Geüpdatet: 21 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Aan welke eisen moet een konijnenren voldoen?

06 Februari 2019

Hoe leuk het ook is om konijnen binnenshuis te houden, soms moeten ze ook eens even lekker rond kunnen rennen. Het liefste doen ze dit natuurlijk buiten. Je kunt dit het beste in een konijnenren doen. Veel mensen vragen zich af aan welke eisen een konijnenren moet voldoen om het konijn veilig buiten te laten spelen. Wij gaan het je vertellen.

Waarom een konijnenren

Dat konijnen veel ruimte nodig hebben is een gegeven feit. Niet alleen hebben ze een hok nodig wat aan al hun eisen voldoet, ook hebben ze veel ruimte nodig om te kunnen rennen en springen. Om ze die ruimte te geven, zonder dat je continue moet opletten wat konijnlief aan het doen is, is een konijnenren een goede oplossing.

Met een konijnenren geef je jouw konijnen extra ruimte om lekker rond te rennen, er is ruimte voor extra speeltjes en ze kunnen heerlijk languit liggen. Vooral het eerste is heel belangrijk. Veel beweging is erg goed voor konijnen. Zo worden ze niet zo snel te dik en het stimuleert de darmwerking. De spijsvertering komt op gang en voedingsstoffen kunnen beter worden opgenomen. Daarnaast hoef je je met je konijn in een konijnenren geen zorgen te maken of je konijn aan de kabels zit te knagen of giftige planten aan het verorberen is. Allemaal redenen om je konijn met enige regelmaat eens lekker in een konijnenren te laten lopen.

Aan welke eisen moet een konijnenren voldoen?

Als je een konijnenren gaat plaatsen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Allereerst speelt de afmeting van je tuin natuurlijk een grote rol maar ook het formaat van je konijn(en). Hou er rekening mee dat je ren minimaal 4 bij 2 meter moet zijn om je konijn de ruimte te geven om flink te kunnen bewegen.

De hoogte van de ren moet minimaal 70 centimeter zijn om te voorkomen dat je konijn eruit springt en alsnog achter je tuinplanten aan gaat. Sommige konijnen kunnen zelf nog hoger springen waardoor 70 centimeter dan logischer wijze niet genoeg is. In dat geval kun je de ren het beste afdekken. Zo’n afdekking is niet alleen prima om je konijnen in de ren te houden, op deze manier bescherm je ze ook tegen eventuele vijanden. Denk daarbij aan honden, katten, vossen en als je een klein konijntje hebt zelfs roofvogels die wel een lekker konijntje lusten.

Graaf je konijnenren een flink stuk de grond in en leg onder de graszoden of het zand altijd gaas of stenen. Vergeet niet dat konijnen van nature gravers zijn en als ze de kans krijgen flinke gaten zullen graven. Heb je dan geen gaas of stenen onder de bodem geplaatst heb je in no time een uitbraak.

Zorg dat er altijd een schaduwpunt is in de ren. Konijnen hebben het gauw warm dus de ren moet zeker niet in zijn geheel in de volle zon staan. Het konijn moet ergens de mogelijkheid hebben om lekker af te kunnen koelen. Je kunt dit doen door middel van een afdak of met natuurgroen.

Zorg dat er ook een huisje of ander plekje in de ren aanwezig is waar het konijn zich veilig voelt. Dit kun je doen door middel van een speelhuisje of maak de ren vast aan het konijnenhok. Als een konijn namelijk ergens van schrikt zal deze zich terug willen trekken tot de kust weer veilig is.

Zorg dat er in de ren voldoende eten en drinken aanwezig is. Ook al staat de ren op gras, dit is niet genoeg voor je konijn en water moet altijd in voldoende mate aanwezig zijn. Zeker midden in de zomer.

Heb je geen zin om na het buitenspeel uurtje van je konijn de ren van keutels te moeten ontdoen? Zorg dan dat er een konijnentoilet in de ren aanwezig is. Konijnen zijn van huis uit erg schone en zindelijke dieren en zullen altijd op dezelfde plaats hun behoeften doen. Je hoeft dan alleen het konijnentoilet te legen en schoon te maken. Het scheelt je een hoop werk.

Als laatste kun je wat konijnenspeeltjes in de ren plaatsen. Een goede keuze is een speeltje waar je wat voer in kunt doen. Konijnen zijn zeer intelligent en vinden vast een manier om het lekkers er uit te krijgen. Dit houdt je konijn lekker bezig en bevordert de natuurlijke gebitsslijtage.

Leer je konijn zo een trucje!


Top Konijnenren aanbiedingen


Top Konijnenhok aanbiedingen


Top Konijnenvoer aanbiedingen


Gerelateerde pagina's