Geüpdatet: 22 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je een elektrische BBQ schoon?

16 Mei 2019

Wat is er heerlijker dan op een mooie zomerse dag gezellig met vrienden of familie de BBQ aan te steken? Heerlijke temperaturen, lekker eten, wijntje erbij, wat wil je nog meer? Met een elektrische BBQ heb je ook nog eens geen last van walm, rook en vieze geurtjes dus eigenlijk is deze manier van BBQ’en de meest ideale. Maar ondanks dat je van bovenstaande problemen geen last hebt blijf je aan het eind van de avond toch achter met een vieze BBQ. Hoe maak je dus een elektrische BBQ schoon zonder dat je hier uren mee bezig bent? Wij gaan het je vertellen.

Wat is een elektrische BBQ?

Een BBQ op houtkool kennen we natuurlijk allemaal. Wie is er niet groot mee geworden? Vroeger was dit zo’n beetje de enige manier waarop gebarbecued werd. Tegenwoordig zijn er echter meer manieren. Eén daarvan is de elektrische BBQ. De naam zegt het eigenlijk al het is een BBQ op elektriciteit. Dit is een hele veilige manier van BBQ’en waardoor deze BBQ uitermate geschikt is in de buurt van kleine kinderen, op de boot, op het balkon van een appartementen complex en bij grote droogte. Bijkomend voordeel is dat deze BBQ vrij snel op de juiste temperatuur is. Waar je bij een houtskool BBQ nog wel eens flink je best moet doen om de kooltjes te laten branden en je moet wachten tot het grootste vuur gedoofd is zodat je alleen nog hete kolen over hebt, hoef je bij een elektrische BBQ alleen de stekker in het stopcontact te steken en je kunt aan de slag.

Algemene tips om je BBQ schoon te maken

Niets is natuurlijk irritanter dan dat je na het BBQ’en de keuken in moet om deze schoon te maken. Toch raden we je aan om dit wel te doen. Je bent dan niet alleen sneller klaar, het is ook beter voor het behoud van je BBQ. Heb je namelijk geen zin (en wil je ook geen zin maken om je BBQ schoon te maken nadat je deze gebruikt hebt), kom je de volgende dag vaak voor vervelende verassingen te staan. De etensresten zijn dan inmiddels uitgehard en zitten muurvast aan je BBQ. Je kunt dus beter je BBQ een beetje af laten koelen en dan goed schoonmaken. Met een kwartiertje ben je klaar.

Om te voorkomen dat je voedsel vastplakt zodra het ook maar in de buurt van je rooster komt, kun je deze het beste insmeren met wat zonnebloem of olijfolie. Het voedsel blijft zo een stuk minder plakken wat je achteraf weer een hoop boenwerk scheelt. Een andere truc is om tussen het grillen door je rooster met citroensap in te smeren. Snij daarvoor een citroen doormidden en haal deze zodra de ene ronde vlees of vis klaar is over het rek. Daarna kan de volgende ronde met lekkere hapjes op de BBQ.

Hoe maak je een elektrische BBQ schoon?

Voordat je begint met het schoonmaken van je elektrische BBQ haal je altijd de stekker uit het stopcontact. De stekker, kabel, temperatuurregelaar en het warmte-element mogen nooit onder stromend water gehouden of ondergedompeld worden.

Onder de meeste elektrische BBQ’s zit een uitsparing waar je een aluminium bakje in kunt hangen. In dit bakje vang je het overtollige vet en vleessappen op zodat deze niet overal door je BBQ verspreiden. Als je de BBQ gaat schoonmaken verwijder je als eerste dit bakje. Je kunt deze gewoon weggooien en na het schoonmaken een nieuwe in de uitsparing hangen.

De elektrische barbecue heeft een krachtig verwarmingselement die rood gloeit wanneer deze aanstaat. De vetten en sappen die hierop terecht komen tijdens het BBQ’en worden meteen verbrand door de extreme hitte. Het verwarmingselement blijft dus grotendeels gewoon schoon. Als je op een wat lagere warmtestand gebarbecued wordt, is het verstandig om na het barbecueën het apparaat nog even op de hoogste stand zetten zodat het element alsnog schoon zal branden. Eens in de zoveel tijd moet een elektrische barbecue een intensieve schoonmaakbeurt krijgen, waarbij het warmte-element ook meegenomen kan worden. Op zo’n moment kun je het warmte-element schoonmaken met een spons, weinig warm water en een vet oplossend afwasmiddel. Het warmte-element mag nooit onder stromend water worden schoongemaakt. Ook onderdompelen in een emmer water of de wasbak is uit den boze.

Gebruik bij het schoonmaken vooral geen agressieve schuur of schoonmaakmiddelen of oven- en keukenreiniger, hiermee kun je je BBQ onherstelbaar beschadigen en dat is wel het laatste wat je wil, toch?

Bekijk hier hoe je je elektrishce bbq schoonmaakt


Top Elektrische BBQ aanbiedingen


Top BBW Hoes aanbiedingen


Top BBQ Accessoires aanbiedingen


Gerelateerde pagina's