Geüpdatet: 22 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je pantoffels schoon?

06 Mei 2019

Als het buiten kouder wordt of als het inmiddels al vriest dat het kraakt, wil je binnen niets liever dan genieten van warmte en gezelligheid. Heerlijk ontspannen op de bank of voor het open haard. Dekentje over je heen, een warme kop thee of chocolademelk, en heerlijk Netflix aan. Warme en comfortabele voeten mogen dan zeker niet ontbreken. Schapenwollen pantoffels maken je comfort compleet. Klinkt allemaal heerlijk natuurlijk maar hoe maak je aan het einde van de winter je pantoffels schoon? Wij gaan het je vertellen.

Schapenwollen pantoffels

Schapenwollen pantoffels zijn wellicht de meest bekende pantoffels. Deze worden in Europa met de hand gemaakt. De pantoffels zijn optimaal warmte regulerend, dus warm als het koud is en verkoelend als het warm is, ze zitten comfortabel, zijn antibacterieel en hebben ze een luxueuze en mooie uitstraling. Door alle bovenstaande eigenschappen zijn deze sloffen heerlijk om in huis te dragen. Mocht je echter ook naar buiten willen op je pantoffels, zijn er ook schapenwollen pantoffels met een harde zool. Voor ieder wat wils en warme voeten dus.

Hoe maak je pantoffels schoon

Natuurlijk wil je je schapenwollen pantoffels zo lang mogelijk mooi te houden en er optimaal van genieten. Daarom is het advies om de buitenzijde (niet het schapenwol zelf) regelmatig te behandelen met een speciale siliconen spray. Als de buitenzijde van suède is gemaakt, en dus een ruwe buitenkant heeft, kun je deze ook borstelen met de zachte kant van een suède borstel. Doe dit echter niet wanneer je een schapenwollen pantoffel hebt met een gladde buitenzijde, daarmee zou je de pantoffel kunnen beschadigen.

Dan de binnenkant. Op zich is het niet nodig om de pantoffels te wassen: de natuurlijke wol neemt geen zweetlucht op en de wol houdt zichzelf schoon. Toch kan het wel eens voorkomen dat je pantoffels na een hele winter dag in dag uit gedragen te hebben niet meer zo heel fris ruiken. Het eerste wat je kunt proberen is een lepel zuiveringszout in je pantoffels te strooien. Schud je slof goed heen en weer zodat het zout overal aan de binnenkant komt te zitten. Laat je pantoffels met het zuiveringszout dan een nachtje staan, zodat het goed in kan trekken en de geurtjes op kan nemen. De volgende dag schud je de pantoffels leeg en ruiken ze weer als nieuw.

Mocht bovenstaand grootmoeders trucje niet gelukt zijn, is er natuurlijk nog een andere manier. Maak een mild sopje met groene zeep, een wolwasmiddel of wat babyshampoo en was de pantoffels voorzichtig op de hand. Laat deze niet te lang in het water. Haal de sloffen er weer uit en laat het even uitlekken. Vooral niet wringen, dan gaat de stof vervilten. Zorg er wel voor dat de leren zolen droog blijven! Gooi je schapenwollen pantoffels nooit in de wasmachine want dan kun je ze zodra het wasprogramma klaar is weg gooien.

Plaats de sloffen vervolgens in een warme kamer om ze te laten drogen. Let op, zet ze niet op de kachel of cv-radiator, door de droge warmte kunnen ze breken. Stop ze ook vooral niet in de droger want daar kunnen de pantoffels niet tegen. Stop wat oude kanten in de pantoffels want dat help het drogen. De kranten nemen namelijk veel vocht op. Ververs deze dan ook regelmatig. Als de pantoffels een ruwe suède buitenzijde hebben, kun je ze als ze droog zijn borstelen met de zachte kant van een suède borstel. Zo hou je je pantoffels goed schoon en heb je er zo lang mogelijk plezier van. Laat die winter maar komen!

Bekijk hier hoe je zelf pantoffels kunt maken.


Top Pantoffel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's