Geüpdatet: 3 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat houdt een winterjas warm?

07 Februari 2019

Ondanks dat we in Nederland meer kwakkelwinters dan echte koude winters hebben, wil je natuurlijk wel het liefste de beschikking hebben over een lekker warme winterjas. Maar waar we eigenlijk nooit over nadenken, is wat een winterjas nou eigenlijk warm houdt. We snappen allemaal dat een winterjas een stuk dikker is dan een zomerjas, maar daar houdt de kennis over de winterjas voor veel mensen wel mee op. Wij gaan je er meer over vertellen zodat jij bij de aankoop van je volgende winterjas een hele bewuste keuze kunt maken.

Wat houdt een winterjas warm

De meest vanzelfsprekende eigenschap is dat een winterjas goed warm moet zijn. Je zou denken dat een dikke winterjas altijd warmer is dan een dunne. Dit is echter niet altijd zo. Het gaat namelijk om de voering van de winterjas. Niet iedere winterjas is dus hetzelfde. Er zijn bij de aanschaf van een warme winterjas een aantal zaken waar je op moet letten en jezelf moet afvragen. De verschillende voeringen die er op de markt zijn, zijn allemaal geschikt voor andere types mensen maar ook voor verschillende weertypes.

Verschillende voeringen in winterjassen

Neem bijvoorbeeld een polyester winterjas. Prima voor als er in Nederland een natte kwakkelwinter is. De jas houdt je goed warm en droog, maar als het kwik onder nul zakt en dit een aantal dagen, of in het uiterste geval een aantal weken zo blijft, kan een polyester jas zomaar ineens te koud zijn. Stap je voor de deur in de auto en voor de deur van kantoor weer uit, is dit vaak niet onoverkomelijk, maar als je op de fiets naar het werk gaat wordt dit ineens een heel ander verhaal en blijkt deze jas snel te koud.

Ben je echter van huis uit een verschrikkelijke koukleum dan hoef je al niet eens aan polyester te denken. Je kunt dan beter voor een wollen jas gaan. Wollen jassen hebben namelijk een dikkere voering. Daardoor isoleert de jas veel beter en houdt deze veel meer lichaamswarmte vast waardoor je het veel minder snel koud krijgt. Het nadeel van deze jassen is dat zodra het kwik boven de 4 á 5 graden uit gaat komen, je het al snel té warm hebt in je jas.

Een ander alternatief is een donzen winterjas. Deze houdt je heerlijk warm doordat de veren lucht vasthouden waarin je lichaamswarmte blijft zitten. Daarnaast is dons heerlijk licht in gewicht maar je ziet er vaak uit als een Michelin mannetje. Dit is heerlijk natuurlijk als het kurkdroog, ijskoud weer is en je op de fiets naar je werk gaat of flinke wandelingen met de hond maakt. Dat “Michelin verhaal” nemen we dan maar voor lief. Het probleem bij deze jassen is echter dat er één ding is waar dons echt niet tegen kan en dat is water. Als je er een flinke regenbui op krijgt, gaan de veren aan elkaar plakken en wordt je jas ineens zwaar, koud en nat. Ook zijn er mensen die allergisch voor dons en veren zijn waardoor deze voering misschien niet altijd de juiste keuze is.

Waterdichte winterjas

Bij de aanschaf van een winterjas is het niet alleen belangrijk dat deze je warm moet houden, het is ook erg prettig als deze waterdicht is. Zeker in een land als Nederland waar de winters over het algemeen uit een hoop vocht bestaan, is dit geen overbodige luxe. Niets is vervelender dan een jas die het vocht doorlaat waardoor je zelfs in je jas nat wordt en het koud krijgt. Zorg er dus voor dat je een jas aanschaft die het water af zal stoten.

Andere zaken en tips die een winterjas warm houden.

Je zal er in eerste instantie niet te veel bij stil staan maar er zijn ook nog andere zaken die een winterjas warm houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de sluiting van je jas. Mooie knopen op een winterjas zien er natuurlijk goed uit, maar kunnen ongemerkt veel kou doorlaten. Een rits is daarom een veel betere keuze voor een warme winterjas.

Een ander goed middel om je warm te houden in de winter is een goede kraag op je jas en boorden aan mouwen en hals. Doordat deze je bescherming geven tegen wind, kou en winterse neerslag is dit een absolute must have op je jas. Daarnaast is het van belang als het koud is om je oren en voorhoofd te beschermen tegen de kou. Hiervoor is juist je capuchon gemaakt. Koop een winterjas ook altijd iets groter zodat je er eventueel een warme dikke trui onder kunt dragen. Zo blijf jij deze winter lekker warm.

Bekijk hier welke winterjas bij jou past!


Top Heren winterjas aanbiedingen


Top Dames winterjas aanbiedingen


Gerelateerde pagina's