Geüpdatet: 23 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat voor soort kaarsen zijn er allemaal ?

16 Mei 2019

Iedereen heeft tegenwoordig wel kaarsen in huis. Vooral gedurende de koude donkere wintermaanden vinden de meeste mensen het fijn om een kaarsje aan te steken. Het brengt gezelligheid en wat extra licht in huis, en bij een diner met familie of vrienden mogen de kaarsen natuurlijk niet ontbreken. Van dinerkaarsen of stompkaarsen hebben we allemaal wel eens gehoord, maar wat voor soort kaarsen zijn er eigenlijk nog meer op de markt? Wij gaan het je vertellen.

Klein stukje geschiedenis

Kaarsen zijn al duizenden jaren oud. Zelfs in de graftombe van Toetanchamon in Egypte, die in de 14e eeuw vóór christus leefde zijn kandelaars en toortshouders gevonden. Op zich wel logisch natuurlijk want zonder het licht van een kaars was het na zonsondergang wel heel erg donker in die tijd. De Romeinen waren zeer actief met het ontwikkelen van hun kaarsen. Zij kwamen op het idee om een pit van vlasvezel en later katoenvezel te gebruiken. Hierdoor bleef de kaars langer branden. Pas in de middeleeuwen werd het gebruik van bijenwas voor het maken van kaarsen geïntroduceerd. Dit was een hele verbetering ten opzichte van het eerdere gebruik van niervet omdat deze kaarsen lang niet zo walmden en stonken. Kaarsen van bijenwas zorgden voor een zuiverdere en schonere verbranding, maar deze kaarsen waren in verhouding erg duur en daarom alleen voor de rijken.

Met de uitvinding van de gloeilamp was het bijna gedaan met de kaars, maar uiteindelijk zagen de mensen in dat het een mooie aanvulling op kunstmatig licht was aangezien kaarsen een minder scherpe gloed dan een gloeilamp afgaven. Kaarsen werden zo het symbool van feestelijkheid, romantiek, sfeer en ceremonie en zijn niet te vergeten erg decoratief. Tegenwoordig zijn kaarsen een mooie aanvulling op ons interieur en in allerlei vormen en maten verkrijgbaar.

Verschillende soorten kaarsen

Kaarsen zijn tegenwoordig in allerlei vormen en maten verkrijgbaar. Het is eigenlijk maar net wat bij jouw interieur past. Om je een indruk te geven van de kaarsen die op de markt zijn vind je hieronder een overzicht:

 • Waxinelicht
 • Laten we met de kleinste vorm beginnen, het waxinelichtje. Dit kaarsje kent zo goed als iedereen wel. Het zijn de kleine kaarsjes die in een aluminium cupje zitten. Ze worden ook wel theelicht genoemd omdat ze in vroeger tijden gebruikt werden om de thee warm te houden. Waxinelichtjes hebben een hoogte van zo’n 1 tot 2,5 centimeter en branden 4 tot 8 uur.

 • Drijfkaarsen
 • Drijfkaarsjes zijn misschien wel de meest decoratieve kaarsen. Drijvend in een glazen kom of bak, branden deze kaarsjes tot wel 9 uur. De bijzondere combinatie van water en vuur geeft deze lichtjes net dat beetje extra karakter. Deze kaarsje geven een luxe, maar toch gezellige uitstraling.

 • Huishoudkaarsen of dinerkaarsen
 • Deze kaarsen zijn eigenlijk één van de oudste soort kaars ter wereld. Het zijn lange dunne kaarsen, en worden van oudsher vaak gebruikt in kandelaars tijdens een diner.

 • Stompkaarsen
 • Stompkaarsen hebben een stevige, robuuste uitstraling. Door hun breedte hebben ze ook nog eens veel meer branduren dan de huishoudkaarsen. Daarnaast staan ze steviger, waardoor een kandelaar of houder in veel gevallen niet nodig is. Stompkaarsen zijn een blikvanger in huis of ze nu wel of niet branden. Ze zijn in alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar.

 • Bolkaarsen
 • De naam zegt het eigenlijk al. Deze kaars ziet er uit als een rustieke ronde bal. Ze zijn een blikvanger in ieder interieur. Deze kaarsen zijn verkrijgbaar met een diameter van 80 mm, 100 mm en 145 mm.

 • Geurkaarsen
 • Bij deze kaarsen soort zitten in de was geurdeeltjes verwerkt. Zodra je de kaars aansteekt komen deze deeltjes vrij en verspreiden een heerlijke geur door je huis. Er zijn verschillende geuren op de markt. Denk daarbij aan appel, dennen, rozen en nog veel meer. Eén van de bekendste geurkaarsen is de citronella geurkaars. Deze wordt ook veel buiten gebruikt aangezien deze kaars de muggen op afstand houdt.

 • Graflichten
 • Grafkaarsen zijn herdenkingslichten met een grote symbolische waarde. De kaarsen worden geplaatst bij een graf en zijn zo gemaakt dat deze lange tijd in de buitenlucht kunnen branden. De herdenkingslichten worden gebrand om het verlies van een dierbare te verwerken en de overledene te eren. Deze kaarsen zijn verkrijgbaar in rood en wit en zijn voorzien van een plastic omhulsel en een deksel met gaten erin voor de aanvoer van zuurstof naar de vlam.

  Bekijk hier hoe je je kaarsen uniek maakt


  Top Kaarsen aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's