Geüpdatet: 12 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je regenlaarzen schoonmaken?

07 Februari 2019

Vooral in de herfst en winter zijn regenlaarzen ideaal als je een wandeling in het bos maakt of in de tuin werkt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat ook regenlaarzen zo af en toe onderhoud nodig hebben. Laat staan dat ze weten hoe je regenlaarzen moet schoonmaken. Toch is het reinigen van regenlaarzen belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Het zorgt voor het behoud van de beschermende laag van de laarzen en daardoor blijven deze waterdicht en van goede kwaliteit. Wij gaan je in deze blog vertellen hoe je het beste je regenlaarzen kunt onderhouden zodat jij in de herfst en winter van warme droge voeten kunt genieten.

De buitenkant van je regenlaarzen schoonmaken

Vroeger was een regenlaars niets meer dan een manier om door natte, vieze en moerassige gebieden te klossen. Tegenwoordig zijn regenlaarzen echter een fashion item. Deze laarzen hebben bijna een cult status. Je hebt ze dan ook in allerlei kleuren en stijlen en ze zijn bijna wel in ieder kast te vinden. Hoewel regenlaarzen niet echt waanzinnig veel onderhoud nodig hebben, is het wel verstandig om ze zo af en toe eens goed schoon te maken.

De buitenkant van je regenlaars kun je het beste schoonmaken door je laars na ieder gebruik af te spoelen met schoon water. Op deze manier spoel je modder en ander nat vuil meteen van je laars af zodat het geen kans krijgt om op en in te drogen. Mocht dit echter wel een keer gebeuren, kun je het beste de opgedroogde modder van je laarzen af borstelen. Voor de onderkant kun je vaak het beste een oude tandenborstel gebruiken.

Mocht je met je laarzen door de pekel hebben lopen banjeren, kun je het beste een sopje met wat afwasmiddel maken. Je kunt dan de laarzen schoonvegen met een doek gedoopt in dit sopje. Daarna kun je je laarzen met schoon water naspoelen en aan de lucht laten drogen.

De binnenkant van je regenlaarzen schoonmaken

Niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van je regenlaars kan zo nu en dan wel eens een schoonmaak beurt gebruiken om nare geurtjes te voorkomen. Zeker als je flink in de plassen hebt lopen stampen of als je net even iets te diep de zee in bent gelopen. In dat geval kun je het beste een sopje van wat baking soda en afwasmiddel maken en je laarzen hiermee uitnemen. Daarna kun je, om te voorkomen dat je laars een broeinest van bacteriƫn wordt, een spuitfles vullen met schoonmaakazijn en water en dit in je laars spuiten. Je moet dit echt even in laten trekken. Daarna kun je laars het beste vullen met krantenpapier. Dit neemt namelijk het overtollige vocht snel op. Na een uurtje of twee haal je dit uit je regenlaars en zet je deze op zijn kop op een droge koele plek om verder te kunnen drogen. Vermijdt warmtebronnen zoals een verwarming of kachel, omdat deze de kans op uitdroging verhogen.

Wat je zeker nog even als laatste moet doen

Als je laarzen eenmaal droog zijn kun je ze het beste behandelen met een siliconen rubberlaarzen spray. Hierdoor blijven de regenlaarzen vettig en goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Daarnaast voorkom je hiermee het zogenaamde blooming. Dit is een en natuurlijke reactie van rubber waarbij bepaalde stoffen naar het oppervlak komen en er een witte schijn op je laars verschijnt. Als je ook deze bovenstaande tip volgt, zul je lang plezier hebben van je regelaarzen.

Bekijk hier een leuke DIY om je regenlaarzen te pimpen!


Top Regenlaars aanbiedingen


Top Regenjas aanbiedingen


Gerelateerde pagina's