Geüpdatet: 1 December 2023

Dagaanbiedingen blog

Racket kopen, welk tennisracket past bij mij?

12 September 2019

Racket kopen, welk tennisracket past bij mij?

Als je van plan bent om een tennisracket te kopen, sta je voor zéér veel keuzemogelijkheden. Naast het verschil in lengte en gewicht, moet je het racket ook aanpassen op het gebruik hiervan. Het maakt immers een groot verschil of je een recreatieve speler bent of dat je op het punt staat om de wereldranglijst te bestormen door Wimbledon te winnen. Lees in dit artikel welk tennisracket bij je past zodat je de juiste keuze hierin maakt.

Waarom het van groot belang is om het juiste tennisracket te kopen

Als je lekker wilt tennissen, moet je de beschikking hebben over een racket die bij je past. Daarnaast is het van belang om het juiste racket te kopen om blessures te voorkomen. In grote lijnen moet je op de volgende factoren letten om de keuze te maken voor een geschikte tennisracket:

 • De Gripmaat
 • Het gewicht
 • De lengte
 • De bladgrootte
 • Het materiaal
 • De juiste gripmaat van tennisrackets

  De gripmaat van tennisrackets heeft betrekking op de omtrek van het handvat. In de praktijk komt het erop neer dat je teveel in het racket zal knijpen als je een te kleine grip hebt uit angst dat het racket uit je handen schiet of het racket zal draaien als je de bal slaat. Bij het gebruik van een te grote grip zul je merken dat je moeite hebt om de juiste bewegingen te maken. Dit gaat ten koste van je balgevoel.

  Je kunt op een eenvoudige manier de juiste maat van je handvat bepalen door dit op te meten. Hiervoor meet je vanaf de top van de ringvinger tot de tweede handlijn van de racket hand. Het aantal millimeters wat hieruit komt, refereert naar de gripmaat. Deze wordt uitgedrukt in L0 ( een omtrek van net boven de 100 mm) tot en met L5 (tussen de 115 en 117 mm). Een handvat omtrek tussen de 109 en 111 mm wordt gezien als L3.

  Lengtemaat en gewicht van rackets voor tennis

  Tennisrackets zijn verkrijgbaar in een gewicht tussen de 275 en 360 gram. De keuze hiertussen hangt af van jouw voorkeur. Een zwaarder racket heeft een groter absorberend vermogen waardoor je langere en vloeiendere slagen kunt maken. Een licht tennisracket is juist wat meer geschikt voor een snellere balbehandeling. Uiteraard raak je minder snel vermoeid als je een lichter racket gebruikt. Hoe groter het blad is, hoe meer je de kans hebt om de bal op het juiste punt van het blad te raken (de sweet spot). Als dat niet het geval is, zal het veel lastige zijn om de bal te controleren en is de kans op blessures groter. Het is daarom verstandig om een midsize of oversized racket te kiezen.

  Tennisrackets voor volwassenen hebben vrijwel allemaal dezelfde lengte. Als je meer power in je spel wilt brengen kun je kiezen voor een long body. Dit racket is maximaal 4 centimeter langer. Dit lijkt een voordeel, maar besef wel dat het lastiger is om te manoeuvreren met dit racket. Kinderrackets hebben uiteraard wel een verschillende maatvoering. Je kunt de lengtemaat van een kinderracket op een eenvoudige manier bepalen door het kind rechtop te laten staan en de armen ontspannen langs het lichaam te laten hangen. De maat van de hand tot de knokkel van de enkel, is de juiste maat van het tennisracket.

  Het materiaal van tennisrackets

  Tennisrackets worden gemaakt van diverse kunststof materialen. Voor de basis van het racket wordt voornamelijk gekozen voor een combinatie van graphite (door de goede trilling dempende eigenschappen) en glasfiber (een materiaal dat licht van gewicht, sterk en erg stug is). Daarnaast worden kunststoffen als kevlar, carbon en titanium gebruikt.

  Welk tennisracket past bij mij?

  Naast de kinderrackets zijn er drie andere soorten rackets te onderscheiden. Door hiermee rekening te houden is het relatief eenvoudig om af te stemmen welk racket bij je past:

 • Allround rackets, zeer geschikt voor de recreatieve tot gevorderde speler doordat de balcontrole met deze racket vaak zeer goed is.
 • Comfort rackets, lichtgewicht rackets met een groot blad om met weinig kracht een optimale balversnelling te creëren en een perfecte handeling mogelijk te maken.
 • Competitie rackets met een dunne constructie waardoor een hogere stijfheid ontstaat en hiermee de bal op een perfecte manier gecontroleerd kan worden. Dit racket is geschikt voor de gevorderde speler die een goede techniek heeft.
 • Wat zijn goede tennisracket merken?

  Uiteraard zullen we je ook helpen op de vraag wat nu goede tennisracket merken zijn. Er zijn immers zeer veel verschillende soorten tennisrackets te koop in diverse prijsklassen. Als je voor één van de onderstaande merken kiest, weet je zeker dat je een aankoop doet waar je lang plezier van kunt hebben. Deze merken staan in willekeurige volgorde weergegeven:

 • Babolat (zoals de Pure Drive, Pure Aero, Strike)
 • Wilson (zoals de Pro Staff, Burn, Ultra en Blade)
 • Head (zoals de Prestige en Radical)
 • Dunlop (zoals de Force)
 • Yonex (zoals de E Zone en VCORE)
 • Tecnifibre (zoals de T-Flash en T-Flight)
 • Prince (zoals de Tour en Warrior)
 • TYGER (een goed merk in kindertennisrackets)
 • Universal Sport (een goed merk in kindertennisrackets)
 • Hoe kies ik mijn Tennisraket


  Top Tennisracket aanbiedingen


  Top Tennisbal aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's