Geüpdatet: 28 Maart 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe werkt een soundbar?

18 Juni 2018

De televisies van vroeger hadden allemaal een grote zware kast aan de achterkant. In deze beeldbuis zat de elektronica, de speakers en vele andere zaken in opgeslagen. De televisie is echter met zijn tijd meegegaan. De grote zware kast aan de achterkant is inmiddels verdwenen. Je ziet nu nog alleen van die mooie slanke, platte televisies in de etalages en op internet worden aangeboden. Je kunt deze neerzetten of ophangen, als invulling op jouw smaak, ruimte en interieur. Met het verdwijnen van de grote kast aan de achterkant, is ook de ruimte voor de speakers verdwenen, waardoor het geluid van de televisie tegenwoordig niet echt optimaal te noemen is. Dit is natuurlijk wél een nadeel. Om dit op te lossen is er een soundbar ontwikkeld. Wij gaan je in dit artikel vertellen wat een soundbar is en hoe deze werkt.

Wat is een soundbar?

Soundbars zijn lange, slanke apparaten met meerdere speakers. Het design van een soundbar maakt het mogelijk dat deze perfect onder je televisie passen. Daarnaast kan menig soundbar aan de wand bevestigd worden, wat natuurlijk heel mooi staat wanneer de televisie ook aan de wand hangt. Door het ondiepe en smalle design kun je de soundbar ook voor de tv plaatsen wanneer deze gewoon op een voet staat.

Een goede soundbar is ontworpen om beter te klinken dan de ingebouwde speakers op je tv. Je kunt een soundbar eigenlijk zien als een mooie upgrade voor de piepkleine luidsprekers in je televisie, die vaak vreselijk klinken, een basgeluid missen en snel vervormen. Acteurs in films of mensen in praatprogramma’s versta je nauwelijks en muziek wil je al helemáál niet beluisteren via de boxen van je televisie

.

Een surround-ervaring zoals bij een home cinema set is soms nét even wat te hoog gegrepen, maar soundbars komen vaak ook dicht in de buurt. Soundbars hebben bijvoorbeeld twee of meer luidsprekers en een aparte, vaak draadloze, sub woofer voor de lage tonen. Deze kun je dan op iedere gewenste plek in de woonkamer plaatsen. Een budget soundbar mist deze extra’s overigens, maar de betere goedkope modellen zijn wel uitgerust met een ingebouwde sub woofer en bieden mogelijkheden om muziek te streamen.

Hoe werkt een soundbar?

Het design van een soundbar is aangepast op de afmetingen van een TV. Je kunt dus een soundbar aanschaffen die dezelfde afmeting heeft als je TV of nét iets kleiner. De breedte van een soundbar kan variëren van 50 centimeter tot ongeveer één meter breed.

De belangrijkste functie van een soundbar is het produceren van tv-geluid. Daardoor worden soundbars worden ook dikwijls gebruikt om muziek te beluisteren. Dat is bij een bluetooth soundbar – en dat zijn de meeste tegenwoordig – zelfs heel eenvoudig. Je kunt het beste kiezen voor een soundbar met WiFi. Zo’n exemplaar speelt streamingdiensten als Spotify af, maar bijvoorbeeld ook internetradio. Een soundbar is ook een aanrader voor liefhebbers van films en series. Het betere geluid dat je ervaart versterkt het kijkplezier en dompelt je meer onder in het verhaal.

Er zijn twee manieren om een soundbar met je tv te verbinden. De eenvoudigste optie is een optische kabel tussen televisie en soundbar leggen. Dit werkt altijd. De kabel kan ook heel dun zijn, wat handig is als je een tv aan de muur hebt hangen. De tweede optie is de soundbar aansluiten met een HDMI-kabel. Deze kabel is weliswaar iets dikker, maar maakt wel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld via HDMI het volume van de soundbar regelen met de afstandsbediening van je tv. Zo heb je maar één afstandsbediening nodig voor beide apparaten. Zit je soundbar echter met een optische kabel aan je televisie vast, dan zul je voor meer of minder geluid de afstandsbediening van de soundbar erbij moeten pakken.

Soundbars met HDMI hebben meestal extra HDMI-ingangen. Hierop kun je toestellen als digitale televisieontvangers, consoles of Blu-ray spelers aansluiten. Dit is heel handig als jouw televisie aan de muur hangt, want dan hoef je maar één HDMI-kabel naar de tv leggen.

Soundbar kopen, bekijk hier:


Top Soundbar aanbiedingen


Gerelateerde pagina's