Geüpdatet: 12 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

De beste koelkast voor een gezin?

29 Juli 2019

Als je een lijstje zou moeten maken van huishoudelijke apparaten die je niet kunt missen, is de kans groot dat een koelkast erg hoog staat. Een koelkast zorgt ervoor dat voedingsmiddelen wat langer bewaard kunnen worden. Er zijn veel keuzemogelijkheden in koelkasten dus het maken van een keuze als je een nieuw exemplaar gaat aanschaffen is niet makkelijk. Wij gaan je een eind op weg helpen door je inzichten te geven waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe koelkast en wat de beste koelkast voor een gezin is.

Een koelkast is een huishoudelijk apparaat dat een belangrijke rol speelt in iedere huishouding. De koelkast staat 24/7 aan en als deze stuk gaat komt het altijd op een ongelegen moment. Veel mensen besluiten dan ook direct om een nieuwe koelkast te kopen, maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het probleem is immers niet om een koelkast te vinden, maar juist om de meest geschikte uit te zoeken. Er is ruim voldoende keuze!

Inbouw koelkast of een vrijstaand model

Als je een nieuwe koelkast gaat uitzoeken zul je direct één keuze moeten maken die je een bepaalde richting opstuurt. Je moet immers direct bepalen of je de voorkeur geeft aan een inbouw koelkast of een vrijstaand model. Een inbouwkoelkast is volledig in het design van je keuken weggewerkt. Je ziet van de buitenkant zelfs niet waar de koelkast geplaatst is.

Als je kiest voor een inbouwkoelkast ben je vaak wat beperkt in je keuzemogelijkheden. De koelkast moet immers passen in het ontwerp van je keuken. Dat is bij een vrijstaand model veel minder het geval. Bij deze optie heb je veel meer keuzemogelijkheden.

Verschillende soorten koelkasten

Als we een blik werpen op de verschillende soorten koelkasten, zal het direct opvallen dat er een grote diversiteit is in maatvoeringen. Je kunt kiezen uit kleine tafelmodellen tot grote Amerikaanse koelkasten. De grootste koelkasten hebben zelfs twee deuren (de side-by-side modellen). Voordat we verder ingaan op de maatvoering van de koelkast en welke in dit geval het beste is voor een gezin, is het goed om even de andere factoren te benoemen waarop je moet letten bij de aankoop van een koelkast.

Uiteraard speelt het energieverbruik hierbij een belangrijke rol. Een koelkast staat immers voortdurend aan. Het energieverbruik kun je afleiden aan het energielabel. Als je een nieuwe koelkast gaat kopen, zul je geen koelkasten meer vinden met een B, C of D label. Zelfs binnen de A-labels is een behoorlijk onderscheid te ontdekken. Energielabel A+ is al lang niet meer de zuinigste optie, hiervoor moet je de keuze maken voor A+++.

Waar moet je op letten bij de aankoop van koelkasten?

Naast dit energieverbruik zijn er nog een aantal andere factoren waarop je moet letten bij de aankoop van koelkasten. Denk hierbij of je de voorkeur geeft aan een aparte koel/vries combinatie, het aantal temperatuurregelaars, het geluid dat een koelkast maakt, hoeveel sterren de koelkast heeft met betrekking tot het vriesvermogen en een eventuele No Frost functie, die het automatisch ontdooien van je keukenapparaat regelt. Tot slot is een wijn-bewaar voorziening of een ijsblokjesmaker misschien wel iets wat bij je wensen past.

We schrijven over een keukenapparaat, maar dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn! Je kunt de koelkast uiteraard ook in de schuur of bijkeuken plaatsen. In dat geval moet je wel even rekening houden met de klimaatklasse van het apparaat. De klimaatklasse is een waarde die aangeeft in welke omstandigheden met betrekking de omgevingstemperatuur de koelkast functioneert. Hieraan zit een minimale en maximale temperatuur verbonden.

De beste koelkast voor een gezin?

Als je op zoek gaat naar de beste koelkast voor een gezin spelen de bovenstaande factoren een rol, maar moet er zeker ook rekening gehouden worden met de maatvoering van de ijskast. Deze maatvoering wordt aangegeven in liters. Een tafelmodel heeft een inhoud van 30 tot 40 liter en is eigenlijk meer een barkoelkast zoals je vaak op hotelkamers aantreft.

Een gemiddeld gezin met een samenstelling van 1 tot 3 personen heeft wel een koelkast nodig met een inhoud van 120 tot 140 liter. Een gezin van 4 personen kan beter kiezen voor een koelkast van zo’n 200 tot 250 liter. Een Amerikaanse koelkast varieert tussen de 250 en 600 liter. Dit is uiteraard een betere optie voor gezinnen die uit meer personen bestaan.

De beste koelkastmerken

Natuurlijk zit er ook véél kwaliteitsverschil tussen de diverse merken die koelkasten aanbieden. Om je hier een inzicht in te geven hebben we een lijstje voor je samengesteld met een aantal topmerken op dit gebied. We hebben er bewust voor gekozen om géén specifieke modellen hierbij te benoemen omdat er een grote hoeveelheid keuzemogelijkheden op dit gebied is en dit wat verwarrend kan werken. We hebben bij het samenstellen van deze lijst ook géén specifieke volgorde aangehouden om te voorkomen dat we een keuze zouden beïnvloeden.

Bekijk hier: aanschaf tips!


Top Koelkast aanbiedingen


Top Amerikaanse koelkast aanbiedingen


Gerelateerde pagina's