Geüpdatet: 30 Mei 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe gebruik je een stoomkoker?

17 April 2019

De stoomkoker is het perfecte middel als je wilt gaan koken met stoom. De Chinezen maken al ruim 3000 jaar gebruik van deze kooktechniek. Toch zijn tegenwoordig veel westerse thuiskoks nog onbekend met stomen. Er zijn dan ook weinig mensen die weten hoe je een stoomkoker gebruikt. Wij gaan je hier een antwoord op geven en nog veel meer over de stoomkoker in deze blog vertellen.

Waarom een stoomkoker gebruiken

Stomen is één van de gezondste manieren om voedsel te bereiden. De reden hiervoor is heel eenvoudig: als je eten stoomt, blijven de vitamines en mineralen in je ingrediënten beter behouden. Heel wat voedingsstoffen, vitamines en mineralen zijn warmtegevoelig en lossen makkelijk op in warm water. Als je je voeding dus ‘gewoon’ in een pannetje kookt, gaat een groot deel van de vitamines verloren in het kookwater dat je afgiet. Je denkt dan dat je een gezonde hap op tafel zet, maar in de praktijk zit er minder in dan je denkt!

Bij het koken met een stoomkoker is dat anders. Wat stomen onderscheidt van koken in een pan, is dat de groenten niet in aanraking komen met water. De damp van het hete water verhit de voedingsmiddelen en zorgt ervoor dat ze gaar worden, maar tegelijk toch knapperig en smaakvol blijven en daarnaast ook hun kleur behouden. Bovendien gebruik je geen vet als je ingrediënten stoomt, waardoor het ook nog eens goed is voor de slanke lijn. Het is wel belangrijk om altijd de deksel op de stoomkoker te doen zodat de stoom niet de kans krijgt om te ‘ontsnappen’.

Nat en droog stomen

Hoe vreemd het ook mag klinken, je kunt voedsel zowel droog als nat stomen. Bij nat stomen leg je de ingrediënten op een bord of in een schaal om ze vervolgens in een stoommand te zetten. Je eten wordt gaar door de vloeistof die vrijkomt en zich verzamelt op het bord of in de schaal. Droog stomen daar en tegen gaat net iets anders: je doet je ingrediënten in een stoommandje zónder dat je groenten in aanraking met het water komen. Het voedsel wordt gaar gemaakt terwijl het vocht wegloopt. Beide opties zijn super gezond en heel gemakkelijk!

Welke ingrediënten kun je gebruiken om te stomen

Als je aan stomen denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan groenten, rijst en aardappeltjes. Toch zijn dit niet de enige ingrediënten die je kunt stomen in je stoomkoker. Ook voedingsmiddelen als vlees, vis, gevogelte en zelfs schaal- en schelpdieren kun je heel goed stomen. Als je voordat je met stomen begint eens een kijkje in de Aziatische keuken neemt, al dan niet via internet, zul je zien dat daar heel veel verschillende ingrediënten gestoomd worden. Als je eenmaal de smaak van het stomen te pakken hebt, kun je naast water ook eens met een lekkere bouillon of wijn experimenteren voor extra smaak.

Hoe gebruik je de stoomkokers?

Stoomkokers zijn heel eenvoudig in het gebruik. Haal het stoommandje uit de stoompan. Vul de pan met een niet vette vloeistof. Je kunt stomen met water, maar ook met bouillon of zelfs wijn. Houd er rekening mee dat de vloeistof niet het mandje mag raken, anders ga je koken. Houd daarom ongeveer 3 centimeter ruimte tussen de vloeistof in het stoommandje. Plaats vervolgens het stoommandje weer terug in de pan.

De volgende stap is om de ingrediënten die je wilt gaan stomen in de pan te plaatsen. Stem alle voedingsmiddelen met elkaar af qua formaat zodat ze ongeveer gelijktijdig gaar zijn. Snijd bijvoorbeeld de aardappeltjes al in blokjes zodat deze tegelijk met de vis klaar zijn. Houd de inhoud klein, het liefst hapklaar.

Verspreid vervolgens alle ingrediënten in één laag over het complete oppervlak zodat alles in contact blijft staan met de stoom. Werk je met een pan met meerdere lagen? Plaats dan de producten met een langere bereidingstijd zoals vlees en gevogelte onderin. Dit is ook prettiger zodat er geen vocht van het vlees druipt op de groenten. Verspreid de inhoud goed zodat de stoom kan circuleren. Plaats het deksel op de stoompan en zet de pan op de warmtebron.

Begin altijd het stoomproces op een gematigde stand of middelmatig vuur. Na enkele minuten gaat er stoomontwikkeling plaatsvinden. Vanaf dat moment gaat de bereidingstijd van het product in. Vanaf 60 graden gaan de eiwitten stollen. De ideale stoomstand is tussen de 80 en 90 graden. Om dit te monitoren is een stoompan met ingebouwde temperatuurmeter een aanrader.

Bekijk hier een lekker recept.


Top Stoomkoker aanbiedingen


Top Slowcooker aanbiedingen


Top Airfryer aanbiedingen


Gerelateerde pagina's