Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Waarom is kattenvoer slecht voor honden?

01 Oktober 2018

De meeste honden zijn er dol op: kattenvoer. Een hond die een “kattenhuis” binnenkomt zal vaak als eerste de bak met kattenvoer leegeten en daarna verdwaasd om zich heen kijken of er nog meer van dat lekkers te halen valt. Ook honden die wat kieskeuriger zijn met eten zullen op kattenvoer afvliegen alsof het hun laatste avondmaal is. Kattenvoer (zowel het natte voer als het droogvoer) ruikt nou eenmaal lekkerder en is een stuk smakelijker dan hondenvoer. Als jij inderdaad zo’n hond in huis hebt is het helemaal geen probleem als deze een enkel keertje een per ongeluk bak kattenvoer naar binnen werkt. Toch is het zeker geen goed idee om je hond alleen maar kattenvoer te geven. Wij vertellen je waarom kattenvoer slecht is voor honden.

Honden en kattenvoer

Hoewel honden het zalig vinden om een bak kattenvoer te verorberen, is het niet verstandig om dit dag in dag uit te geven. Er zit namelijk wel degelijk een verschil in honden- en kattenvoer. Een kat is namelijk een echte vleeseter. Terwijl een hond meer een alleseter is. Dit wil zeggen dat de hond meer nodig heeft dan alleen maar vlees. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagelijks wat groente, vitaminen en mineralen. Kattenvoer is volledig op de kat afgestemd en heeft dus een hele andere samenstelling. Daardoor mist het dus de belangrijke ingrediënten en voedingsstoffen voor de hond

.

Kattenvoer schadelijk voor de hond?

Als je hond een keertje stiekem een bak kattenvoer leeg eet is dit helemaal geen probleem. Let er echter wel op dat dit geen dagelijkse gewoonte wordt. Buiten dat de hond belangrijke voedingsstoffen misloopt als hij of zij alleen maar kattenvoer eet, zit er in kattenvoer ook veel meer zout en eiwitten. Honden hebben een andere spijsvertering en dus heeft hun lichaam ook veel meer moeite om dit af te breken en te verteren. Het gevolg is dat de eiwitten zich in de organen gaan ophopen en je hond op den duur nier- en lever problemen kan krijgen.

Het kan zelfs zo zijn dat als je een hond alleen maar kattenvoer te eten geeft dit de groei kan afremmen, de weerstand kan ondermijnen en schade aan de organen kan veroorzaken. Een teveel aan eiwit heeft namelijk nadelige effecten op het lichaam van je hond.

Dierenarts raadplegen?

Als je hond een bakje kattenvoer heeft opgepeuzeld hoef je echt niet meteen naar de dierenarts. De hond heeft er van genoten en een mooie dag en een enkel keertje kan echt geen kwaad. Let er echter wel op dat de hond normaal gesproken wel het juiste voer krijgt. Zo kun je het langste van je hond genieten. Dus, kattenvoer is voor de kat, hondenvoer is voor je trouwe viervoeter.

Bekijk hier een filmpje over het overstappen op ander voer


Top Kattenvoer aanbiedingen


Top Hondenvoer aanbiedingen


Gerelateerde pagina's