Geüpdatet: 1 April 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet ik de filter van mijn afzuigkap vervangen?

01 November 2018

Een afzuigkap zorgt er voor dat kookdampen, walmen en etensluchten uit de keuken worden verwijderd en worden afgevoerd. In een afzuigkap zitten filters die na verloop van tijd verzadigd kunnen raken. De vraag waar veel mensen vaak mee worstelen is: “hoe moet ik de filters van mijn afzuigkap vervangen?”

Om de prestaties van je afzuigkap op orde te houden is onderhoud namelijk heel belangrijk. Zijn de filters verzadigd dan werkt de afzuigkap niet meer naar behoren en neemt in zuigkracht af. Vaak merk je dat aan de ‘vervelende’ luchtjes die zelfs nog uren na het koken in de keuken blijven hangen. In deze blog gaan we je vertellen hoe je de filter van je afzuigkap kunt vervangen.

Afzuigkap met koolstoffilters

Er zijn twee soorten filters voor afzuigkappen. De eerste is een koolstoffilter. In het geval van een koolstoffilter heb je te maken met een afzuigkap met recirculatie. Dit wil zeggen dat de kookdampen en andere geuren de kap ingezogen worden en na zuivering weer terug de ruimte in gelaten worden. Bij dit systeem is geen afvoer naar buiten nodig. De filters van deze afzuigkap kunnen niet gewassen worden en dienen na enige tijd te worden vervangen. Het advies is om dit iedere 3 tot 6 maanden te doen, maar dit verschilt natuurlijk per huishouden en is afhankelijk van hoe vaak en hoe vet er gekookt wordt.

Maar hoe weet je wanneer je de filter van deze afzuigkap moet vervangen? Op deze vraag is eenvoudig antwoord te geven: als de vervelende geurtjes niet meer verdwijnen uit de keuken is het moment daar om de koolstoffilter te vervangen. Een andere methode om dit te checken is om een keukenrol blaadje tegen je afzuigkap aan te houden en deze aan te zetten. Wordt het blaadje tegen de kap aangezogen, kun je rustig nog even wachten, maar is dit niet het geval zul je de koolstoffiltermoeten vervangen. Dit kun je als volgt doen:

 • Verwijder de metalen filters en eventueel het rooster onder de afzuigkap
 • Haal de oude koolstoffilters uit de afzuigkap
 • Knip het nieuwe filter op maat aangezien deze vaak universeel zijn
 • Plaats de nieuwe filters in de afzuigkap
 • Plaats de metalen (vet) filters terug in de afzuigkap
 • Schroef het rooster weer onder de afzuigkap
 • Afzuigkap met vetfilters

  Als je een afzuigkap met vetfilters hebt, is vervanging van de filters niet nodig. In de meeste gevallen gaan deze filters net zo lang mee als de afzuigkap zelf. Bij deze filters is het wel zaak dat ze regelmatig gereinigd worden. Dit kan door ze te laten weken in een sopje met afwasmiddel en soda. Na een kwartiertje kun je de filters dan schoonborstelen met een afwaskwast. Even afdrogen en de filters zijn weer zo goed als nieuw en kunnen terug geplaatst worden. Het makkelijke van deze filters is dat ze ook vaak (let op: niet allemaal) vaatwasmachine bestendig zijn. Je zet ze in de vaatwasser en in no time zijn ze weer schoon. Je hoeft dus niet te schrobben en te boenen, alleen een beetje afdrogen. Hou er wel rekening mee dat aluminium filters niet in de vaatwasser mogen!

  Deze filters kun je zo vaak als je wilt reinigen. Eén keer in de twee maanden wordt zeker aangeraden om je afzuigkap zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

  Bekijk hier hoe je een koolstoffilter moet vervangen


  Top Afzuigkap aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's