Geüpdatet: 19 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Wanneer moet ik de messen slijpen van mijn grasmaaier?

07 Mei 2018

Je zult snel merken dat je messen van je grasmaaier bot worden. Het maairesultaat wordt dan immers snel minder. Wanneer je de messen van je grasmaaier moet slijpen hangt af van het gebruik, en van het type grasmaaier waarover je beschikt.

Het is belangrijk om de messen van je grasmaaier goed te onderhouden. Dit begint met het schoonmaken en droogmaken van de messen na iedere maaibeurt. Desondanks zullen de messen op een gegeven moment toch bot worden. Het is belangrijk om dan de messen zeker te slijpen. Dit zorgt niet alleen een beter maairesultaat maar ook voor een gezondere grasmat.

Waarom een scherp mes belangrijk is voor een grasmat

Wat weinig mensen weten is dat het maaien van gras met een bot mes ook schadelijk is voor een grasmat. Een bot mes zal immers het gras meer “kapot slaan” in plaats van het snijden in een draaiende beweging. Het resultaat is dat het gras wat rafelig eruit komt en hierdoor wat gevoelig wordt voor ziektes en schimmels. Dit wordt vaak zichtbaar door wat geelachtig gras. Daarnaast zal de grasmaaier meer energie gebruiken om tot een resultaat te komen.

Wanneer moet ik de messen slijpen van mijn grasmaaier?

Veel mensen vragen zich af wanneer ze de messen moeten slijpen van de grasmaaier. De messen hoeven gemiddeld slechts één keer per jaar geslepen te worden. Dit kun je het beste gedurende de winterperiode doen, omdat je dan de grasmaaier weinig tot niet gebruikt. Er zijn situaties waarbij je aan één slijpbeurt niet genoeg zult hebben. Dit is als je ondergrond wat slijtage gevoeliger is voor de messen van de grasmaaier. Denk aan grasvelden rond een zandbak van de kinderen, een veld met wat molshopen of wat stenen in het veld. Zand en steen (net als vocht) zijn veroorzakers van een snellere slijtage van de messen. In deze situaties is er een kans dat je twee keer per jaar de messen moet slijpen.

Tips and tricks:


Top Grasmaaier aanbiedingen


Top Robot grasmaaier aanbiedingen


Gerelateerde pagina's