Geüpdatet: 25 Mei 2024

Deegroller aanbieding kopen?

Tot 13% korting op alle Deegrollers

Het is waarschijnlijk een van de oudste keuken gereedschappen die we nog steeds gebruiken. En hij is natuurlijk ook bekend uit slapstick-taferelen en de poppenkast van Jan Klaassen. De deegroller kan een uitstekend wapen vormen, maar het eerste doel ervan is toch echt om deeg uit te rollen, zodat je dunne lagen deeg kan gebruiken voor jouw enthousiaste bakexperimenten. Daarmee wordt het veel gemakkelijker om verschillende soorten gebak, taart en (ongerezen) brood te maken. En een mooie deegroller van blank hout is ook echt een eyecatcher, die je gasten duidelijk laat zien dat ze hier in het huis van een echte keukenprins of -prinses staan. Er zijn verschillende type deegrollers, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Lees hier welk type het beste aansluit bij jou doelen, en hoe je zorgt dat de roller jarenlang meegaat.

Waarvoor gebruik je een deegroller precies

Ontelbare verschillende gerechten uit alle keukens ter wereld worden gemaakt door een homp deeg voorzichtig uit te rollen tot een gewenste dikte. Indiase chapati, Franse taartbodems, Midden-Oosterse lahmacun en Italiaanse pizza's hebben allemaal zo'n dunne laag deeg nodig. Je kunt natuurlijk gaan improviseren met een wijnfles, een steelpannetje of een ander object waarmee je deeg plat kan krijgen. Maar een speciale deegroller is wel zo fijn om te bezitten als je vaak lekkere dingen bakt, en het zat bent om randen of gaten in je deeglagen aan te treffen.

Welke soorten deegrollers zijn er

Er zijn meer modellen deegrollers verkrijgbaar dan je misschien zou denken.

  • De klassieke deegroller bestaat uit een zware houten rol die als een wals ronddraait rond een houten as. Aan weerszijden van de houten rol zitten handvaten waarmee je het apparaat kan bedienen. Het voordeel van deze constructie is dat de houten rol behoorlijk zwaar is, zodat je niet hoeft te drukken om het deeg platter te maken.
  • Laatste jaren zien we steeds vaker dat er een dikke, ronde stok als deegroller wordt gebruikt. Hierbij heb je iets meer techniek nodig, omdat je je handen ook over de deegroller heen moet laat laten rollen. Ook moet je zelf druk uitoefenen om het deeg platter te krijgen waardoor je een ongelijk resultaat kunt krijgen.
  • Er zijn ook speciale rollers met veel groeven erin, die bijvoorbeeld gebruikt worden voor het maken van tagliatelle en mie.
  • Niet alle deegrollers zijn voor 100% van hout gemaakt. Sommige moderne tegels zijn gecoat met, of zelfs helemaal gemaakt van kunststof. Daardoor kleeft het deeg minder aan de roller, wat vooral handig is als je vaak gerechten met erg nat deeg maakt.
  • Tenslotte zijn er ook nog rollers gemaakt van chroom of van roestvrij staal, die behoorlijk duur kunnen zijn.

Wat kost een deegroller

Ook bij de luxere kookwinkels zijn deegrollers niet duur. Ze worden gemaakt van houtsoorten die geen smaak afgeven aan het deeg. Dit is goedkoop en vernieuwbaar materiaal, waardoor de prijs van een deegroller laag kan blijven. Een kleine deegroller kost vaak maar 5 tot 10 euro. Een groter exemplaar, of eentje met versiering of andere premium kenmerken, kan een paar tientjes kosten. Ook de varianten met een antikleeflaag van kunststof bevinden zich in de prijsrange van €20 tot €30.

Hoe gebruik en reinig je een deegroller

Als je een deegroller koopt, is het aan te raden om die van tevoren eerst schoon te maken met warm water. Voor gebruik kan je hem lichtjes coaten met bloem, net zoals je dat bij je aanrecht of bakoppervlak doet, zodat het deeg er minder aan blijft plakken. Deegrollers zijn gemaakt van onbehandeld hout, waardoor ze na elke bakbeurt schoongemaakt en goed gedroogd moeten worden. Anders kunnen er scheuren in het hout optreden waarin zich weer schimmel kan vormen. Er wordt wel gezegd dat je een deegroller altijd moet coaten met plantaardige olie zoals olijfolie of zonnebloemolie, maar dat is niet nodig: het hout bevat van zichzelf natuurlijke oliën. Daarom is het ook verstandig om de roller na gebruik schoon te borstelen met warm water zonder afwasmiddel: het afwasmiddel verwijdert deze natuurlijke, beschermende oliën uit de roller. Een schoonmaakbeurt in de afwasmachine is niet alleen niet nodig, maar de chemicaliën in de pods of tablets tasten ook het hout aan, en zorgen dat je maar kort van je roller kan genieten. Maar als je onze aanwijzingen opvolgt, kan hij daarentegen van generatie op generatie worden doorgegeven.

Lees meer
Filter direct op merk: Joseph Joseph

Filteren

Prijs
€ 0 tot € 5
€ 5 tot € 10
€ 10 tot € 20
€ 20 tot € 50+
Laad meer deegroller aanbiedingen