Geüpdatet: 21 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe wordt whisky gemaakt?

22 November 2018

Whisky maken is niet zo makkelijk als mensen vaak denken. Het is een erg ingewikkeld proces. Whisky is een vorm van gedistilleerd bier met houtrijping en het wordt gemaakt van graan, water en gist. In deze blog zullen we de zes stappen die plaatsvinden bij het maken van whisky verder toelichten.

Stap 1: Whisky mouten

De eerste fase van het productieproces bestaat uit het mouten van de gerst (rogge of mais). In deze fase gebeuren twee cruciale dingen:

 • De gerst ontkiemt nadat het eerst 2-3 dagen is geweekt. Vervolgens wordt de gerst gedroogd op de kiemvloer waar het zetmeel in gerst wordt omgezet in suiker. Het resultaat hiervan is alcohol.
 • Het ontkiemen stopt wanneer de gerst in een droogoven wordt gelegd. Hier wordt de gerst mout.
 • Stap 2: Whisky mashen

  De tweede fase van het productieproces wordt de mout in de beslagkuip gemalen tot bloem. Vervolgend wordt hier warm water aan toegevoegd om de suikers te onttrekken waardoor een soort beslag genaamd wort ontstaat. De vloeistof die hierdoor ontstaat sijpelt door de kleine gaatjes in de bodem van de koop in grote gistvaten, ook wel washbacks genoemd.

  Bekijk hier hoe whisky gemaakt wordt

  Stap 3: Whisky gisting

  Tijdens de derde fase van het productieproces gebeuren twee dingen:

 • In de washbacks wordt gist aan de wort toegevoegd. Hierdoor vindt het gisting proces plaats. Door de gist worden de aanwezige suikers in de wort veranderd in alcohol en koolzuurgas.
 • Door bovenstaand proces gaat het mengsel schuimen, wanneer dit schuim verdwijnt begint de distillatie.
 • Na twee tot drie dagen is een drank, genaamd wash, met ongeveer 5% alcohol het resultaat. Deze drank is vergelijkbaar met bier of wijn.

  Stap 4: Whisky destillatie

  Met destillatie wordt het scheiden van water en alcohol bedoelt. Whisky wordt meestal twee of drie keer gedistilleerd, dit gebeurd in een koperen stookketel waarin de wash gekookt wordt.

 • In de eerste stookketel wordt de wash verwarmd. De vloeistof verdampt en stijgt tot het de nek van de stookketel bereikt heeft waar het vervolgens condenseert. Dit is het eerste distillaat, ook wel low wine genoemd, en bevat ongeveer 20% alcohol.
 • Vervolgens gaat de low wine naar de tweede stookketel, dit wordt de spirit still genoemd. Hier zal de geproduceerde alcohol in drieën verdeeld worden. Alleen alcohol uit het midden van de destillatie wordt gebruikt voor het maken van whisky, dit deel heeft een alcoholpercentage van maar liefst 65 tot 70%.
 • Stap 5: Rijping

  Vervolgens wordt de alcohol uit het midden van de destillatie opgeslagen in houten vaten. De whisky moest minimaal 3 jaar rijpen in deze vaten, gedurende dit proces ontwikkelt de whisky zijn kleur, aroma’s en complexiteit. De vaten worden goed afgesloten, toch verdampt er ieder jaar zo’n 2% alcohol.

  Stap 6: Bottelen

  Na jaren rijpen is het dan eindelijk tijd om de whisky te proeven. Meestal wordt de whisky niet direct uit het vat geproefd, deze wordt eerst netjes gebotteld en daarna wordt deze pas geproefd. Bij whisky heeft ieder merk een eigen, herkenbare fles zodat ze goed uit elkaar gehouden kunnen worden. Whisky rijpt niet meer zodra het in de fles zit, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn.


  Top Whisky aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's