Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Fornuis schoonmaken? Zo doe je dat!

02 Januari 2019

Als je het fornuis hebt gebruikt om een heerlijk uitgebreid gerecht te koken, dan zul je die na het bereiden van je maal wel weer goed moeten schoonmaken. Veel mensen zie het fornuis schoonmaken als een vervelende klus, die helaas moet gebeuren. Als je weet hoe je dit moet doen, valt het wel mee. In deze blog laten we je zien hoe je deze uitdaging het beste kunt aanpakken en zul je ervaren dat deze klus misschien moeilijker lijkt dan het in eerste instantie is.

Een echt goede kok zal zich geen zorgen maken om het fornuis. Het fornuis mag er, na het bereiden van het eten, best uitzien als een slagveld, als het resultaat maar smaakt. Het schoonmaken van het fornuis wordt gezien als zorg voor later. Als een kok zijn zaken goed voor elkaar heeft zal hij deze klus natuurlijk niet zelf hoeven uitvoeren. Zijn taak is immers volbracht. De persoon die wel voor deze taak staat, hoeft dit zeker niet te zien als een uitdaging. Als je weet hoe je het schoonmaken van een fornuis het beste kunt aanpakken en wat je wel of juist niet moet doen, valt het allemaal wel mee.

De beste manier om fornuizen schoon te maken

Het is natuurlijk nooit leuk om na het genieten van een heerlijke maaltijd meteen weer de keuken in te moeten om het fornuis schoon te maken. Het is echter toch wel verstandig om dit meteen te doen. Hoe langer je wacht, hoe meer het vuil gaat aankoeken. Aangekoekt vuil is véél minder makkelijk te reinigen. Als je toch een lekker bakje koffie zet voor na het eten, is het zo gedaan, terwijl je wacht op je koffieautomaat.

De makkelijkste manier om je fornuis schoon te maken is door dit te doen met behulp van een beetje afwasmiddel (eventueel allesreiniger) en een doekje. Het is namelijk niet goed om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken of te boenen met schuursponzen.

Fornuis periodiek grondig schoonmaken

Het kan géén kwaad om je fornuis af en toe even grondig schoon te maken. Als je de vette pandragers ziet, zul je jezelf misschien wel afvragen waar je moet beginnen. Ook dit kan op een eenvoudigere manier dan je zelf denkt. Maak een bak met kokend water en voeg daar soda aan toe. Als je je pandrager daar een half uurtje in laat weken, kun deze op een eenvoudige manier zo schoonvegen. Als je wasbak hiervoor te klein is, doe je deze klus in twee delen. Als je slim bent, reinig je ook je knoppen op die manier. Ook deze onderdelen van het fornuis worden ongezien ook vaak erg vet en kunnen meestal wel een goede poetsbeurt gebruiken.

Gaspitten schoonmaken

Let op dat je de onderdelen van je fornuis wel weer goed droog maakt om roestvorming te voorkomen! Let ook op dat je de aluminium ringen van de gasbranders (branderkelken) juist niet in het sodabadje stopt. Deze onderdelen gaan hiervan verkleuren. Je kunt hiervoor beter warm water met afwasmiddel gebruiken. Als je toch het sopje hebt staan, gooi daar gerust ook de branderdeksels bij. Als deze even in je sopje hebben kunnen weken, zul je deze vrij eenvoudig weer helemaal schoon kunnen maken.

Je kunt je gaspitten ook op een andere manier schoonmaken door de elementen van je fornuis in een vuilniszak te stoppen en er een schaaltje ammoniak bij te zetten. Als je de zak een nachtje buiten laat staan (wel even opletten dat de vuilnisman deze zak niet meeneemt), zul je het vuil er de volgende ochtend heel eenvoudig met een doek vanaf kunnen halen.

Wat je zeker niet moet doen bij het schoonmaken van je fornuis

Als je een RVS gasfornuis hebt, is er nog een ander (grootmoeders) trucje die je kunt toepassen: maak hiervoor een papje van schoonmaakazijn met bloem en wrijf hiermee het RVS oppervlak van je fornuis in. Als je dit een paar minuutjes laat intrekken, kun je het geheel er makkelijk vanaf wrijven met behulp van een microvezeldoekje. Het resultaat is een glanzend fornuis.

Veel mensen maken dankbaar gebruik van hun afwasmachine om de onderdelen van hun fornuis eens grondig schoon te laten maken. In dit artikel refereren we juist niet aan deze optie omdat het géén goede keuze is. Het is iets wat je zeker niet moet doen bij het schoonmaken van je fornuis. De afwasmachine zorgt ervoor dat je elementen er dof van worden. Deze elementen krijg je niet makkelijk meer glanzend. Daarnaast loop je kans op roestvorming en ook dat is zonde. Zeker als je weet dat er alternatieven genoeg zijn om je fornuis weer glanzend schoon te krijgen!

Bekijk hier een aantal tips


Top Allesreiniger aanbiedingen


Top Fornuis aanbiedingen


Gerelateerde pagina's