Geüpdatet: 19 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je een hoofdkussen schoon?

06 Mei 2019

Hoelang is het geleden dat jij je hoofdkussen hebt schoon gewassen? Je zult dit misschien zien als een rare vraag maar veel mensen denken hier eigenlijk nooit over na en gaan ervan uit dat dat niet hoeft of niet kan. Als je deze blog leest zul je merken dat deze vraag helemaal niet zo raar is, en dat het wassen van je hoofdkussen echt geen overbodige luxe is. Als je weet dat een gemiddeld ongewassen hoofdkussen maar liefst 16 verschillende soorten schimmels bevat dan kun je toch niets anders dan alleen maar gruwen? In deze blog gaan wij je antwoord geven op de vraag hoe je een hoofdkussen schoon maakt. Het is namelijk makkelijker dan je denkt. De kans is groot dat je deze tekst direct in de praktijk zult brengen.

Waarom moet je je hoofdkussen schoon maken?

Zoals gezegd zitten er in een ongewassen hoofdkussen zo’n 16 verschillende schimmels, maar dat is zeker niet het enige. Wat dacht je van zweet, huidschilfers en last but not least huisstofmijt? Ondanks dat de meeste mensen regelmatig hun bed verschonen (lees minimaal één keer per week) en het beddengoed minimaal op 60 graden wassen, wordt het hoofdkussen schoonmaken vaak vergeten. Veel mensen weten niet een eens hoe je dit doet!

Door het kussen te wassen verwijder je echter niet alleen zweet, huidschilfers, huisstofmijt en alle schimmels, maar je zult er ook alle geurtjes mee verwijderen. Je kunt dus voorkomen dat je kussen gaat stinken!

Hoe vaak je hoofdkussen schoon maken?

Dagelijks je hoofdkussen opschudden en het regelmatig luchten volstaat om jouw kussen droog en luchtig te houden. Het zal je misschien verbazen dat we de term “droog” gebruiken, maar dit woord is bewust gekozen want ieder mens zweet tijdens het slapen. Door te zweten reguleert het lichaam de temperatuur: je raakt de warmte kwijt die je niet nodig hebt. We zweten ongeveer een halve liter per nacht, de één iets meer de ander iets minder. Een groot deel trekt in je kussen waardoor het van binnen wat vochtig wordt. Samen met de warmte van je hoofdkussen vormt dit een prima ondergrond voor bacteriën en schimmels. Ook de huisstofmijt vindt dit een heerlijke voedingsbodem. Om dit te beperken is het dus zaak om regelmatig en het liefste dagelijks je kussen te laten drogen en luchten.

Alleen opschudden en luchten is echter niet genoeg. Het advies is dan ook om iedere twee maanden je hoofdkussen te wassen. Heb je echter last van een huisstofmijt allergie, dan is het verstandig om de kussens maandelijks wassen.

Hoe maak je een hoofdkussen schoon

Iedereen slaapt op een ander hoofdkussen. De één vindt dons of veren fijn, de ander traag schuim. Het maakt niet uit waar je hoofdkussen van gemaakt is, hij moet zo nu en dan schoon gemaakt worden. Gelukkig is dit een heel gemakkelijk karweitje.Heb jij een kussen gevuld met dons? Dan kan je kussen gewoon in de wasmachine! Was er twee tegelijk en kies een programma voor fijne was op lage tempratuur. Doe de kussens als je ze gewassen hebt in de droger op een laag programma samen met wasdrogerballen of een tennisbal. Hierdoor droogt je kussen sneller en word deze weer heerlijk luchtig.

Zitten er (in plaats van dons) veren in je kussen, dan kan je hoofdkussen wel in de wasmachine, maar let erop dat het kussen niet beschadigd is. Doe ook hier twee kussens tegelijkertijd in de wasmachine en gebruik maar een klein beetje wasmiddel. Zet de machine op een programma voor fijne was. Na het wassen is het verstandig om je kussens nogmaals te laten centrifugeren. Zo onttrek je meer vocht aan het kussen. Daarna kunnen ook deze kussens in de droger met tennisballen of wasdrogerballen. Onderbreek de droger regelmatig om de kussens zelf op te schudden. Deze hoofdkussens drogen erg langzaam, dus het is het verstandigste om dit soort kussens te wassen als de zon schijnt. Zo kun je ze nadat de droger klaar is nog een paar uur in de volle zon leggen.

Bij de laatste versie kussens hebben we iets minder goed nieuws. Dit zijn namelijk de traagschuim kussen. Heerlijk om op te slapen, maar deze kunnen helaas niet in de wasmachine. Dit soort kussen worden vaak met een extra beschermende hoes geleverd die ook nog eens afritsbaar is. Die kan dan gelukkig wel in de was. Die er uit voorzorg altijd een molton kussensloop omheen voordat je het kussensloop van het dekbedovertrek er omheen doet. Je kussen is zo optimaal beschermd. Gebruik daarnaast een stofzuiger om je traagschuim kussen stofvrij te maken. Daarnaast kun je deze kussens wel schoonmaken met een flinke vochtige doek en een beetje milde groene zeep. Droog de kussens daarna aan de lucht.

Gele vlekken

Een ander veel voorkomend probleem van je hoofdkussen is dat deze nog wel eens geel wil uitslaan. Ook dit komt door het nachtelijke zweten. Helaas is een geel uitgeslagen hoofdkussen niet zo maar weer even wit te krijgen. Met onderstaande ingrediënten moet het echter wel lukken:

 • Half kopje witte azijn
 • wasmiddel
 • vloeibaar afwasmiddel
 • driekwart kopje schoonmaak soda
 • Al deze ingrediënten doe je in een bakje en meng je met 3 kopjes heet water. Vervolgens doe je dit mengsel met je hoofdkussen in de wasmachine en draai je een hete was. Laat de hoofdkussens drogen en ze zien er weer uit als nieuw.

  Bekijk hier een aantal tips voor het schoonmaken van hoofdkussens.


  Top Hoofdkussen aanbiedingen


  Top Beddengoed aanbiedingen


  Top Elektrische kussen aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's