Geüpdatet: 22 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een hometrainer?

22 Februari 2019

Als je wat aan je conditie wilt werken of wat af wilt vallen maar geen uren in een muffe zweterige sportschool wilt doorbrengen, is een hometrainer misschien wel een uitkomst. Maar waar moet je op letten tijdens het kopen van een hometrainer? De ene fiets is namelijk de andere niet en een dure hometrainer is niet noodzakelijk beter dan een goedkope. Wij gaan je een stuk op weg helpen.

Twee verschillende hometrainers

Zoals iedereen wel weet is een hometrainer een soort fiets waarmee je op een gemakkelijke manier thuis je spieren kunt trainen en aan je conditie kunt werken. Wat veel mensen echter niet weten is dat er 2 verschillende soorten hometrainers zijn. Namelijk de klassieke verticale versie en de ligfiets. Het verschil zit eigenlijk al in de naam. Bij de klassieke versie zit je rechtop net als bij een gewone fiets.

Een ligfiets is een hometrainer die de gebruiker juist achter de pedalen plaatst in plaats van erboven. Bij een ligfiets zit je veel lager dan op een hometrainer, en leun je achterover in een stoel tijdens het fietsen. Sommige mensen vinden deze houding comfortabeler dan de fietshouding van de hometrainer. Vooral omdat er minder belasting op de rug komt door de rugsteun. Beide opties zijn natuurlijk prima, het is maar net wat jij het fijnste vindt fietsen.

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een hometrainer

Een hometrainer is niet zo maar even gekocht. Er zijn zeker een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de zitting. Net als bij een fiets is ook bij een hometrainer niet ieder zadel hetzelfde. Zeker als je van plan bent om langdurig op je nieuwe hometrainer te gaan zitten, is het verstandig om van te voren even te kijken welk zadel de juiste voor jou is. Je hebt er niets aan dat je iedere keer als je je hometrainer gebruikt hebt een aantal dagen niet kunt zitten van de pijn in je achterwerk. Dit zal je training zeker niet ten goede komen.

Het volgende punt om op te letten, is dat het zadel wel in hoogte verstelbaar is. Het is namelijk wel de bedoeling dat je een comfortabele zithouding kunt aannemen tijdens je training. Dit is zeker belangrijk als je met meerdere mensen (je hele gezin bijvoorbeeld) van het apparaat gebruik wilt gaan maken. Dit is echt van groot belang. De ene lengte is de andere namelijk niet en een juiste fietshouding is zeer belangrijk om goed te kunnen trainen en geen last te krijgen van rug- of zadelpijn.

Een volgend punt om op te letten bij de aanschaf van een hometrainer is het vliegwiel. Dit is het wiel aan de achterzijde van de hometrainer die in beweging komt zodra je gaat trappen. Hoe zwaarder het vliegwiel hoe meer weerstandsniveaus de hometrainer aan kan én hoe vloeiender de beweging is. Het vliegwiel bepaalt dus eigenlijk je training. Een niet soepele trapbeweging zorgt niet alleen voor ergernis, maar kan ook blessures opleveren als je onverwacht door- of van de trapper af schiet.

Het laatste punt waar je op moet letten tijdens het kopen van een hometrainer is de grootte en het gewicht. Vergis je daar vooral niet in. Een hometrainer is een vrij groot apparaat dat behoorlijk wat ruimte in beslag kan nemen. Daarom is het raadzaam om van tevoren goed te kijken waar je het fitnesstoestel voor wilt gaan gebruiken. Kies vooral een plaats uit waar het apparaat als het niet wordt gebruikt niet constant in de weg staat. Denk daarbij aan de zolder, de kelder of de logeerkamer. Heb je geen vaste plek in huis kun je ervoor kiezen een model met transportwielen te nemen. Op deze manier kun je de trainer makkelijk verplaatsen, wegrollen of opbergen. Let op dat je de hometrainer niet te ver opbergt zodat je naar de sportschool moet fietsen om te trainen. Dit kun je namelijk ook uitstekend thuis doen!

Bekijk hier een aantal punten waar je op moet letten!


Top Hometrainer aanbiedingen


Top Crosstrainer aanbiedingen


Top Loopband aanbiedingen


Gerelateerde pagina's