeen 5 belangrijke factoren die de versheid van de koffie aantasten:

 • Warmte;
 • Lucht;
 • Vocht;
 • Licht;
 • Sterk geurende etenswaren
 • Koffiebonen bewaren

  Om de koffiebonen vers te houden, moet je dus zorgen dat ze niet of zo min mogelijk aan bovenstaande elementen worden blootgesteld. Vers gebrande koffiebonen kun je dus het beste bewaren op een koele, droge en donkere plaats. Hiervoor zijn er een aantal opties geschikt:

 • De zak waarin je de koffiebonen koopt
 • De zak waarin je koffiebonen koopt, zou een optie kunnen zijn om de bonen in te bewaren. Dit geldt echter niet voor alle koffiezakken, sommige zien er mooi uit maar bieden weinig weerstand tegen de vijf bovenstaande factoren die de versheid beïnvloeden. Alleen zakken met een seal sluiting, die je dus volledig kunt hersluiten, komen hiervoor in aanmerking. Heeft een zak geen seal sluiting, dan zal het aroma vervliegen. Daarnaast is het goed als er een ventiel op de zak aanwezig is. Deze laat de kooldioxide door die in de verpakking ontstaat, maar voorkomt dat zuurstof (welke de smaak aantast) binnenkomt. Zuurstof en licht zijn immers funest voor de kwaliteit en smaak van koffiebonen. Het gebruik van ventielzakken zorgt voor een hogere barrière zodat zuurstof en licht van buiten worden geweerd en het aroma in de verpakking behouden blijft. Het ventiel laat de geproduceerde gassen, zoals koolzuurgas (CO2), ontsnappen.

 • In een pot of bus
 • Een andere manier om koffiebonen te bewaren is in een pot of bus. Zorg ervoor dat deze luchtdicht en schoon is zoals bijvoorbeeld een beugel blik en gebruik deze uitsluitend voor koffie. Het beste kun je een pot, bus of blik met een grote opening gebruiken, dat schept makkelijker. Zorg dat de pot of bus goed droog is en bewaar deze ergens in een keukenkastje, want de meeste potten zijn lichtdoorlatend en licht tast de versheid van koffiebonen aan. Een glazen pot of blik is dus funest voor je koffiebonen.

  Niet in de koelkast

  De koffiebonen koel bewaren is goed, maar het is niet goed om de koffiebonen in de koelkast te bewaren. Er circuleert veel vocht in de lucht van de koelkast. Iedere keer als je de koelkast open doet, komt er verse lucht naar binnen en de aroma’s en geuren van de koffiebonen gaan naar buiten. Het aanrecht of het keukenkastje is koel genoeg.

  Top Koffieboon aanbiedingen


  Top Koffiemolen aanbiedingen


  Top Koffiemachine aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's