Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Waarom is een goede pyjama belangrijk?

17 Mei 2019

Een pyjama heeft al sinds jaar en dag een vaste plaats in onze garderobe. Er zijn mensen die echt niet zonder een pyjama kunnen slapen. Wat veel mensen niet beseffen is dat een goede pyjama best belangrijk is. Waarom dat zo is vertellen we hieronder.

Een pyjama is een kledingstuk dat we veelvuldig dragen als we slapen, maar ook lekker vinden om overdag te dragen als we een dagje thuis blijven. Het geeft ons een lekker knus en veilig gevoel. Veel mensen koesteren hun pyjama dan ook zeker en dat is geen trend van dit moment.

De geschiedenis van de pyjama

Het dragen van slaapkleding is iets wat we al eeuwenlang kennen maar niet in deze vorm. De oude Romeinen gebruikten hiervoor een tuniek, een lange jurk die vervaardigd was van Egyptisch linnen. In veel gevallen werd hier zelfs een slaapmuts bij gedragen (en hiermee wordt niet het borreltje bedoeld waarmee wij onszelf wel eens “verwennen” voor het slapengaan). Hoewel er mensen zijn die nog steeds een soort van tuniek dragen s nachts, heeft de pyjama wel een gedaantewisseling gekregen in de loop van de tijd.

De term “pyjama” zoals wij die kennen stamt af van het Perzische woord ‘payama’. De term is via het Engels in de Nederlandse taal opgenomen. Rond het begin van de vorige eeuw werd de pyjama in het westen geïntroduceerd. Oorspronkelijk was het een chique kledingstuk dat vervaardigd werd uit zijde of hoogwaardig katoen en alleen gedragen werd door mannen. In een later stadium zijn ook vrouwen dit gaan dragen, al droegen zij ook vaak een nachthemd van linnen, katoen of flanel.

Pas in een later stadium kregen pyjama’s andere uitstralingen en is ook dit kledingstuk aan mode onderhevig geraakt en spreken we over modieuze nachtkleding. Tegenwoordig is het géén probleem meer om in pyjama gezien te worden en kijkt niemand er meer van op als iemand even snel in pyjama naar de supermarkt gaat. De grens tussen nacht- en dagkleding vervaagt en dat schept mogelijkheden! Je kunt gerust Bello uitlaten in je pyjama!

Verschillende soorten pyjama’s

Een standaard vormgegeven heren pyjama bestaat uit twee delen: een loszittende lange broek die voorzien is van een elastieke band en een jasje van linnen, katoen of flanel. Een authentieke heren pyjama is gestreept en voorzien van knopen. De moderne pyjama heeft een duidelijke metamorfose ondergaan. Deze zijn voorzien van moderne designs en heeft meer weg van een T-shirt en een joggingbroek. Een pyjama met korte broek en mouwen wordt een shortama genoemd. Voor vrouwen zijn er tal van pyjama's te verkrijgen, meestal in zachtere designs en tinten.

Waarom het dragen van goede pyjama’s belangrijk is

Tot slot het antwoord op de vraag waarom het dragen van goede pyjama’s belangrijk is, eigenlijk hebben we dit antwoord al gegeven. Een goede nachtrust is van essentieel belang voor onze gezondheid en welzijn. Dit kun je alleen maar realiseren door de meest ideale omstandigheden voor jezelf te creëren. Goede kleding (als je die s nachts draagt) is daar uiteraard ook een onderdeel van. Een lekker zittende pyjama geeft dan veel meer comfort en slaapplezier dan bijvoorbeeld een goedkope joggingbroek en een oud shirt.

Daarnaast is het interessant om te weten dat onderzoeken hebben uitgewezen dat de stof van je pyjama bepalend kan zijn voor de snelheid van het in slaap vallen. Ben jij het tellen van schaapjes echt beu? Volgens onderzoek kun je in dat geval het beste voor een wollen pyjama kiezen in plaats van een model van katoen. Dit is omdat het materiaal je lichaamstemperatuur beter weet te reguleren. Dit is belangrijk omdat je ‘thermische comfort zone’ effect heeft op de snelheid van het inslapen én de kwaliteit van je slaap. Je slaapt langer en dieper. Met deze wetenschap zul je dus begrijpen waarom een goede pyjama belangrijk is!

Bekijk hier hoe een pyjama gemaakt wordt


Top Kinder Pyjama aanbiedingen


Top Dames Pyjama aanbiedingen


Top Heren Pyjama aanbiedingen


Gerelateerde pagina's