Geüpdatet: 30 Januari 2023

Dagaanbiedingen blog

Wat zijn goede tuinstoelen?

07 Mei 2018

Als je op zoek bent naar goede tuinstoelen, zul je op zoek moeten gaan naar een combinatie van kwaliteit, duurzaamheid en uitstraling. Je zult merken dat je met deze combinatie wellicht wél iets duurder uit bent, maar dat je hier wel veel langer doet. Het is dan ook raadzaam om hier je aankoop op te baseren.

Er zijn diverse soorten tuinstoelen. Denk hierbij aan de verstelbare stoelen, dining stoelen, lounge stoelen, barstoelen, schommelstoelen en strandstoelen. Voor iedere doelstelling is er de geschikte tuinstoel waar je lang plezier van kunt hebben, mits je kiest voor goede tuinstoelen.

Wat is een goede tuinstoel?

Een goede tuinstoel is een stoel waar je lekker en comfortabel op zit én waar je lang mee kunt doen. Het zitcomfort van een tuinstoel hangt voornamelijk af van de maatvoering of de arm- en rugleuning niet té recht staan en of de tuinstoel te verstellen is in zitposities. Daarnaast hangt de kwaliteit van de stoel hiervan af. Een stoel van lagere kwaliteit zal minder comfortabel zitten als een stoel van hogere kwaliteit. Een goede tuinstoel hangt ook af het soort materiaal dat gebruikt wordt. Er zijn materialen die minder lang meegaan dan andere materialen. Dit is echter wél afhankelijk van het onderhoud van de tuinstoel. Er zit een duidelijk verschil tussen de onderhoudsvraag van de diverse materialen.

De meest voorkomende materialen die gebruikt worden voor tuinstoelen zijn:

 • Kunststof;
 • Aluminium;
 • Wicker;
 • RVS;
 • Hout;
 • Riet;
 • Outdoor textiel.
 • Kunststof tuinstoelen

  Veel mensen kiezen voor kunststof tuinstoelen. Kunststof is een voordelig en duurzaam materiaal dat uitstekend weerbestendig is en tegen een stootje kan. Je kunt de kunststof meubelen prima buiten laten staan al is het wel verstandig om deze af te dekken als ze langdurig niet gebruikt worden om verwering te voorkomen. Hiervoor zijn speciale hoezen te koop. Kunststof tuinstoelen hebben geen onderhoud nodig en zijn in diverse kleurstellingen verkrijgbaar. Er zit wel een groot kwaliteitsverschil in de kunststof tuinstoelen. In dit opzicht is een duidelijk verschil tussen een goede en een minder goede stoel.

  Aluminium tuinstoelen

  Steeds meer mensen kiezen voor aluminium tuinstoelen. Deze stoelen hebben een moderne uitstraling en zijn licht van gewicht. Hierdoor zijn de stoelen makkelijk te verplaatsen. Een ander voordeel is dat aluminium een stevig en duurzaam materiaal is, dat goed bestand is tegen weersomstandigheden en roest. Het is echter wel verstandig om ook aluminium stoelen in de winter af te dekken met hoezen. Daarnaast kan aluminium heet worden als het lang blootgesteld wordt aan de zon.

  Wicker tuinstoelen

  Wicker heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met aluminium. Wicker is een kunststof materiaal die een uitstraling heeft van vlechtwerk. Net als aluminium is wicker licht van gewicht en is hiermee makkelijk te verplaatsen. Het is uitstekend weerbestendig en onderhoudsvrij. Een nadeel is echter wel dat wicker gevoelig is voor verkleuring, waarbij het donkere wicker sneller van kleur verandert dan wicker in een lichte kleurstelling. Daarnaast is er veel kwaliteitsverschil in dit materiaal.

  RVS tuinstoelen

  Tuinstoelen van roestvrijstaal gaan lang mee door de coating die het staal roestvrij maakt. Het materiaal is sterk, duurzaam en onderhoudsvrij. RVS tuinstoelen worden niet warm in de zon, en zijn hiermee een uitstekende optie. RVS stoelen zijn duurder in de aanschaf, maar dit is een investering voor een langere tijd.

  Houten tuinstoelen

  Veel mensen kiezen voor houten tuinstoelen om de tuinmeubels één geheel te laten vormen met de natuurlijke uitstraling van de tuin. Vooral hardhouten en teakhouten meubels genieten de voorkeur vanwege een uitstekende duurzaamheid. Het is echter wél zo dat deze tuinmeubels goed moeten worden onderhouden. Dit is vooral het geval bij hardhout. Dit materiaal moet regelmatig (twee keer per jaar heeft de voorkeur) worden schoongemaakt en behandeld met speciale olie om verkleuring en schimmelvorming te voorkomen. Teakhout is hier beter tegen bestand en hoeft minder onderhouden te worden. Hoewel een tuinstoel van hout veel kwetsbaarder is voor beschadigingen, is dit wel goed te herstellen.

  Rieten tuinstoelen

  Net als hout, heeft ook riet een mooie natuurlijke uitstraling. Rieten tuinstoelen worden vaak vergeleken met wicker. Riet is echter een duurdere optie en kan slecht tegen vocht. Het is erg belangrijk om rieten stoelen af te dekken of binnen te zetten bij regen. Als je dit niet doet, loop je de kans op schimmel- en mosvorming. Daarnaast vraagt riet wel het nodige onderhoud. Rieten tuinstoelen zijn licht van gewicht en hierdoor makkelijk te verplaatsen.

  Tuinstoelen van outdoor textiel

  Een nieuwe trend in tuinstoelen is het gebruik van outdoor textiel. Het lijkt erop dat dit stoelen zijn die uit een huiskamer komen, maar dit is vanzelfsprekend niet het geval. Het textiel is uitstekend bestendig tegen alle weersinvloeden. Daarom zie je dit materiaal ook veel terug in strandtenten. Het verweert immers niet. Daarnaast zijn stoelkussens dus overbodig. Een nadeel is wel dat deze strandstoelen iets duurder zijn in aanschaf.

  Wat zijn goede tuinstoelen?

  Zoals je merkt is het antwoord op de vraag wat goede tuinstoelen zijn erg persoonlijk. Vanzelfsprekend speelt smaak een belangrijke rol, maar ook de mogelijkheden om de tuinmeubels te onderhouden en op te bergen zijn van belang. Daarnaast speelt kleurstelling een rol in de keuze. Aangezien je tuinmeubels voor een langere tijd koopt (en soms een behoorlijke investering kan zijn), is het verstandig om te kiezen voor neutrale kleuren. Met de accessoires kun je uitstekend inspelen op de huidige trends. Deze zijn makkelijker (en voordeliger om) te vervangen dan goede tuinstoelen.

  Impressie tuinstoelen


  Top Tuinstoel aanbiedingen


  Top Tuinkussen aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's