Geüpdatet: 24 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke televisie past het beste bij mij?

07 Juni 2018

Als je van plan bent om een nieuwe televisie te kopen, zal je direct opvallen dat je zeer veelzijdige keuzemogelijkheden hebt. Televisies zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit aan soorten en maten. Veel mensen stellen zich dan ook vaak de vraag welke televisie het beste bij hen past. In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag zodat je weet wat je keuzemogelijkheden zijn.

De ontwikkelingen in de televisiebranche gaan snel, waar in het verleden de keuze vrij beperkt was en we een zwart-wit televisie met een hele grote beeldbuis als luxe artikel zagen, is dit nu wel anders. Er is een veelzijdige keuze in televisies in alle soorten en maten. Je kunt je keuze dan ook volledig afstemmen op je gebruiksdoeleinden.

Het formaat van de televisie

Als eerste zul je een keuze moeten maken in het formaat van de televisie. Veel mensen zijn van mening dat een groter formaat televisie een betere keuze is maar dit is niet altijd waar. Deze keuze ligt wat complexer dan het lijkt. Het is namelijk erg verstandig om ook de kijkafstand mee te nemen in je overweging. Dit kun je vergelijken met een bioscoop. Als je verder naar achteren zit, kun je makkelijker het hele beeld overzien.

Het formaat van de televisie wordt aangegeven in inches. Met deze term wordt de diagonale afmeting van een scherm weergegeven. Een inch staat gelijk aan 2,54 centimeter. Deze maten gaan van zo’n 20” (50cm) tot wel meer dan 75” (190 cm). Er wordt gesproken van een klein formaat televisie als deze 40 inch of minder is. Een gemiddelde televisie is tussen de 40 en 50 inch. Een grote televisie is 50 inch of meer.

De hoeveelheid inches is eigenlijk een nietszeggend getal als dit niet in verhouding wordt gezet met de kijkafstand. Als je te ver van het beeldscherm zit, zul je wellicht details (als een ondertiteling) niet kunnen waarnemen. Om te bepalen welk formaat het beste in de ruimte past, moet de kijkafstand gemeten worden en gedeeld (in centimeters) door 1,8 of natuurlijk worden vermenigvuldigd met 0,2.

Waar moet je op letten bij het kopen van een TV, zie het hier:

Welk beeldscherm kan is de beste keuze voor een televisie?

Er zijn tegenwoordig diverse beeldschermen waaruit gekozen kan worden. De ouderwetse kijkbuis heeft plaats gemaakt voor de LCD televisies en plasma-Tv’s. Tegenwoordig zijn de (zuinigere en scherpere) LED Tv’s het meest te vinden in de huiskamers. Een OLED TV vormt de overtreffende trap. Deze televisie heeft een nog scherper beeldkwaliteit doordat de pixels individueel oplichten. HDR televisies gaan hierin nog verder. Een curved tv heeft een gebogen scherm waardoor je een betere kijkbeleving hebt en meer “in” je tv zit.

De hoeveelheid pixels wordt aangegeven met de term schermresolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld is. Dit is vooral van belang bij de grotere Tv’s. HD kwaliteit is 1920 bij 1080 pixels, maar 4K Ultra HD biedt een viermaal hogere resolutie (beeldscherpte) dan Full HD dus 8 miljoen pixels in plaats van 2 miljoen. Dit scherm is dus maar liefst vier keer scherper dat HD.

Daarnaast speelt de beeldverversing (framerate) een grote rol. Beeldverversing wordt aangegeven in Hertz (Hz), hoeveel keer per seconde het beeld wordt vernieuwd. Als voorbeeld: een 100Hz televisie zal het beeld 100 keer per second verversen. Onze ogen kunnen 200Hz aan.

Welke televisie past het beste bij mij?

De televisie die het beste bij je past, hangt dus vooral af van het gebruik van je TV. Als je televisie een onderdeel moet vormen van diverse multimedia services zoals streaming video on demand diensten als Netflix moet je kiezen voor een smart TV. Deze slimme televisie kun je aansluiten en besturen met je laptop, tablet of smartphone.

Tot slot is het belangrijk of de bediening van je televisie en de aansluitmogelijkheden in lijn zijn met je gebruik doelstellingen van nu en in de toekomst. Je televisie schaf je immers aan voor een langere tijd.


Top Televisies aanbiedingen


Top 4K Televisies aanbiedingenTop LED Televisies aanbiedingen


Top OLED Televisies aanbiedingen


Top 3D Televisies aanbiedingen


Gerelateerde pagina's