Geüpdatet: 22 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een vuurkorf aansteken?

18 Januari 2019

Hoe moet je een vuurkorf aansteken?

Wil je sfeer, warmte en gezelligheid in je tuin creëren? Dan is het gebruik van een vuurkorf natuurlijk een uitstekende aanrader. Je hebt dan een mooi gedoseerd kampvuur waarvan je het hele jaar gebruik kunt maken. Weet je hoe je een vuurkorf moet aansteken? We vertellen je het hieronder zodat je er op een veilige manier van kunt genieten.

Een vuurkorf is een soort gietijzeren mand waar je op een gedoseerde wijze wat houtblokken in kunt op branden. Je kunt een vuurkorf zien als een absolute sfeermaker in je tuin. Deze ‘buiten openhaard” heeft een gezellige uitstraling en biedt voldoende warmte om er zelfs in de winter van te kunnen genieten.

Het beste hout voor vuurkorven

Het gebruik van een vuurkorf is veilig en leuk als je je aan een aantal veiligheidsinstructies weet te houden. Het is uiteraard heel aantrekkelijk om van alles weg te branden in een vuurkorf, maar dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Je kunt het beste loofhout gebruiken om te branden in vuurkorven. Loofhout wordt ook wel “hardhout” genoemd, maar dat zegt niets over de brandbaarheid. Dit hout zal prima branden in de vuurkorf. Het voordeel van loofhout is dat er namelijk géén hars in zit, wat wel het geval is als je zou kiezen voor het hout van naaldbomen.

Het is natuurlijk heel verleidelijk om de vuurkorf als allesbrander te gebruiken en alle soorten hout erin op te branden maar verstandig is dat niet. Bij het branden van bijvoorbeeld behandeld hout, spaanplaat, multiplex of oud papier kunnen er stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Ook het oude rieten mandje van oma en dat sinaasappelkistje zijn niet geschikt voor de vuurkorf.

Daarnaast is het belangrijk dat je droog hout gebruikt. We noemen het hout droog als het tussen de 12% en de 20% vocht bevat. Je kunt dit makkelijk zonder vochtmeter herkennen aan het loszittende schors en de scheuren in het hout.

Hoe je het beste een vuurkorf kunt aansteken

Voor het aansteken van een vuurkorf heb je een aantal grote stukken hout nodig, een paar kleinere stukjes en wat aanmaakblokjes. Van de grotere stukken hout maak je een soort van piramide. Tussen dit kleine torentje, in vorm van een wigwam, steek je een paar kleine stukjes hout en een aanmaakblokje. Deze kun je met een lange aansteker of lange lucifers aansteken. Als de blokken niet te dicht bij elkaar liggen, kan er voldoende zuurstof bijkomen voor een mooie ontbranding. Het is dus zeker niet nodig om benzine, petroleum of spiritus te gebruiken. Dit is zelfs zéér gevaarlijk! Als het hout lekker aan het branden is, kun je er af en toe een nieuw blokje op leggen om het vuurtje te onderhouden.

Bekijk hier hoe je een vuurkorf aansteekt


Top Vuurkorf aanbiedingen


Top Tuinhaard aanbiedingen


Gerelateerde pagina's