Geüpdatet: 3 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Advies bij het kopen van koekenpannen

02 Januari 2019

Als je graag in de keuken staat, zul je ongetwijfeld weten dat de ene koekenpan de andere niet is. Er zit veel kwaliteitsverschil in. Ben je van plan om een nieuwe koekenpan te kopen? Lees dan deze blog waarin we je advies geven bij het kopen van koekenpannen.

Een goede kok wil graag volledig kunnen vertrouwen op zijn materiaal en zal daarom ook zeker willen werken met de beste kwaliteit pannen. Dit is zeker van toepassing met betrekking op koekenpannen. Deze lage pan heeft een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan wordt vaak gebruikt voor het bakken van groente, vlees en vis. Hierbij zal het voedsel snel garen of bruinen. Een goede timing en een goed gevoel over de pannen is dan belangrijk. Dit heb je alleen als de kwaliteit van de pan goed is en je een gerichte keuze maakt voor het materiaal van de pan.

Waar moet je op letten bij de aankoop van koekenpannen

Als je zeker wilt zijn van een goede kwaliteit koekenpan, zijn er een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij de aankoop hiervan. Als eerste moet de koekenpan uiteraard geschikt zijn voor de warmtebron waarover je de beschikking hebt. De meeste koekenpannen zijn geschikt om op gas te gebruiken. Ook keramische, halogenen en elektrische kookplaten vormen geen probleem. Bij inductie moet echter wel beschikken over een pan met een platte, stevige maar vooral magnetische bodem.

Een koekenpan met anti-aanbaklaag of juist niet?

Ben je bang dat je eten snel aanbakt? Dan zou je kunnen kiezen voor een pan met een anti-aanbaklaag. Deze laag voorkomt dat (vooral eiwitrijke producten) snel blijven kleven aan je pan. Dit is ideaal voor het bakken van bijvoorbeeld vis, maar juist niet voor het bakken van vlees. De anti-aanbaklaag is immers niet bestand tegen hoge temperaturen. Deze hoge waardes heb je nét nodig voor het dichtschroeien van vlees of gevogelte. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat deze laag niet bestand is tegen krassen en dat je de pan niet in de vaatwasser kunt stoppen. Als je kiest voor een pan met een keramische anti-aanbaklaag betaal je wel wat meer, maar deze laag is bestand tegen hogere temperaturen.

Als je een koekenpan wilt kopen die van een echt goede kwaliteit is, is een roestvrijstalen pan een prima keuze. Deze pan kan immers wel tegen hoge temperaturen en is krasbestendig. Een pan die volledig van RVS is kan zelfs in de oven. Daarnaast zal de afwasmachine geen schade aanrichten aan een RVS pan. Het nadeel is dat de pan niet erg warmtegeleidend is. Het is even wennen om hier goed mee om te gaan.

Vrienden worden met een koekenpan van plaatstaal

Als je een koekenpan hebt van plaatstaal, zul je eerst even “vrienden moeten worden” met deze pan. Voordat je de pan goed kunt gebruiken, zul je deze eerst even moeten inbranden met zout en olie. Het lijkt wel of je steeds meer samen een team gaat vormen. Hoe langer de pan in gebruik is, hoe prettiger ermee te werken is. Als de pan zwart wordt, is dat niet erg. Je kunt dit zien als de anti-aanbaklaag. Het is wel belangrijk dat je de pan vet houdt om roestvorming te voorkomen.

Tot slot willen we de koperen pannen benoemen. Koper wordt al eeuwenlang gebruikt als materiaal voor pannen. Dat is niet verwonderlijk. Koper is immers een zeer goede warmtegeleider. Je kunt hiermee zeer precies te werk gaan bij het koken. Een ander groot voordeel is dat de moderne koperen pannen worden gemaakt in combinatie met RVS. Hierdoor is deze pan goed schoon te houden na gebruik en dat is ook veel waard. Een koperen pan is wat duurder in aanschaf, maar dan heb je ook wel wat.

Bekijk hier waar je op moet letten bij het kopen van een koekenpan


Top Koekenpan aanbiedingen


Gerelateerde pagina's