Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Wanneer moet je een skihelm vervangen?

17 December 2018

Een jaar of twintig geleden zag je zo goed als niemand skiën of snowboarden met een helm op het hoofd. Inmiddels is deze echter niet meer weg te denken van de piste. Om hygiënische redenen kopen veel mensen een eigen helm in plaats van er één te huren. Maar wanneer moet je een skihelm vervangen? Zo’n ding heeft natuurlijk niet het eeuwige leven. Wij gaan er in deze blog ons licht over laten schijnen.

Iedereen aan de skihelm

Niet alleen kinderen dragen tegenwoordig een skihelm maar ook de volwassenen hebben bijna allemaal een helm op. Logisch natuurlijk want een skihelm kan dan wel niet voorkomen dat je valt, hij beschermt je wel tegen de eventuele nare gevolgen van de val. Hoewel hoofdletsel niet het meest voorkomende letsel is bij wintersporters, zijn de gevolgen vaak ernstig. We kennen waarschijnlijk allemaal het ongeluk van Michael Schumacher wel……. In sommige landen is het dragen van een skihelm daarom tegenwoordig ook verplicht.

Wanneer moet je een skihelm vervangen

Net zoals andere helmen, heeft ook een skihelm een beperkte levensduur. Je kunt dus niet eeuwig voort met dezelfde helm. Zonder vallen of stoten gaat een skihelm tussen de 3 en de 5 jaar mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe intensief je de helm gebruikt. Maar ook zonder intensief gebruik droogt het materiaal in de loop der jaren uit en wordt broos. Het dempingsmateriaal verliest daarnaast ook (zonder schokken te hebben hoeven opvangen) in de loop der jaren zijn dempende werking. Daarnaast heeft zonlicht een verouderende werking op de kunststof buitenhuls. Ook als je aan de buitenkant niets ziet, wil dat niet zeggen dat de helm nog tip top in orde is. De redenatie dat het allemaal wel mee zal vallen klopt dus niet, maar vaak merk je dat pas als het helaas te laat is.

Skihelm vervangen na een val

Skihelmen zijn gemaakt van een harde plastic buitenlaag en aan de binnenkant een soort piepschuimlaag met luchtbubbels, de zogenaamde binnenschaal. Bij een val op het hoofd worden deze twee lagen flink op elkaar gedrukt. Door de impact van de val kan het gebeuren dat de binnenschaal van de helm vervormt. Deze kan slechts één keer bots energie absorberen. Bij een extreme klap kan de binnenschaal zelfs scheuren met alle gevolgen van dien. Ondanks dat de impact misschien niet zo heel groot was kunnen er in de binnenschaal beschadigingen en scheurtjes ontstaan die je met het blote oog niet kunt zien. Een helm is dus na een val niet meer veilig voor gebruik. Als je dus een (flinke) val hebt meegemaakt, doe je er verstandig aan om per direct je helm te vervangen. Dit kost wel even wat geld, maar je gezondheid is onbetaalbaar, of denk je hier anders over?

Tip van ons…..

Dan nog een kleine tip van ons. Veel mensen hebben de neiging om na de wintersport niet zo zachtzinnig met de helm om te gaan. Het is immers een helm en die kan wel tegen een stootje…… toch? Helaas is dit niet helemaal waar. Gooi je namelijk de skihelm na thuiskomst in een hoek, of laat je deze een keer flink uit je handen vallen, dan staat dat voor een helm gelijk aan een val. De skihelm kan daardoor beschadigd raken en dus het komende jaar onvoldoende bescherming bieden. Ruim je skihelm dus netjes op. Laat hem drogen op een niet te warme plek waar geen zonlicht bij kan komen, en berg hem op in de bijhorende tas. Zet deze op een droge, niet te warme plek. Op deze manier gaat je helm lang mee en kan het best een tijdje duren voordat je je skihelm moet vervangen.

Bekijk hier de voordelen van een skihelm met vizier


Top Skihelm aanbiedingen


Gerelateerde pagina's