Geüpdatet: 29 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Handleiding: welke laptop moet ik kiezen?

11 December 2017

De beste laptop kopen die bij mij past

Als je een laptop gaat kopen, moet deze natuurlijk wel volledig voldoen aan jouw voorwaarden en aansluiten op jouw (toekomstige) gebruikerswensen. Om de beste laptop te kopen die bij je past, doe je er dus verstandig aan om het aanbod goed te vergelijken. In dit artikel helpen wij jou hierbij.

Een goede laptop kopen is best lastig. Er is een verschrikkelijk groot aanbod en je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Een laptop kan voor de ene persoon precies goed zijn, maar voor een ander persoon niet functioneel. Daarnaast is de term “gebruiksvriendelijkheid” een begrip dat erg persoonlijk is. Een systeem wat door één persoon als gebruiksvriendelijk kan worden ervaren kan door een ander persoon als onhandig omschreven worden.

Welk formaat van de laptop past het beste bij mijn gebruik?

Het juiste formaat van de laptop hangt vaak af van de gebruikerswens. In een aantal gevallen zijn draagbaarheid en mobiliteit belangrijke criteria. Iemand die de laptop veel naar externe locaties meeneemt zal een laptop van een kleinere afmeting prettiger vinden als iemand die de laptop op één vaste plek gebruikt.

Het beelddiagonaal van een laptop wordt uitgedrukt in inches als afstandsmaat, 1 inch = 2,54 centimeter. De meeste laptops zijn tussen de 13 en 15 inch groot, maar 17 inch laptops zijn ook verkrijgbaar. Voor “thuisgebruik” is een 15 inch laptop een mooi formaat, de 13 inch is weer meer geschikt voor de mobiele doeleinden.

Daarnaast is de schermgrootte een indicator voor de kracht van de laptop. Hoe groter, hoe krachtiger. Dit heeft simpelweg te maken met de ruimte die de processor (het rekenhart van je laptop) heeft. Dit klinkt zo simpel als het is: door een grotere behuizing wordt een laptop minder snel warm en is er ruimte beschikbaar voor een sterkere processor en draaien de programma’s sneller. Daarbij is de accucapaciteit wel van groot belang als je veel met je laptop op stap gaat. Hierin zit per model veel verschil.

Voor wat voor scherm moet ik kiezen bij aankoop van een laptop?

Naast het formaat is de juiste keuze van het scherm van groot belang om prettig te werken met een laptop. De schermresolutie geeft de kwaliteit en de scherpte van het scherm aan. Dit wordt aangegeven in pixels. Deze “punten” vormen gezamenlijk het beeld. Hoe hoger het aantal pixels per centimeter van het scherm, hoe scherper het beeld. Je kunt dus een schermresolutie hebben van 1366 (b) bij 768 (h) pixels of 1440 bij 900, maar ook hogere resoluties als (Full HD) 1920 bij 1080 pixels, 2880 bij 1800 of zelfs een extra scherpe UHD resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Het is overigens wel van belang dat de grafische kaart, de resolutie van je monitor ondersteunt.

Welke laptop schermtype is het beste voor mij?

Een hoge schermresolutie gaat vaak in combinatie met het schermtype. Voor LCD schermen worden TN en IPS schermen veel gebruikt. TN-schermen hebben een snelle responstijd wat voor het spelen van games erg belangrijk is. IPS schermen hebben echter een betere kleurweergave en kijkhoek. Kies je hierbij voor een scherm met igzo dan verbruik je minder stroom en wordt je beeld scherper. Wie veel waarde hecht aan de scherpte van het beeld kan ook kiezen voor oled. Bij oled verlicht elke pixel zichzelf wat zorgt voor een beter contrast (en dus een scherper beeld). Het backlight ontbreekt dus. Een pixel kan dus uitgaan waardoor zwart dus ook echt zwart is. Een nadeel van oled-schermen is dat het veel meer stroom verbruikt.

Touchscreen of niet voor de laptop?

Tot slot de keuze voor wel of geen touchscreen voor de laptop. Bij een touchscreen laptop kan het beeldscherm worden gebruikt als invoerapparaat door het aan te raken met je vinger of een speciale pen. Voor een klassieke laptop is een aanraakscherm niet zinvol. Je arm zal snel vermoeid raken door de onnatuurlijke beweging die je maakt op een vrijwel horizontaal scherm. Een touchscreen is alleen handig als je de laptop staand kunt gebruiken of als je het scherm meer dan 180 graden kan draaien. Een aanraakscherm is duurder in aanschaf en verbruikt meer energie van de accu.

Hoe groot moet de schijf van mijn laptop zijn?

Wie aan een laptop denkt, denkt vaak als eerste aan de schijfruimte. Hierin zijn veel mogelijkheden waarbij de beste keuze afhangt van het gebruik. Een schijfruimte van 128 GB (gigabytes) wordt vaak als te weinig beschouwd voor een solid state drive (SSD), omdat het besturingssysteem ook ruimte “afsnoept” en je natuurlijk ook wel je persoonlijke bestanden wilt opslaan. De capaciteit van een SSD zijn doorgaans lager dan van harde schijven echter heeft het wel aanzienlijk (en merkbare) hogere lees- en schrijfsnelheden. Bij een traditionele harde schijf is de opslagruimte vaak geen probleem, deze zijn vaak 1 of 2 TB (terabyte = 1000 GB). Er zijn laptops die een combinatie van het bovenstaande hebben in een hybride harde schijf (sshd), alleen dit gaat ten koste van de snelheid van het systeem.

Hoe groot moet het intern geheugen zijn van mijn laptop?

Het intern geheugen wordt ook wel “ram” genoemd. Hier wordt alle actieve data in opgeslagen. Een klein intern geheugen heeft 4 GB, maar dit kan oplopen tot maar liefst 32 GB. Met een klein intern geheugen kunnen slechts wat eenvoudige taken worden uitgevoerd, zoals het gebruik van internet, e-mail en tekstverwerking. Voor een uitgebreider gebruik zoals het openen van meerdere tabbladen is een intern geheugen van 8 GB wel het minimum. Let op bij de aankoop van een laptop dat het intern geheugen uit te breiden is als je dit in de toekomst nodig denkt te hebben.

Wat is een convertible of hybride laptop?

Een convertible of hybride laptop is een laptop waarbij je het toetsenbord kan loskoppelen van je scherm of waarbij je het scherm volledig kan omklappen zodat het toetsenbord niet meer zichtbaar is. Hiermee kan deze “twee-in-één” laptop ook dienst doen als tablet, echter is deze wel van een vrij groot formaat om als tablet gebruikt te worden.

De beste laptop en besturingssysteem die bij mij past

Zoals je hierboven kunt lezen is de beste laptop die bij je past een persoonlijke keuze waarin het gebruik een belangrijke rol speelt. Naast de bovenstaande keuzemogelijkheden is het besturingssysteem ook van groot belang. Een laptop doet uit zichzelf niet zoveel zonder het besturingssysteem. Dit moet bij de gebruiker passen. Veel mensen werken graag met Windows, anderen hebben een sterkere voorkeur voor Apple. Overigens is het goed om te weten dat je Windows wel kunt installeren op een “Mac” maar omgekeerd kan dit niet.

Tot slot is het goed te weten dat je bij je laptop ook een grote hoeveelheid aan accessoires (zoals losse toetsenborden, extra USB aansluitingen, adapters en laptoptassen) kunt aanschaffen om het gebruiksgemak te verhogen.

Top Laptop aanbiedingen


Gerelateerde pagina's