Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe voorkom je dat deeg aan het aanrecht blijft plakken?

24 April 2020

Hoe voorkom je dat deeg aan het aanrecht blijft plakken?

Je kent het wel - je bent een taart of koekjes aan het bakken, en het deeg blijft plakken. Je hebt er net allemaal mooie vormen in gestanst, en vervolgens krijg je je rondjes, sterretjes of maantjes met geen mogelijkheid meer van het aanrecht af. Hoe los je dat op? Er zijn verschillende manieren waarop je het vervelende plakken van deeg kan voorkomen. Daarmee maak je jouw bakprojectjes een stuk makkelijker.

Bloem is je vriend

De beste manier om het plakken van deeg tegen te gaan is voldoende bloem gebruiken. Een dikke laag bloem op je aanrecht voorkomt dat het deeg daaraan vasthecht, en je kunt het heel makkelijk weer van het aanrecht afhalen. Dat geldt ook als je er repen van hebt gesneden of vormpjes in hebt aangebracht. Als je werkt met heel plakkerig deeg kan je er bovendien voor kiezen om er extra bloem doorheen te kneden. Voor de meesten soorten gebak maakt het echt niet uit dat het deeg wat steviger is dan eigenlijk in de handleiding staat.

Keep it cool

Het meest plakkerige element in deeg is de boter of de andere olie die je erin gebruikt. Boter wordt vooral plakkerig bij hoge temperaturen. Vergelijk een klont koude roomboter maar met een schaaltje gesmolten boter uit de magnetron. Een handige manier om te voorkomen dat je deeg blijft plakken, is het oppervlak waarop je het gaat uitrollen even in de koelkast of zelfs de vriezer te leggen. Of gewoon buiten als je iets lekkers in de winter aan het maken bent. Leg de metalen plaat of stenen snijplank die je gaat gebruiken even op een koude plek, rol het deeg erop uit, in je zal merken dat je het er veel makkelijker weer vanaf krijgt.

Wegwerpwaren werken

Je kunt een paar verschillende materialen gebruiken om je deeg op uit te rollen. Dit zijn materialen waar deeg niet of nauwelijks aan kleeft. De beste keuzes zijn bakpapier, een siliconen matje en plasticfolie. Het voordeel van bakpapier en plasticfolie is dat je het nadien eenvoudig weg kan gooien met deegresten eraan – minder afwas dus! Ook zijn deze materialen heel flexibel, waardoor je het letterlijk van het deeg af kunt pellen, iets wat met een aanrecht een stuk lastiger wordt. Je kunt de randen van deze materialen eventueel verzwaren met een lepel of een ander zwaar object, zodat het niet meebeweegt tijdens het uitrollen.

Laat dat deeg met rust!

Als je gebak maakt waar flink wat (roomboter) door het deeg zit, dan wordt het vaak erg plakkerig. Het helpt dan om het deeg een tijdje in de koelkast te leggen. Daardoor wordt de boter steviger en plakt hij veel minder. Het heeft zelfs een positieve invloed op de structuur van je gebak: die wordt er veel knapper door. Na een kwartiertje of een half uurtje in de koelkast kneed je het deeg weer even goed door, rol je het uit, en gebruik je het om een heerlijke taart te maken of koekjes mee te bakken.

Hoe voorkom je dat deeg aan het aanrecht blijft plakken? bekijk het hier:

Deegroller aanbiedingen


Gerelateerde pagina's