Geüpdatet: 22 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke mascara past bij mij?

01 Maart 2018

Het meest gebruikte cosmetica product is ongetwijfeld mascara. Zo’n beetje de helft van de vrouwelijke wereldbevolking gebruikt mascara iedere dag. Het is dan ook in diverse soorten en in een rijk palet aan kleuren verkrijgbaar. In dit artikel leggen we je uit welke mascara het beste bij je past.

De meest gebruikte mascara kleur is de zwarte variant. Dit is al van oudsher dé kleur die het meest gebruikt wordt. Zelfs duizenden jaren geleden werd door de oude Egyptenaren en de Romeinen al een mascara variant gebruikt, eigenlijk al met hetzelfde doel als tegenwoordig, namelijk de nadruk leggen op de ogen.

Bekijk de mascara aanbreng tips:

Wat is mascara?

Mascara is een make-up product dat als doel heeft de wimpers te accentueren, langer, dikker en donkerder te maken en meer volume te geven. Daarnaast laat mascara de wimpers mooi krullen, waardoor je een verleidelijke oogopslag krijgt.

Het is een crèmige substantie die meestal in een zachte tubetje of een harde huls zit. In de dop van deze tube of huls zit een borsteltje. Zodra je het borsteltje uit de tube of huls haalt, zit er mascara aan het borsteltje. Je brengt de mascara aan door het borsteltje langs je wimpers te bewegen. Als de dop op de tube of huls wordt gedraaid, zit het borsteltje dus als het ware ‘opgesloten’ waardoor er geen bacteriën of vuil bij kan.

Oorsprong van mascara

Al in het oude Egypte werd zwarte houtskool gebruikt om de nadruk op de ogen te leggen en de wimpers donkerder te maken. Om het beter aan de wimpers, maar ook om de ogen heen te laten kleven werd de houtskool vermengt met honing. Zo ontstond een soort masker. Mascara had in die tijd namelijk een ander doel. De Egyptenaren geloofden dat je ziel werd beschermd door zo’n masker, en dat je er kwade geesten mee op afstand kon houden. Zowel mannen als vrouwen kleurden dus hun wimpers zwart. Toen het Egyptische rijk ten onder ging raakte ook dit gebruik in vergetelheid.

In Europa werd mascara rond 1850 pas interessant. Veel vrouwen bedachten in het Victoriaanse tijdperk van alles om hun uiterlijk te verfraaien. Zo werd er een mengsel van water en as gebruikt om de wimpers zwarter te maken. De modernere versie werd pas in 1913 uitgevonden door chemicus T.L Williams die zijn gedumpte zusje Maybel wilde helpen door haar er oogverblindend uit te laten zien. Hij mengde vaseline met steenkool en dit werd op de wimpers van Maybel gesmeerd. Het werkte! Hiermee ontstond het eerste bekende mascara merk, namelijk Maybelline.

Er werd echter veel geëxperimenteerd met nieuwe formules, waarbij er soms zelfs chemische agressieve ingrediënten werden toegevoegd wat soms blindheid tot gevolg had. Uiteindelijk werd er rond 1960 pas een formule ontwikkeld waarbij een crèmige substantie met een borsteltje aangebracht werd. Mascara kreeg hiermee een boost omdat filmsterren als Greta Garbo, Bette Davis en Marlène Dietrich het geweldig vonden en dus veel en vaak gebruikten. Het borsteltje werd verder ontwikkeld en dit resulteerde uiteindelijk in een nylon mascaraborsteltje. Dus hoewel historisch gezien vrouwen (en mannen) al heel lang hun wimpers verfraaiden, bestaat mascara zoals wij die kennen eigenlijk pas zo’n 60 jaar!

Soorten mascara

Tegenwoordig zijn mascara’s te onderscheiden door verschillende kleuren, de verschillende borsteltjes, het effect op de wimpers en of ze wel of niet waterproof zijn.

  • Kleur

Alhoewel zwart, maar ook bruin, nog steeds de meest gebruikte kleuren zijn, zijn er tegenwoordig ook verschillende andere kleuren op de markt. Mascara is namelijk ook te koop in blauw, groen, paars en zilver.

Mascaraborsteltjes zijn door de jaren heen door ontwikkeld. Daardoor zijn er tegenwoordig niet alleen meer de zwarte nylon borsteltjes op de markt, maar ook rubber borsteltjes. Een rubber borsteltje heeft als voordeel dat de wimpers makkelijker door het borsteltje glijden en mooi worden gescheiden. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook borsteltjes in allerlei vormen, van recht tot met een klein bolletje aan het uiteinde. Het borsteltje van de mascara is zeer bepalend voor het effect van de mascara. Welk borsteltje je het fijnste vindt, is vaak een kwestie van smaak en afhankelijk van de vorm van je ogen.

  • Effect

Door toepassing van moderne technieken kunnen mascara’s tegenwoordig ook extra lengte of volume geven aan je wimpers. Er worden piepkleine nylon microvezels toegevoegd aan de mascara die zich hechten aan het einde of tussen je wimpers. Hiermee creëer je een optisch effect van lengte of volume – of allebei.

  • Waterproof

De meeste mascara’s worden op waterbasis gemaakt. Daardoor kan je de mascara makkelijk verwijderen. Een klein probleempje wat hierbij optreed is echter dat de mascara uit kan lopen als je bijvoorbeeld moet huilen, gaat zwemmen, een douche neemt en zelfs al als je in een regenbui terecht komt. Daarom zijn er tegenwoordig ook mascara’s die ‘waterproof’ zijn. Deze is wat moeilijker verwijderbaar. Je moet met een speciale remover soms flink “boenen” voordat de wimpers weer schoon zijn maar het voordeel is dat de lange zwarte strepen over je wangen verleden tijd zijn.

Houdbaarheid van mascara

Mascarais nogal bederfelijk. Omdat je het borsteltje over je wimpers beweegt, komt er iedere keer dat je de mascara gebruikt een beetje vuil op het borsteltje terecht. Denk hierbij aan ogenschaduw deeltjes die tijdens het aanbrengen op je wimpers terecht zijn gekomen. Nadat je de mascara op hebt gedaan wordt het borsteltje, inclusief die vuildeeltjes weer terug in het hulsje gestopt. Het vuil kan niet meer weg uit de huls, en na verloop van tijd ontwikkelen zich bacteriën en schimmels in de huls. De mascara wordt dan klonterig, ruikt wat muf en doet zijn werk niet meer zo goed als eerst. Het is aan te raden deze mascara direct weg te gooien. In het ergste geval kan het namelijk een hardnekkige oogirritatie of ontsteking veroorzaken.

Op de mascara huls staat vermeld hoe lang deze houdbaar is, bij de meeste merken is dat 3 tot 6 maanden.

Ook is het raadzaam om een tester in de winkel niet te gebruiken. Het is natuurlijk erg verleidelijk om bijvoorbeeld even een ander borsteltje uit te proberen maar onderzoek wijst uit dat tussen de 67 en 100% van de mascaratesters besmet zijn met Stafylokokken, Streptokokken en in sommige gevallen zelfs de E. Coli bacterie……

Allergisch

Mascara kan stoffen bevatten die een allergische reactie teweeg kunnen brengen. De oorzaak hiervan zijn vaak bepaalde kleurstoffen en conserveringsmiddelen. De allergische reactie kan dan leiden tot gezwollen en jeukende oogleden, en in sommige gevallen wazig zien en ooglideczeem. Een ander veel voorkomende reactie is een toegenomen uitval van wimperharen door het gebruik van mascara.

Mocht je last hebben van bovenstaande reactie is het zaak de mascara allereerst te verwijderen en te vervangen. Je kunt de ogen reinigen met wat lauwe kamille thee. Laat dit goed door het oog lopen zodat je je oog goed reinigt. Kamille werkt kalmerend en reinigend.

Hoe breng je mascara aan

Het beste breng je mascara in twee laagjes aan. Tussen de twee laagjes laat je ongeveer 20 seconden tijd zitten. Wacht je korter, dan is de mascara nog te nat en veeg je deze meteen weer van de wimper af. Als je langer wacht dan is de mascara teveel opgedroogd en krijg je klontjes. Je kunt het mascaraborsteltje het beste zigzaggend gebruiken, hiermee kun je een mooi volume creëren zonder dat het te dik wordt. wanneer je je borstel horizontaal vasthoudt krijg je meer volume, maar wanneer je ‘m verticaal vasthoudt krijg je langere, natuurlijke wimpers.

Top Mascara aanbiedingen


Top Wenkbrouwpotlood aanbiedingenGerelateerde pagina's