Geüpdatet: 3 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe werkt een terrasverwarmer?

03 Januari 2019

Als een heerlijke zomeravond niet lang genoeg voor je kan duren, is een terrasverwarming misschien wel een uitstekende optie voor je. Met dit handige apparaat kun je zelf je leefklimaat beheersen. In deze blog vertellen we hoe een terrasverwarmer werkt en welke keuzemogelijkheden je hebt. Je zult merken dat je er een heerlijke lange zomeravond van kan maken maar ook zelfs in de winter buiten kunt zitten. Je zet immers de zon zelf aan!

De weersomstandigheden bepalen vaak hoe lang we van het buitenleven kunnen genieten. Er komt een moment dat het nét even te koud wordt om buiten te blijven. In dat geval zou je dus eigenlijk genoodzaakt zijn om naar binnen te moeten, maar niet als je over een terrasverwarmer beschikt. Hiermee zul je veel langer buiten kunnen zitten. Jaargetijden vervagen met een terrasverwarmer. Met slechts één druk op de knop zorg je ervoor dat je in een aangename temperatuur op uw terras kunt zitten.

Staande- of hangende terrasheaters

Er zijn zeer veel verschillende soorten terrasheaters. Zowel voor particulier als voor professioneel gebruik zijn er mooie keuzemogelijkheden. De eerste keuze die je zult maken is de keuze tussen een staande en of een hangende terrasheater. Het voordeel van een staande terrasheater, is dat je deze vaak relatief makkelijk kunt verplaatsen. Het nadeel is dat de terrasverwarmer vaak in het zicht staat en je terras hierdoor voller (en optisch kleiner) wordt. Bij een hangende terrasheater heb je dit niet. Je kunt deze aan de muur of aan het plafond ophangen en genieten van de warmte die ervan af komt.

De werking van terrasheaters op gas

Naast de keuze tussen een staande- of een hangende terrasverwarming, moet je ook kiezen voor een elektrische optie of juist voor een terrasverwarmer op gas. Deze laatste optie wordt meer gezien als de traditionele gasheater. Hiervan is het paddestoelmodel het bekendste voorbeeld.

De werking van terrasheaters op gas is eenvoudig. De verwarming is met een regulator mechanisme aan de gasfles verbonden. Op het moment dat de verwarming wordt aangezet, wordt de regelklep geopend. Hierdoor zal het gas naar de brander stromen. Een elektrische ontsteking zorgt ervoor dat de branders aangaan en daadwerkelijk warmte zullen afstralen. Hier gaat enige tijd overheen. De temperatuur moet immers hoog genoeg zijn om stralingswarmte af te geven. Dit is bij een infrarood terrasverwarmer niet het geval, deze geeft direct warmte af.

Hoe werkt een elektrische terrasverwarmer?

Een elektrische terrasverwarmer maakt gebruik van een infraroodlamp of een verwarmingselement om elektrische stroom om te zetten in warmte. Dit laatste spiraalvormige onderdeel wordt ook wel aangeduid als een heatpanel.

Een elektrische terrasverwarmer wordt ook wel een infrarood straler genoemd. De effectiviteit hiervan hangt af van het type infraroodstraling dat gebruikt wordt:

 • Bij een korte golf straling wordt de warmte direct op de personen overgebracht en wordt de lucht niet verwarmd. De gevoelstemperatuur is hierdoor hoger dan de omgeving. Dit wordt dan ook wel golden tube, royal diamond, golden, halogeen of heat strip genoemd.
 • Bij een middellange golf straling worden zowel de personen als de omgeving verwarmd. Deze manier van verwarmen is dan ook windgevoeliger doordat ook de lucht wordt verwarmd.
 • Bij een lange golf straling wordt alleen de omgevingslucht verwarmd. Hierdoor is deze optie nóg windgevoeliger en reikt de warmte niet ver.
 • Er zijn diverse accessoires verkrijgbaar waarmee je het gebruiksgemak van de terrasverwarming kunt verhogen en de levensduur van dit heerlijke apparaat kunt verlengen. Door het gebruik van een softstarter als je een elektrische terrasheater hebt, vermijd je een plotselinge overbelasting op je stroomgroep. Daarnaast kun je hiermee de levensduur van de infraroodlamp met 30% verlengen. Als je gebruik maakt van een beschermhoes voorkom je dat weersinvloeden de levensduur van je terrasheater zullen beïnvloeden.

  Bekijk hier hoe je de juiste terrasverwarmer kiest


  Top Terrasverwarmer aanbiedingen


  Top Vuurkorf aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's