Geüpdatet: 17 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar op letten tijdens het kopen van een (lucht) afvoerdoger?

17 April 2019

Als je oude droger de geest heeft gegeven, en je op zoek gaat naar een nieuwe wasdroger, kan het gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn er namelijk zo veel op de markt dat veel mensen geen idee meer hebben welke ze moeten kiezen. In deze blog gaan we je vertellen waar je op moet letten tijdens het kopen van een (lucht) afvoerdroger.

Eisen aan een droger

Voordat je een nieuwe droger gaat aanschaffen is het goed om je hier eens even in te verdiepen. Daar komt bij dat je waarschijnlijk wel wat eisen aan de droger stelt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Lage aanschafprijs
 • Goede kwaliteit
 • Energiezuinig
 • Gelijkmatig en snel een droge was
 • De droger moet bij jouw leefsituatie passen
 • Capaciteit

  Belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten drogers op de markt zijn, en dat je het beste de capaciteit van de droger kunt afstemmen op de wasmachine. Doe je dit namelijk niet, kan het zijn dat de capaciteit van je wasmachine veel groter is dan die van je droger waardoor je niet al je was in één keer kunt drogen. Je zult je was dan in tweeën moeten drogen wat stinkende was kan opleveren. Iets wat je natuurlijk koste wat kost wilt voorkomen. Heb je echter een wasmachine met een veel kleinere capaciteit dan de droogtrommel, verspil je eigenlijk een hoop energie als je een half lege droogtrommel aan gaat zetten. Kortom. hou bij het kiezen van een wasdroger rekening met de capaciteit van je wasmachine en omgekeerd.

  Verschillende soorten drogers

  Zoals aangegeven zijn er verschillende soorten drogers op de markt. Welke voor jou het beste is, is natuurlijk per huishouden verschillend. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een condensdroger. Deze is vooral handig als je geen plaats hebt voor een afvoerslang zoals bij een luchtafvoerdroger. Hou er bij deze optie ook rekening mee dat dit soort drogers langzamer drogen dan een afvoerdroger. Een andere optie is een warmtepompdroger. Deze is vrij prijzig in de aanschaf maar wel wat energie zuiniger dan de andere opties.

  Een (lucht)afvoerdroger is de snelste droger: de was gaat in de machine, lucht wordt verwarmd en de trommel draait rond. De warme lucht wordt tussen de vochtige was door geblazen waardoor het vocht in de kleding verdampt. De vochtige lucht wordt vervolgens via een slang naar buiten geblazen. De kleding wordt hierdoor droog en het water verdwijnt met de warme lucht naar buiten. De slang van een (lucht)afvoerdroger moet via een open raam of opening in het dak van de woning de lucht kunnen afvoeren. Het is aan te raden om deze afvoerslang zo kort mogelijk te houden; maximaal 2 meter. Bij een langere lengte is de kans groot dat de warme lucht in de afvoerslang condenseert en terug loopt de machine in met als gevolg dat deze kapot gaat. De droger blijft net zo lang warme lucht door de was blazen totdat een sensor detecteert dat de lucht niet meer vochtig is en zal dan stoppen. De was is nu droog. De voordelen van een (lucht)afvoerdroger zijn:

 • De was is snel droog
 • Lage aanschafkosten
 • Minder storingsgevoelig dan de condensdroger
 • Levensduur (lucht)afvoerdroger

  Hoeveel jaar een (lucht)afvoerdroger meegaat heeft met meerdere dingen te maken. Het hangt af van het soort wasdroger af, de frequentie waarmee de wasdroger gebruikt wordt en van het onderhoud. Het is natuurlijk niet te voorspellen hoeveel droogbeurten een wasdroger kan draaien voor deze ermee ophoudt, maar er zijn wel factoren die bijdragen aan een langere levensduur.

  Afvoerdrogers die dagelijks of meerdere malen per dag gebruikt wordt, zullen sneller last van schade hebben wasdroger die maar één á twee keer per week een was droogt. De levensduur wordt dan korter door snellere slijtage. Het volgende punt is om een langere levensduur van je afvoerdroger te kunnen waarborgen, is het onderhoud. Veel mensen vergeten nog wel eens dat dit nodig is, maar ook dit is erg bepalend voor de levensduur van je wasdroger. Maak dus altijd de pluizenfilter van je afvoerdroger schoon. Zo verkort je de gebruiksduur en verleng je de levensduur.

  Bekijk hier hoe je de afvoerslang kunt vervangen


  Top wasdroger aanbiedingen


  Top condensdroger aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's