Geüpdatet: 8 December 2022

Dagaanbiedingen blog

Vrieskast: koopadvies

16 Februari 2018

Er zijn diverse soorten vriezers op de markt, van zeer grote horeca modellen tot kleine tafelmodellen. Het is ideaal om hier eten in te bewaren zodat het voedsel veel langer goed blijft. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je even goed op moet letten bij de aankoop. In dit artikel geven wij koopadvies voor het kopen van een juiste vrieskast.

De keuze tussen een vrieskist en een kast zal voornamelijk afhangen van de beschikbare ruimte. Een vrieskast neemt vanzelfsprekend veel minder ruimte in beslag. Een vrieskast is door het gebruik van lades veel overzichtelijker dan een vrieskist. Bij een vrieskast kan er gekozen worden uit de kleine tafelmodellen van ongeveer 85 cm hoog, maar vanzelfsprekend ook uit de hogere staande modellen. De combinaties tussen een koel- en een vrieskast wordt ook vaak gekozen. De temperaturen van deze elementen zijn individueel instelbaar. De inhoud van een vrieskast wordt uitgedrukt in liters. Voor twee personen is een vriezer van 100 liter vaak voldoende. Huishoudens van 3 en 4 personen kunnen zich prima redden met een vriezer van 100 tot 250 liter.

Bekijk hier een review:

Het energieverbruik van de vrieskast

Het is verstandig om te kiezen voor een energiezuinige vriezer. Het apparaat is immers dag en nacht ingeschakeld. De vriezers zijn ingedeeld in energieklassen. Deze klassen zijn terug te vinden in op de energielabel van de vriezer, dat terug te vinden is in de productspecificaties. Deze indeling loopt van A (zuinig) tot G (onzuinig). De meeste vriezers zijn echter al zuiniger dan deze Europese standaarden en hebben een energieklasse van A+ tot wel A+++. Een zuinigere vrieskist kan wel 50% minder energie verbruiken dan de minder zuinige varianten. Het is ook duidelijk merkbaar dat een oudere vriezer op den duur minder zuinig wordt.

De klimaatklasse van de vriezer

Naast de onderverdeling in energieklassen, worden de vriezers ook verdeeld in klimaatklassen. Hiermee wordt aangegeven binnen welke omgevingstemperatuur de vriezer optimaal functioneert. Dit is vooral van belang als de vriezer bijvoorbeeld wordt geplaatst in een koude garage of andere omgeving. Bij het plaatsen van de vriezer in een te koude ruimte zal de temperatuur in de vriezer té hoog oplopen met bederf van het voedsel als gevolg. Daarnaast is er de kans dat de vriezer door condensvorming op kwetsbare onderdelen kapot kan gaan. Op kamertemperatuur zal iedere vrieskast uitstekend functioneren. Ook de klimaatklasse is terug te vinden op de productspecificaties.

Het geluid van de vriezer

Iedere vriezer zal geluid maken. Dit kan het geluid zijn van de motor en het geluid van het duurzame isolatiemiddel dat kan krimpen of uitzetten als gevolg van temperatuurschommelingen. Het is zeker van belang om het geluidsniveau in de gaten te houden bij de aankoop van de vriezer als deze in een open keuken geplaatst is of in de buurt van een slaap- of woonkamer staat. Een geluidsniveau van 42 dB kan als stil worden gezien. Ook het geluidsniveau van de vriezer is terug te vinden in de technische specificaties.

De sterren van een vrieskast

Iedere vrieskast is voorzien van sterren. Deze sterren geven aan wat de prestaties zijn van de vriezer. Als een vrieskast voorzien is van twee sterren, kunnen bevroren levensmiddelen enkele dagen worden bewaard. De meeste vriezers hebben echter vier sterren. Deze vriezers kunnen een temperatuur tussen de -18 en -24 graden Celsius bereiken en zijn uitstekend geschikt om levensmiddelen in te vriezen en voor een langere periode te bewaren. Ook deze informatie staat in de productspecificaties. Hierin staat ook welke bewaartijd in geval van stroomuitval kan worden aangehouden. Daarnaast is het goed om de invriescapaciteit te vergelijken. Deze waarde geeft aan hoeveel kilo voedsel er per 24 uur ingevroren kan worden.

Andere handige opties van vrieskasten

Veel oudere vrieskasten zijn gevoelig voor ijsvorming. Hierdoor kunnen de lades niet goed sluiten en kan de vriezer sneller stuk gaan. De moderne vriezers zijn uitgerust met een No-Frost functie. Dit is een automatische ontdooifunctie waarbij naast warme lucht ook vocht wordt afgevoerd. Hiermee wordt rijpvorming en de hinderlijke ijsafzetting voorkomen. Veel vrieskasten hebben een snelvriesfunctie wat als ook als Superfrost of supervriezen wordt aangeduid. Als andere extra opties kan er gekozen worden voor en signaal bij een open deur, een ijsdispenser of een digitale bediening.

Ventilatie van vrieskasten

Tot slot is het heel belangrijk om even rekening te houden met de ventilatie van de vrieskasten. Een vrieskast heeft ruimte aan de achterzijde nodig om de warme lucht kwijt te kunnen. Een vrieskast mag daarom nooit strak tegen een muur geplaatst worden. Dit is wel handig om even rekening mee te houden bij de aankoop van een vrieskast.

Top Vrieskast aanbiedingen


Top Vrieskist aanbiedingen


Top Vriezer aanbiedingen


Gerelateerde pagina's