Geüpdatet: 1 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een inbouwkoelkast?

16 Mei 2019

Een koelkast behoort tot de standaarduitrusting van elk huis. De basisfunctie van dit handige apparaat is natuurlijk het koel bewaren van je eten. Tegenwoordig zijn er allerlei zaken waar je op moet letten tijdens het kopen van een inbouwkoelkast. We zetten alle belangrijke aspecten op een rij om je te helpen bij je keuze.

Inbouwkoelkast kopen

Een koelkast zorgt dat bederfelijke etenswaren langer en vers bewaard kunnen worden. De groei en activiteit van bacteriën wordt geremd door de koude temperaturen in het apparaat. Warme lucht wordt in de koelkast onttrokken en aan de buitenlucht afgestaan.

Het grote pluspunt van een inbouw koelkast is dat deze compleet wordt weggewerkt in de keuken. Het apparaat is niet zichtbaar en gaat volledig op in het design van je keuken. Zeker als je een strakke moderne keuken hebt, is dit een absoluut pluspunt. Inbouwkoelkasten zijn verkrijgbaar in allerlei maten en kunnen in hoge of lage kasten geplaatst worden. Let bij het uitkiezen van een inbouw koelkast goed op de afmetingen van het apparaat zodat deze past in de ruimte die jij beschikbaar hebt in de kast. Het zal je toch niet gebeuren…...

Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouwkoelkast?

Een inbouwkoelkast is niet zomaar even gekocht. Er komt helaas iets meer bij kijken. Om te beginnen is het tegenwoordig verstandig om naar het energielabel te kijken. Waar we vroeger klakkeloos de eerste de beste inbouwkoelkast met energie label B of meer kochten, is het gezien het milieu en de energieprijzen tegenwoordig beter om voor een energiezuinige koelkast met een A+++ label te gaan. Deze zijn volop verkrijgbaar dus dat is géén probleem.

Omdat een inbouw koelkast in een keukenkast gemonteerd dient te worden, is de nis maat van groot belang. Dit zijn de breedte, hoogte en diepte van de ruimte in de binnenkant van de kast waarin je de inbouwkoelkast gaat plaatsen. Je zal namelijk de eerste niet zijn waarbij na levering blijkt dat de koelkast te groot is voor de kast waarin hij geplaatst moet worden. Meet dus van tevoren alles goed op of bestel je apparatuur meteen bij aankoop van je nieuwe keuken. Zo leg je de verantwoordelijkheid op een hele slimme manier bij de verkoper neer en hoef jij je er geen zorgen om te maken.

De inhoud en indeling is een ander belangrijk aspect van een inbouwkoelkast. Niet iedere koelkast is namelijk hetzelfde en heeft dezelfde inhoud. Je wil natuurlijk wel een koelkast die past bij jouw gezinssamenstelling. Je kunt hierbij de volgende indeling in je achterhoofd houden:

 • Inhoud tot 150 liter: geschikt voor 2 à 3 personen
 • Inhoud 150 tot 250 liter: geschikt voor 4 à 5 personen
 • Inhoud 250 liter of meer: geschikt voor 5 personen of meer
 • Ook de indeling van de inbouwkoelkast speelt een grote rol. Zo kun je de houdbaarheid van bepaalde etenswaren verlengen door ze op de juiste plaats neer te leggen. Wist jij dat de ideale temperatuur om voedsel zo lang mogelijk goed te houden 4 graden is? Hiermee voorkom je onder andere voedselverspilling. Met deze temperatuur rem je de groei van bacteriën en schimmels het beste. De temperatuur bovenin de koelkast zal dan verschillen van die in het onderste gedeelte van de koelkast. Hierdoor is de onderkant van de koelkast bijvoorbeeld geschikt voor het bewaren van groenten, omdat het kouder is dan bovenin de koelkast.

  Last but zeker no least is het scharniersysteem. Een inbouw koelkast kan op twee verschillende manieren bevestigd worden: met sleepgeleiders of met deur-op-deur bevestiging. Bij het sleepsysteem behouden de koelkastdeur en het keukenpaneel beide hun eigen scharniersysteem. Er zit ruimte tussen de koelkastdeur en het keukenpaneel. Bij het openen van de kastdeur wordt deze vervolgens langs de koelkastdeur geleid. Vandaar het sleepdeur systeem. Bij een deur op deur montage zit er geen ruimte tussen de koelkastdeur en het keukenpaneel. Dit zorgt voor een strakkere afwerking dan bij een sleepdeur systeem. Het is dus eigenlijk een plank die je op de deur van de koelkast monteert. Voordeel hiervan is dat je heel nauwkeurig kunt stellen en er zeker van bent dat de kastdeur in de loop van de tijd niet zal verschuiven ten opzichte van de koelkastdeur.

  Als je op de bovenstaande zaken let als je een nieuwe inbouwkoelkast koopt, weet je zeker dat je een keuze maakt die bij je past. Dat is zeker belangrijk want als het goed is zul je jarenlang plezier hebben van deze investering!

  Bekijk hier hoe je de inbouwmaat bepaald


  Top Inbouwkoelkast aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's