Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe bevestig je een fietsendrager?

02 Januari 2019

Als je eens lekker op een andere locatie wilt genieten van een fietstochtje, kun je er natuurlijk voor kiezen om de fietsendrager op de auto te zetten en lekker naar een mooie omgeving te rijden. Een fietsendrager is makkelijk op de auto te bevestigen. Je moet alleen wel even weten hoe dit moet. In deze blog lees je hoe je een fietsendrager op of aan je auto moet plaatsen. We helpen je letterlijk op weg.

Het is toch je ergste nachtmerrie als je op de snelweg rijdt en je ziet in de spiegel dat de fietsen hun eigen weg kiezen omdat de fietsendrager niet goed aan de auto is bevestigd. Het is géén lastige opgave om de fietsendragers op de auto of op een camper te monteren maar je kunt dit beter wel even secuur doen én weten hoe dit moet.

Hoeveel verschillende soorten fietsendragers zijn er?

Er zijn diverse soorten fietsendragers. Er zijn fietsendragers die je op het dak van de auto plaatst en fietsendragers die je aan de trekhaak (aan de achterzijde van de auto) moet bevestigen. Deze laatste optie is niet handig als je onderweg veel in je achterbak moet zijn maar je kunt wel één fiets meer kwijt. Wat verder een goede overweging is, is dat de fietsen op het dak voor veel meer luchtweerstand zorgen. Hierdoor zal je uiteraard meer benzine verbruiken en zul je meer geluid horen tijdens het rijden. Daarnaast moet je er even rekening mee houden als je een lage tunnel onderweg tegenkomt of je overweegt om in een parkeergarage te parkeren…...

De meeste mensen kiezen voor een fietsendrager op de trekhaak. Dit is wellicht een duurdere optie, maar deze fietsendrager is wel makkelijker om te monteren. Hierover geven we je hieronder meer informatie.

Maximale kogeldruk van de trekhaak

Als je een fietsendrager op je trekhaak monteert, moet je rekening houden met het de maximale kogeldruk van je trekhaak. Dit staat wettelijk voorgeschreven omdat dit een veiligheidsaspect is. De maximale kogeldruk van je trekhaak kun je vinden in het onderhoudsboekje van je auto. Om te berekenen hoeveel gewicht je op je fietsendrager mag vervoeren, moet je het gewicht van de fietsendrager van de maximale kogeldruk afhalen. Het gewicht dat je dan overhoudt, mag je vervoeren. Je kunt hierbij rekening houden dat een elektrische fiets gemiddeld tussen de 23 en 28 KG weegt en dat de normale fiets een gewicht heeft tussen de 15 en 18 KG.

Het bevestigen van fietsendragers

Als je over een trekhaak beschikt, past bijna iedere trekhaak fietsendrager op je auto. De meeste fietsendragers beschikken over een eenvoudige stel mogelijkheid om de drager perfect af te stellen op de trekhaak. Op deze manier kun je de fietsendrager goed vastzetten, iets wat wel erg fijn is als je wat zwaardere e-bikes mee wilt nemen.

Het is belangrijk dat je de kogel van je trekhaak volledig vet-- en verf vrij maakt. Zo kun je de fietsendrager goed vastklemmen op de kogel. Daarna kun je de drager afstellen zodat deze goed vastzit. Dit moet je altijd goed controleren. Dit doe je door een krachtige poging te wagen of je de drager op de kogel kunt bewegen. Als dit niet het geval is, steek je de stekker in de stekkerdoos naast het stopcontact. Tot slot controleer je de verlichting en plaats je het witte nummerbord. Deze moet je verplicht voeren als je gebruik maakt van dit soort fietsendragers.

Het plaatsen van de fietsen op de drager

Als je de fietsendrager goed hebt bevestigd, kun je de fietsen erop plaatsen. Het is belangrijk dat je eventuele mandjes, kinderzitjes en andere accessoires die je onderweg kunt verliezen eerst van de fiets afhaalt. Verwijder bij elektrische fietsen eerst de accu. Het is verstandig om de zwaarste fiets zo dicht mogelijk bij de auto te plaatsen. Als dit te zwaar is, kun je ervoor kiezen om een oprijgoot te gebruiken.

Bij het plaatsen van de fiets, maak je eerst de grijparmen vast aan de fiets voordat je de wielen vastzet. Je kunt kiezen om gebruik te maken van extra spanbanden of frameklemmen als extra veilige voorziening. Veiligheid gaat immers altijd voorop zowel op de fiets als met de auto.

Bekijk hier hoe je een fietsendrager moet bevestigen


Top Fietsendrager aanbiedingen


Gerelateerde pagina's