Geüpdatet: 16 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Prullenbak kopen? Waar moet je op letten

11 Oktober 2018

In elk huis staan tegenwoordig één of meerdere prullenbakken. De keuze voor een afvalbak is afhankelijk van de grootte van het huishouden en van het gebruiksgemak dat je van de vuilnisbak verwacht. Ben je op zoek naar een echte blikvanger of juist naar een afvalemmer die niet opvalt. Dit zijn allemaal belangrijke punten om over na te denken voordat je een prullenbak aanschaft.

Hoe wil je de afvalemmer openen?

Omdat veel prullenbakken in de keuken staan en hygiëne daar erg belangrijk is, zijn er verschillende systemen ontworpen om vuilnisbakken te openen. Hier zullen we wat meer over toelichten.

 • Swing deksel: dit is een deksel die maar een hele lichte aanraking nodig heeft om open te gaan. De deksel “swingt” de andere kant op waardoor je afval er makkelijk in kan gooien. Een nadeel is wel dat de deksel snel vies wordt omdat deze steeds in aanraking is met afval. Je zal de deksel dus regelmatig schoon moeten maken.
 • Pedaalemmer: deze prullenbakken kunnen geopend worden door met je voet op het pedaal te gaan staan, als je dit doet gaat de deksel vanzelf omhoog. Dit is erg hygiënisch omdat je de afvalbak niet aan hoeft te raken om deze te openen. Op deze manier heb je ook twee handen vrij om het afval weg te gooien. Een nadeel is dat je de deksel er vaak niet af kan halen, dat maakt het verwisselen van de vuilniszak vaak wel wat lastiger.
 • Soft touch: dit zijn afvalbakken waarvan de deksel open gaat door een lichte aanraking. De deksel blijft open staan todat je deze zelf weer dicht doet. Als je meer tegelijk weg wil gooien is dit handig omdat je de deksel dus niet elke keer opnieuw open hoeft te maken. Een nadeel is dat je de deksel wel aan moet raken en dat deze daardoor dus wel sneller vies wordt. Ook bij deze prullenbakken zal je de deksel regelmatig schoon moeten maken.
 • Sensor: deze prullenbakken gaan automatisch open als je iets voor de sensor houdt. Zolang je dit blijft doen zal de prullenbak ook open blijven staan. Dit is erg handig en erg hygiënisch omdat je de vuilnisemmer nooit aan hoeft te raken. De deksel blijft in dit geval dus ook schoon. Let wel op waar je deze prullenbakken neerzet om het onnodig openen van de prullenbak te voorkomen.
 • Afval scheiden: ja of nee?

  Het is belangrijk om hier voor het kopen van een prullenbak over na te denken. Wanneer je van plan bent om afval te scheiden is het handig om een prullenbak te kopen met meerdere vakken zodat je het afval gelijk gescheiden kunt houden. Mocht je meer ruimte nodig hebben kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om naast een grote prullenbak ook nog een kleinere te kopen speciaal voor het groene afval bijvoorbeeld.

  Prullenbakken en ruimte

  Hoe groot je vuilnisbak moet zijn is ook afhankelijk van de grootte van je huishouden. Grote huishoudens hebben natuurlijk ook meer afval en hebben daardoor ook een grotere vuilnisbak nodig. Als je afval gaat scheiden heb je logischerwijs ook een grotere prullenbak nodig dan wanneer je dit niet doet.

  Mocht je weinig ruimte hebben in je keuken dan kan je er ook voor kiezen om een inbouwprullenbak aan te schaffen. Op deze manier staat je prullenbak uit het zicht omdat deze gemonteerd moet worden in een keukenkastje. Dit ziet er vaak erg netjes en opgeruimd uit.

  Bekijk hier een filmpje over een magische prullenbak


  Top Prullenbak aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's