Geüpdatet: 22 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is de beste poffertjespan?

17 Mei 2019

Poffertjes wie kent ze niet. Het is een oud Hollands recept die het lekkerste smaken met roomboter en poedersuiker. De lekkerste poffertjes maak je natuurlijk zelf thuis met een speciale poffertjespan. De vraag is alleen wat de beste poffertjespan is en hoe je de lekkerste poffertjes maakt. Op die vragen gaan we je in dit artikel een antwoord geven zodat ook jij het eerst volgende weekend overheerlijke poffertjes op tafel kunt zetten.

Verschillende soorten poffertjespannen en platen

De keuze tussen de verschillende poffertjespannen en platen is niet zo lastig als je in eerste instantie misschien zou denken. Aangezien je dit keukengerei maar voor één gerecht gebruikt, is de keuze vrij snel gemaakt. Waar je wel even rekening mee moet houden, is de afmeting van de pan. Ga dus even voor jezelf na hoeveel poffertjes je in één keer wilt maken. Er zijn poffertjespannen op de markt met 7, 12 en 15 kuiltjes. Het is belangrijk om je te beseffen dat hoe groter de pan of plaat is, hoe harder je moet werken tijdens het bakken. Als je op de goede manier bakt, is namelijk het poffertje dat je het eerste er in hebt gegaan al klaar om te keren als je het laatste vormpje hebt gevuld met beslag. Als je dus een beginner op dit gebied bent, kun je beter voor een iets kleinere of middelgrote pan gaan. Anders heb je zeker moeite om het tempo bij te houden!

Naast de afmetingen van de pan, is het materiaal van de poffertjespan belangrijk. Er zijn drie opties: gietijzer, plaatstaal en aluminium met anti-aanbaklaag. De gietijzeren poffertjespan heeft als voordeel dat hij zwaar is en dus niet makkelijk schuift of van het fornuis af kan glijden. Dat werkt natuurlijk een stuk prettiger dan een lichte pan. Daarnaast heeft gietijzer goede warmtegeleidende eigenschappen, de warmte wordt egaal verdeeld over de pan (de middelste poffertjes garen dus niet sneller dan de buitenste poffertjes) en gietijzer kan zeer goed tegen hoge temperaturen.

De plaatstalen poffertjespan is iets lichter dan de gietijzeren pan en daardoor wat eenvoudiger te draaien of tillen op het fornuis of de kookplaat (plaatstaal werkt ook prima op inductie). Daarnaast is plaatstaal vaak goedkoper dan gietijzer maar heeft gelijkwaardige goede eigenschappen waarvan goede warmtegeleiding uiteraard de belangrijkste is.

Aluminium is licht van gewicht en goedkoop in productie, daarom zijn aluminium poffertjespannen goedkoper dan gietijzeren poffertjespannen of poffertjespannen van plaatstaal. Het nadeel van aluminium is dat het de warmte niet zo goed vasthoudt waardoor mogelijk niet alle poffertjes gelijkmatig zullen garen.

Hoe bak je poffertjes?

Om niet al te moeilijk te hoeven doen kun je het beste naar de winkel gaan en een pak poffertjes mix halen. Hier voeg je wat melk, eieren en olie aan toe, even mixen en je beslag is klaar (het recept staat overigens ook op de verpakking).

Zodra je beslag klaar is, zet je de poffertjespan op middelhoog vuur en verdeel je wat olie (zonnebloem of olijf) met een kwastje of stukje keukenpapier over de holtes van de poffertjespan. Gebruik genoeg olie anders blijft je poffertje aan de pan vastkleven en zal deze verbranden. Zorg ervoor dat de pan goed heet kan worden. Afhankelijk van het materiaal van de pan kan je al na een paar minuten beginnen met bakken. Hou er rekening mee dat net als bij pannenkoeken de eerste ronde nog wel eens een “proef” ronde kan zijn. Zeker bij poffertjes bakken moet je echt even de slag te pakken krijgen.

Giet elk kuiltje voor driekwart vol met beslag. Ook hier moet je even handigheid in krijgen, in het begin doe je er gauw te veel in. Begin met vullen van het binnenste kuiltje en werk naar buiten toe. Zodra je het laatste kuiltje hebt gevuld, is de eerste vaak al klaar om gedraaid te worden. Als een poffertje aan de bovenkant bijna droog is dan kan deze worden gedraaid met een vork of prikker, zodra je de laatste hebt gedraaid zal de eerste goed zijn om uit de pan te worden gehaald. Nadat je portie klaar is, vet je de poffertjespan opnieuw in met wat olie voor de volgende ronde. Dat zal zeker nodig zijn want veel mensen kunnen géén genoeg krijgen van deze lekkernij!

Bekijk hier hoe je poffertjes maakt


Top Poffertjespan aanbiedingen


Gerelateerde pagina's