Geüpdatet: 22 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe vaak moet je een konijnenhok verschonen?

01 Oktober 2018

Een konijn als huisdier hebben is natuurlijk heel erg leuk. Zo’n leuke pluizige springer die door je tuin of je woonkamer hopt is erg gezellig. Het schoonmaken van het konijnenhok is echter vaak niet de meest favoriete klus van de baasjes. De vraag die dan ook het meeste gesteld wordt bij het kopen van een konijnenhok is hoe vaak je een konijnenhok moet schoonmaken.

Aangezien konijnen niet alleen intelligente maar ook erg schone dieren zijn, verblijven zij ook het liefste in een schoon hok. Wat natuurlijk heel begrijpelijk is aangezien wij mensen ook graag in een frisse woning verblijven. Daarnaast zorgt een schoon hok ervoor dat de konijnen minder snel ziek worden, heb je langer plezier van het konijnenhok en beperk je vieze geurtjes tot een minimum.

Verschillende hokken met verschillende schoonmaak behoeften

Als je besluit om een konijn aan te schaffen zal je natuurlijk ook een hok erbij moeten kopen. Konijnen hebben namelijk graag een eigen plekje. Er zijn 3 verschillende soorten konijnenhokken op de markt met allemaal hun eigen schoonmaak behoeften:

 • Een konijnenhok met een houten bodem is eigenlijk alleen geschikt wanneer je het dagelijks schoonmaakt. Op het moment dat je dat niet doet zal de urine door de bodembedekker (stro, zaagsel of snippers) heen lekken en op het hout terecht komen, waardoor het kan gaan rotten. Hierdoor kunnen bacteriën ontstaan die de gezondheid van je konijn bedreigen.
 • Een andere optie is een hok met tralies en een schuifla. Deze hokken hebben een bodem van tralies, waar de bodembedekking bovenop ligt. De urine en de ontlasting zakt door de tralies heen in de schuifla. Om het hok schoon te houden is dit op zich een goede oplossing maar voor het welzijn van je konijn helaas niet. Doordat de bodembedekking gemakkelijk kan worden verschoven en door de tralies heen kan zakken kan het gebeuren dat het konijn rechtstreeks op de tralies komt te staan. Hierdoor kunnen de voetzolen van het konijn (ernstig) beschadigen.
 • De beste optie is eigenlijk een konijnenhok met een plastic bodem. Deze is het gemakkelijkst schoon te maken en te houden. Daarnaast brengt het op geen enkele wijze de gezondheid van je konijn in gevaar.
 • Het konijnentoilet

  Zoals aangegeven zijn konijnen hele schone dieren. Daardoor kiezen ze vaak in hun verblijf één hoek uit waar ze dagelijks hun behoeften doen. Door deze eigenschap zijn ze ook makkelijk zindelijk te maken. Deze plek in het hok kun je dus eigenlijk zien als een konijnentoilet. Aangezien deze plaats veel vliegen aantrekt is het van belang om te weten waar deze plek zich in het hok bevindt. Deze vliegen zullen immers juist op die plek eitjes gaan leggen waardoor deze plaats vol met maden kan komen te zitten. Het is dan ook belangrijk om deze plek dan met regelmaat (het liefste iedere dag) te verschonen.

  Een andere optie is om een “echt” konijnentoilet in het hok te plaatsen. Dit is vergelijkbaar met een kattenbak. Je kunt een plastic bak (wat groter dan het konijn zelf) vullen met wat kattengrit en daarop een laagje stro of hooi en deze op de plaats zetten waar het konijn normaal gesproken zijn behoefte doet. Konijnen wijken niet gauw van hun toilet plaats af en zullen gebruik gaan maken van deze plastic bak. Hierdoor hoef je alleen dagelijks de plastic bak nog schoon te maken wat natuurlijk veel werk en tijd scheelt.

  De rest van het hok

  Hoe vaak de rest van het hok schoon gemaakt moet worden hang af van een aantal factoren. Denk daarbij aan hoeveel konijnen er in het hok leven en of ze allemaal één plaats gebruiken als toilet. Een andere factor is welke bodembedekker je in voor het hok gebruikt. Stro neemt bijvoorbeeld geen vocht op en zal dus sneller schoon gemaakt moeten worden. Hou er rekening mee dat je minimaal 1 keer per week het hele konijnenhok grondig schoon moet maken, en dat je 1 á 2 keer per jaar het hok volledig moet ontsmetten.

  Als je het hele konijnenhok gaat schoonmaken, let er dan goed op dat je geen giftige schoonmaakmiddelen gebruikt, konijnen zijn hier namelijk erg gevoelig voor. Je kunt het beste aan de slag met soda, groene zeep of azijn voor de wekelijkse schoonmaak. Vergeet daarbij ook niet om de voerbakken en de drinkflessen schoon te maken. Voor de jaarlijkse ontsmetting kun je het beste Dettol gebruiken. Daarna is het zaak om alles goed af te spoelen met schoon water om vervolgens alles goed laten drogen voordat je het hok weer gaat vullen met een nieuwe bodembedekking. Zo voorkom je dat er schimmels in het hok ontstaan.

  Bekijk hier hoe je een konijnenhok schoon moet maken


  Top Konijnenhok aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's