Geüpdatet: 30 Mei 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een hondenkussen onderhouden?

01 November 2018

Iedere honden eigenaar kent het wel. Ondanks dat je zielsveel van je hond houdt en deze net je kind is, ruikt het af en toe niet zo. Beter gezegd: er zijn van die momenten dat je hond ronduit stinkt. En niet alleen je hond maar ook zijn of haar plaats, het hondenkussen. Twee keer per jaar (of vaker) het kussen weggooien en nieuw kopen is misschien wat overdreven en kan aardig in de papieren lopen dus wij gaan je vertellen hoe je een hondenkussen moet onderhouden zodat je zo min mogelijk last van vieze geurtjes hebt.

Hondenkussen wassen

Eén punt waar je zeker op moet letten als je een hondenkussen aan gaat schaffen, is of deze wasbaar is of niet. De meeste kussen hebben een afneembare hoes zodat je deze niet met vulling en al in de wasmachine hoeft te stoppen. Belangrijk bij het wassen van een hondenkussen is dat je een mild wasmiddel gebruikt. Een hond vindt zijn eigen geur namelijk heel belangrijk. Ruikt het na een wasbeurt namelijk te sterk naar wasmiddel dan voelt het niet meer als zijn eigen kussen en zijn eigen plekje. Het gevolg daarvan is dat je óf een ongelukkige hond in huis hebt die zijn draai niet kan vinden óf dat jouw (lichte) bank er wel heel lekker uit ziet……. Je zou het kussen ook kunnen wassen met water en een klein beetje azijn. Zo ruikt voor ons het kussen weer lekker fris, maar de hond blijft zijn eigen geur ruiken. Het beste is om de hoes na het wassen buiten aan de lijn te laten drogen. Zo voorkom je dat de hoes eventueel krimpt. Daarnaast heeft dit het grote voordeel dat het kussen lekker extra kan luchten. Let ook goed op dat je natuurlijk géén schoonmaakmiddelen gebruikt die giftig zijn voor je hond.

Hondenkussen onderhouden

Maak het hondenkussen een paar keer per week schoon met een kleding- of pluizenroller. Als je dit regelmatig doet, is het maximaal 5 minuten werk. Als hondenbezitter weet je dat je vaker moet stofzuigen. Als je dan tóch de stofzuiger in de hand hebt, is het een kleine moeite om even deze even over het hondenkussen te halen. Zo voorkom je dat losse haren lang blijven liggen en kunnen gaan stinken.

De meeste honden vinden het heerlijk om lekker door vieze slootjes en andere modder poelen te struinen. Je kunt een hond daarna nog zo goed afspoelen en drogen, meestal nemen ze toch nog wat mee naar binnen. Als je een vlek ontdekt op het hondenkussen dan kun je deze het beste meteen verwijderen met een vochtige doek. Zo voorkom je dat de modder of andere prut in je hondenkussen trekt waardoor deze er later veel lastiger uit te krijgen is.

Verdere tips om je hondenkussen fris en fruitig te houden

Laat de vulling van het hondenkussen minimaal 1 keer per week lekker even buiten luchten. Frisse lucht doet altijd wonderen en voorkomt dat je het kussen wekelijks moet wassen. Als het kussen genoeg gelucht heeft, kun je het opkloppen en weer lekker in zijn oorspronkelijke vorm terug in de hoes stoppen. Je hond vindt een luchtig opgeklopt kussen heerlijk en jij hebt minder last van vieze luchtjes in huis. Een win-win situatie dus!

Minimaal twee keer per jaar zal je hond verharen. Of je nu een langharige of juist een kortharige hond hebt, je ontkomt er gewoon niet aan. Op deze momenten is het zaak om dagelijks te stofzuigen en hierbij de stofzuiger op de hoogste stand te zetten. Als het goed is, is er bij aankoop van je stofzuiger een borsteltje meegeleverd. Deze borstel kun je het beste voor je hondenkussen gebruiken in deze periode. Zo weet je zeker dat je zo veel mogelijk haren hebt opgezogen.

De laatste tip de we nog voor je hebben is de volgende: droog je hond na het zwemmen, lopen in de regen of het wassen goed af. Niets ruikt zo smerig en zuur als een natte hond. Deze geur dringt dan vaak ook diep door in het kussen waar hij of zij daarna vaak op gaat liggen. Hiermee voorkom je dat je het hondenkussen nóg vaker moet onderhouden.

Bekijk hier hoe je geurtjes en vlekken kan verwijderen


Top Hondenkussen aanbiedingen


Top Hondenmand aanbiedingen


Gerelateerde pagina's